News

Din ce fac românii bani în 2024. IT-iștii și angajații din rafinarea de petrol sunt în topul clasamentului

Datele publicate de Institutul Național de Statistică a arătat cum au evoluat salariile în economia românească. Iată joburile care sunt plătite cel mai bine! 
25.01.2024 | 22:15
Din ce fac romanii bani in 2024 ITistii si angajatii din rafinarea de petrol sunt in topul clasamentului
Joburile din România unde se câștigă cel mai bine/ sursa foto: freepik
ADVERTISEMENT

Meseriile cele mai bine plătite în 2024. Dacă nu vreți să duceți grija banilor pe viitor, iată către ce joburi vă puteți orienta. Deși mulți cred că țara noastră nu are joburi bine plătite, s-au înșelat. Iată care sunt românii care încasează salarii uriașe!

Ce meserii sunt cele mai bine plătite la noi în țară

În România, nivelul salariilor rămâne scăzut în comparație cu alte țări din Europa, însă există și români care pot avea salarii destul de mari. Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, pe primul loc se află lucrătorii din domeniul IT, care au un venit lunar de 11.127 lei.

ADVERTISEMENT

Cei care activează în această ramură primesc cele mai mari salarii. De asemenea, acest sector reprezintă, în acest moment, 8% din PIB-ul țării. Anul trecut, guvernul a liminat scutirea de impozit pe salariile din IT care depășesc 10.000 de lei brut.

IT managerii pot încasa în jur de 6.500 de euro pe lună în 2024

„Unul dintre domeniile care ar putea oferi cele mai bune salarii în 2024 rămâne cel al tehnologiei informației. Tot mai multe companii și organizații care devin dependente de tehnologie pentru operațiunile lor, există o cerere în continuă creștere pentru specialiști IT.

ADVERTISEMENT

Joburi precum dezvoltatori de software, ingineri de rețea, analiști de date și securitate cibernetică ar putea avea salarii foarte atractive în 2024, datorită cererii mari de pe piață. IT managerii pot câștiga în jur de 6.500 de euro pe lună, iar specialiștii în acest domeniu se bucură de salarii foarte mari în comparație cu media din piață”, a declarat Sorina Faier, specialist în resurse umane, pentru Ziare.com.

În 2024, se anunță salarii destul de bune și pentru angajații din industria rafinării de petrol. Aici, personalul are grad înalt calificat și atinge un venit mediu net de aproximativ 10.059 lei.

ADVERTISEMENT

Pe locul trei se regăsesc angajații din domeniul activităților de editare, cu un venit net de 9.691 de lei pe lună. Această ramură are o gamă largă de activități, precum editarea cărților sau a produselor software.

Pe al patrulea loc se situează categoria angajaților din comunicații și informații. Aceștia pot primi un salariu mediu de 9.678 de lei. Locul cinci este ocupat de salariații din domeniul transportului aerian.

ADVERTISEMENT

Venituri mari au și avocații

Venituri mari au și lucrătorii din producția de tutun, lucrătorii din producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze și apă caldă, specialiștii în marketing digital, profesioniștii în sănătatea mintală, dar și angajații din extracția de petrol.

„Avocatura este un alt domeniu bine plătit în România. Sarcinile lor complexe și responsabilitățile legale le aduc un salariu mediu de aproximativ 5.000 de euro pe lună, daca vorbim de avocați cu minimum 10 ani experiență.

Managerii de proiect sunt căutați în diferite industrii și sunt responsabili de coordonarea și implementarea proiectelor. Această poziție poate aduce un salariu mediu de aproximativ 4.500 de euro pe lună”, a mai completat Sorina Faier.

ADVERTISEMENT