News

Dominic Fritz, despre procesul de aducere a experților în administrație: “Salariile sunt mai mici în administrație decât în privat”

Dominic Fritz, primarul Timișoarei și membru al USR-PLUS, a discutat joi, la TVR 1 în timpul emisiunii România 9, despre procesul de a aduce oameni competenți în administrația locală, declarând: "salariile sunt mici pentru cei care vin din mediul privat"
27.05.2021 | 21:21
Dominic Fritz despre procesul de aducere a expertilor in administratie Salariile sunt mai mici in administratie decat in privat
ADVERTISEMENT

Primarul Timișoarei a fost ținta multor atacuri în urmă cu câteva luni, în perioada protestelor împotriva restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, fiind chiar și manifestații în fața casei personale.

Decizia de a carantina orașul Timișoara în luna martie, luată de către Raed Arafat, a fost declarată neconstituțională de către Înalta Curte de Casație și Justiție.

ADVERTISEMENT

Dominic Fritz, declarație fermă: “Salariile în administrație sunt mai mici decât în mediul privat”

Dominic Fritz: “Eu sunt criticat că merg prea puțin pe șantiere, nu cred că asta e munca unui primar, un sistem trebuie să funcționeze. Trebuie să creez un sistem în care să am eu oameni peste care ‘să stau cu biciul’ și ei să verifice dacă toate lucrurile sunt realizate.

Merg cu echipa mea din primărie, cu bicicletele, ne uităm la proiectele lor, vedem ce au planificat și cum arată în realitate, de asta ies.

ADVERTISEMENT

Trebuie să ne luăm rămas bun de la un tătuc al satului sau al orașului care ia toate deciziile, care are toate soluțiile. E important ca un primar să coaguleze energia care există în oraș, rolul meu este să dau libertate și o structură clară pentru toți cei care vor să se implice.”

Ionuț Cristache: “Cu ce vă mândriți după șapte luni?”

Dominic Fritz: “Am început un proces de transparentizare. În fiecare lună punem pe pagina web a primăriei toate plățile din Primărie și instituțiile. Am făcut primul concurs pentru un arhitect-șef, după foarte mulți ani.

ADVERTISEMENT

Am făcut și concursuri la care nu s-a prezentat nimeni. Concursul pentru șeful de cabinet nu a fost unul făcut cu dedicație. Nu e ca și cum oamenii se înghesuie să lucreze în administrația publică, salariile sunt mici pentru cei care au lucrat în privat în poziții comparabile.

Șeful meu de cabinet câștigă 6000 de lei, în privat câștiga mai mult, asta e adevărat pentru mulți care au venit. În momentul în care intri în administrația Fritz, imediat ajungi subiect de presă națională.

ADVERTISEMENT

Eu zic că administrația a devenit per se foarte politizată și pentru toți cei care intră și își asumă un rol automat vin și atacurile, viața privată și nu este foarte plăcut.”

Ionuț Cristache: “Nu pot să trec peste faptul că la concursul pentru șeful de cabinet al dumneavoastră s-a înscris doar liderul USR Timiș.”

Dominic Fritz: “Important este să facă treaba, concursul s-a organizat pe bune. La postul de arhitect-șef s-au prezentat patru oameni, au fost concursuri la care nu s-a prezentat nimeni și trebuie să le reluăm.”

ADVERTISEMENT