News

Domnitori români care și-au înșelat fără rușine nevestele. Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul și-au iubit nebunește amantele

Domnitorii români Mircea cel Bătrân, Ștefan cel Mare sau Mihai Viteazul au fost mari voievozi ai neamului românesc, dar și mari iubitori de femei. Aceștia și-au înșelat fără rușine nevestele.
13.08.2022 | 18:41
Domnitori romani care siau inselat fara rusine nevestele Stefan cel Mare si Mihai Viteazul siau iubit nebuneste amantele
Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul, domnitori români care și-au înșelat fără rușine nevestele. Sursa foto: colaj Fanatik / historia.ro
ADVERTISEMENT

Despre marii domnitori ai neamului, cărțile de istorie ne-au expus, în principal, faptele lor de vitejie în apărarea patriei.

Domnitori români care și-au înșelat fără rușine nevestele. Ştefan cel Mare, multe neveste, dar și multe amante

Nume de legendă precum Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Mircea cel Bătrân și Vlad Țepeș nu au fost doar mari voievozi ai neamului românesc, ci și mari iubitori de femei.

ADVERTISEMENT

Istoricii spun că aceștia ar fi avut mai multe soții, dar și mai multe amante. În ceea ce-l privește pe Ștefan cel Mare, se pare că acesta a avut patru soții: Marușca, Evdochia de Kiev, Maria de Mangop și Maria Voichița. Dintre ele, doar Marușca nu era de neam mare.

Există și scrieri care spun că voievodul Moldovei ar fi avut, de fapt, doar trei căsnicii oficiale, Maruşca fiind doar o concubină.

ADVERTISEMENT

În pomelnicul mănăstirii Bistriţa se precizează despre Maruşca, mama lui Alexandru, fiul lui Ştefan cel Mare, pe care voievodul l-a recunoscut. Ea nu este intitulată soţia lui Ștefan, în timp ce unii istorici susțin că, de fapt, Alexandru ar fi fost copilul Evdochiei.

În paralel, Ștefan cel Mare ducea o viață extrem de desfrânată. Din scrisorile trimise curților domnești de la Iaşi, Vaslui și Bacău reiese că Ștefan cel Mare ordona să îi fie aduse ibovnice din fiecare sat în care poposea, scrie Adevărul.ro.

ADVERTISEMENT

Renumitul istoric A. D. Xenopol descrie comportamentul fără limite al voievodului. Astfel, când se îndrăgostea, Ştefan cel Mare nu mai ținea cont de nimeni și de nimic.

Un exemplu în acest sens este relația cu Maria Voichia, fiica lui Radu cel Frumos, adversarul lui Ștefan la tronul Ţării Româneşti. Aceasta i-a fost mai întâi amantă şi apoi soţie. Cei doi s-ar fi iubit mai mulți ani chiar în timpul mariajului cu cea de-a doua soţie, Maria de Mangop. De remarcat că toți trei locuiau în aceeași casă.

ADVERTISEMENT

Mihai Viteazul, un alt voievod care se iubea cu amanta în casa soției

Nici domnitorul Țării Românești din perioada 1593 – 1600, Mihai Viteazul, nu a fost un bărbat cu prea mult respect pentru instituția căsătoriei.

La fel ca Ștefan cel Mare, și acesta a trăit cu amantele chiar sub ochii doamnei Stanca, soţia sa.

O celebră amantă a lui Mihai Viteazul a fost Velica, o frumoasă boieroaică blondă, care apare alături de el până şi în reprezentările vremii.

Istoricul Nicolae Iorga o descria pe Velica: ”puternica ţiitoare a lui Mihai Viteazul şi stăpâna prin iubire a Ardealului”.

Domnitorul nu s-a oprit aici în privința relațiilor extraconjugale. Pe lângă Velica, el a mai avut o relaţie cunoscută şi cu Maria Cristina, soţia lui Sigismund Bathory, vara lui Rudolf al II-lea.

ADVERTISEMENT