News

Donald Trump, blocat pe Twitter, Facebook și YouTube. Nu e prima dată când e interzis pe platforme populare

07.01.2021 | 13:39
Donald Trump blocat pe Twitter Facebook si YouTube Nu e prima data cand e interzis pe platforme populare
ADVERTISEMENT

Mai multe platforme importante precum Twitter, Facebook și YouTube l-au cenzurat pe Donald Trump după mesajul trimis de acesta în timpul incidentelor de la Capitoliul din Washington.

Republicanul îndemna protestatarii să plece acasă, dar în același timp le spunea că îi iubește și că alegerile au fost fraudate.

ADVERTISEMENT

Nu este prima dată când rețele importante de socializare îl blochează pe controversatul Donald Trump. Acesta are o istorie lungă de mesaje care au atras un val de reproșuri în Statele Unite ale Americii.

Twitter, Facebook și YouTube reacționează împotriva lui Donald Trump

foto: captura twitter

Twitter a decis să blocheze contul lui Donald Trump pentru 12 ore, în timp ce Facebook şi YouTube au retras mesajul video postat în timpul incidentelor de ieri de fostul președinte american.

ADVERTISEMENT

„Ca urmare a situației violente fără precedent și în curs din Washington, DC, am solicitat eliminarea a trei tweets @realDonaldTrump care au fost postate mai devreme pentru încălcări repetate și severe ale politicii noastre de integritate civică”, au anunțat cei de la Twitter, conform BBC.

De asemenea, platforma de socializare va suspenda permanent contul @realDonaldTrump dacă vor mai fi încălcate politicile firmei. Pentru moment, republicanul va fi nevoit să elimine cele trei tweet-uri la care se face referire, dacă dorește să-și reactiveze contul.

Ce a spus președintele american în clipul interzis?

Hepta.ro

„Știu că suferiți, am fost nedreptățiți, ni s-au furat alegerile. Dar acum trebuie să mergeți acasă. Nu ne dorim să fie nimeni rănit. (…) Mergeți acasă, vă iubim, sunteți foarte speciali”, a spus Trump.

ADVERTISEMENT

Twitter i-a blocat ulterior mesajul, interzicând redistribuirea sau comentariile din cauza ”riscului de violență”.

Facebook și YouTube au acționat similar. ”Luăm măsuri de urgență”

Cele două platforme au retras mesajul video al preşedintelui. Facebook a anunțat chiar că Donald Trump nu va putea posta nimic timp de 24 de ore. Contul de Instagram a fost de asemenea blocat.

ADVERTISEMENT

Facebook a luat o serie de măsuri pe tot parcursul zilei, inclusiv decizia fără precedent de a elimina o postare făcută de președinte.

„Aceasta este o situație de urgență și trebuie să luăm măsuri de urgență, inclusiv eliminarea videoclipului președintelui Trump”, a declarat Guy Rosen, vicepreședintele integrității Facebook, într-un tweet.

„Am eliminat postarea pentru că am considerat că mai degrabă contribuie la escaladarea violenței decât la diminuarea ei”, a adăugat acesta.

Facebook a mai spus că va elimina conținutul care laudă incidentele din SUA, apelurile de a aduce arme în diferite locații din America, videoclipurile și fotografiile de la protestatari de la Capitoliu și orice „încercări de a relua violența” în zilele următoare. A fost interzis hashtagul #StormtheCapitol, care a fost folosit pentru a organiza acțiunile de miercuri. A fost desemnat drept „periculos”. Platforma folosește această etichetă, de obicei, pentru grupurile violente și teroriști.

Trebuie menționat că nu toate mesajele lui Trump au avut vreo tendință îndoielnică. Într-un tweet, acesta a îndemnat protestatarii să asculte de poliția din Capitoliu și să păstreze pacea.

Foto: captura twitter

Nu este primul conflict între Donald Trump și giganții de la Twitter și Facebook

În trecut, Twitter a semnalat mai multe mesaje ale lui Trump care răspândeau dezinformări sau invitau la acte de violență.

Un exemplu ar fi tweet-urile din luna mai 2020, în care președintele încurajează violența împotriva celor care protestau în manifestările Black Lives Matter. 

Compania a fost totuși criticată pentru că nu a eliminat tweet-urile suficient de repede și nu a șters deifinitiv contul.

Un alt episod s-a petrecut pe 11 noiembrie 2020. Un mesaj a lui Trump care a fost redistrbuit de 70.000 de ori a fost șters la o oră după ce a fost postat.

Facebook s-a confruntat cu critici mai dure pentru că a reacționat greoi în a limita dezinformarea. De asemenea, o altă acuzație a fost faptul că a permis grupurilor violente să se organizeze pe platforma companiei.

Twitter, decizie fără precedent împotriva lui Donald Trump

Foto: Hepta.ro

În luna decembrie, Twitter a schimbat textul cu care marchează postările lui Donald Trump în care acesta transmite mesaje înșelătoare cu privire la rezultatul alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie. Rețeaua socială a aplicat un mesaj în care îi informează pe cititori că Joe Biden este câștigătorul oficial al alegerilor.

Astfel, de fiecare dată când republicanul spunea ceva fals în legătură cu rezultatul scrutinului, pe Twitter apărea și următorul mesaj: ”Joe Biden a fost validat oficial drept câștigător al alegerile prezidențiale din Statele Unite”.

Un olandez i-a spart contul de Twitter lui Donald Trump. Ce parolă avea președintele?

Procurorii din Olanda au confirmat că lui Donald Trump i-a fost spart contul de Twitter în luna octombrie, în ciuda faptului că Washingtonul și rețeaua socială au dezmințit această informație.

Se pare că hackerul doar a ghicit parola președintelui american și că nu a desfășurat nicio acțiune malefică în momentul în care a intrat pe contul acestuia, așa că nu va fi pus sub acuzare.

Conform The Guardian, Victor Gevers a reușit să se logheze cu contul de Twitter al lui Donald Trump în data de 16 octombrie, după ce a ghicit parola ca fiind „maga2020!”. Acesta este acronimul sloganului de campanie de la alegerile din 2016 – „Make America Great Again”.

ADVERTISEMENT