Fotbal intern

Motivele REALE ale RUPTURII dintre Steaua şi fani! Ce VINĂ are Gigi Becali

Steaua este pe primul loc în Liga 1 şi se îndreaptă spre un nou titlu de campioană. Ar fi cel de-al patrulea în ultimii cinci ani. Doar că jucătorii lui Reghe se confruntă cu o problemă din...
12.09.2016 | 13:30
Motivele REALE ale RUPTURII dintre Steaua si fani Ce VINA are Gigi Becali
ADVERTISEMENT

Steaua este pe primul loc în Liga 1 şi se îndreaptă spre un nou titlu de campioană. Ar fi cel de-al patrulea în ultimii cinci ani. Doar că jucătorii lui Reghe se confruntă cu o problemă din ce în ce mai acută. Nu au alături de cine să se bucure după victorii. La fel s-a întîmplat şi la succesul din weekend, cu Astra, scor 1-0. Doar 7000 de fani au fost pe Arena Naţională, doar jumătate plătitori de bilet.

În condiţiile în care rezultatele sînt bune şi ar trebui să îi mulţumească, cauzele pentru care Arena Naţională rămîne nepopulată rămîn greu de sesizat la prima vedere. La o analiză mai atentă, însă, este evident că vorbim despre cauze foarte greu de reparat, indiferent de victoriile care vor veni în următoarea perioadă.

ADVERTISEMENT

1. Problema siglei şi încăpăţinarea pe axa Gigi – Boroi

Lipsa de identitate a echipei, în lipsa siglei, rămîne principala problemă Peluza Sud şi Peluza Nord au anunţat că nu se vor mai prezenta la meciurile Stelei încă din luna decembrie a anului 2014. Imediat după ce campioana de atunci îşi pierdea dreptul de a folosi sigla. În ciuda tentativelor lui Gigi Becali de a-i convinge pe fani că are în continuare palmaresul şi că sigla rămîne doar un element grafic, “ultraşii” de la cele două peluze s-au ţinut pe poziţie şi au refuzat să se întoarcă la stadion. Situaţia pare una critică, în condiţiile în care George Boroi, conducătorul CSA, nu pare deloc dispus la negocieri pentru a ceda sigla. În plus, nici Gigi Becali nu vrea să dea bani.

2. Gigi Becali, declaraţii neinspirate şi război permanent cu fanii

Relaţia dintre Gigi Becali şi fanii Stelei a fost deteriorată cu mult timp în urmă, în special din cauza scandalurilor uriaşe în care patronul a implicat clubul. Fanii de la Peluza Sud au fost cei  care au condus războiul contra patronului. Cei de la Nord s-au aliat şi ei, treptat, cauzei. După ce a lipsit o perioadă de pe stadion, Sudul decisese să revină, dar decizia instanţei, de a lăsa Steaua, sau FCSB, fără siglă, i-a trimis din nou pe “ultraşi” la meciurile de baschet, rugby, handbal şi polo.

ADVERTISEMENT

3. Adversare modeste, lipsite de tradiţie

O altă problemă pentru Steaua este că a ajuns să se lupte pentru titlu cu Astra sau ASA Târgu Mureş. În plus, disputele cu Voluntari sau Chiajna nu sînt deloc atractive pentru fani. Rapid şi Petrolul nu mai sînt, Craiova şi Poli sînt considerate de o parte a fanilor clone, condiţii în care Dinamo rămîne singura rivală de tradiţie. Lucru care se şi vede. Meciurile cu Dinamo rămîn singurele care asigură peste 20.000 de suporteri în tribune. De asemenea, fanii mai vin la stadion şi la meciurile cu marile echipe ale Europei, aşa cum a fost cazul cu Manchester City. Cu Sparta Praga, în schimb, asistenţa a fost redusă.

4. Starurile echipei, vîndute pe bandă rulantă

Gigi Becali a dat un adevărat tun în această vară din vînzarea de jucători. Nicuşor Stanciu a plecat pe o sumă record, de aproape 10 milioane de euro, iar Alex Chipciu, Jugurtha Hamroun, Fernando Varela au adus şi ei profit în buzunarele patronului. Doar că plecările masive de jucători au provocat şi mai multă nemulţumire în rîndul fanilor, care mulţi veneau la stadion să îi vadă în acţiune pe oamenii mai sus menţionaţi. Au fost aduşi jucători buni, cu potenţial de creştere, dar care nu se află încă la nivelul celor plecaţi. Nici atacantul pe bani mulţi, pe care îl tot promitea Becali, nu a mai venit. Aducerea unui fotbalist cu nume sonor în Europa ar fi putut asigura mai mulţi fani la stadion.

ADVERTISEMENT

5. MM a remarcat-o: “asta e tendinţa în Europa de Est”

Pe măsură ce tot mai multe stadioane din Vestul Europei sînt pline meci de meci, fotbalul din Est rămîne fără fani. Lipsa investiţiilor şi lipsa de respect faţă de istoria clubului arătată de patroni, aşa cum se întîmplă la multe echipe din Est, ca Dinamo Zagreb sau ŢSKA Sofia, a contribuit la depopularea tribunelor. Mihai Stoica remarca faptul că fanii nu se mai îngrămădesc la stadion nici în ţările vecine şi concluziona că lucrurile vor rămîne aşa şi pentru Steaua. Peluza Nord a Stelei a slăbit enorm în ultimii ani, după ce mulţi dintre membrii au decis să se retragă sau să treacă la Sud. Cei de la Sud sînt în continuare prezenţi, dar doar la alte sporturi.