News

Donald Trump retrage SUA din tratatul ”Cer Deschis” la care a aderat și România. Ședință de urgență la NATO

22.05.2020 | 08:09
Donald Trump retrage SUA din tratatul Cer Deschis la care a aderat si Romania Sedinta de urgenta la NATO
ADVERTISEMENT

Donald Trump, președintele SUA, a confirmat, joi, retragerea țării sale din Acordul militar ”Cer deschis” și a declarat că acțiunile Rusiei sunt cele care l-au obligat să ia această decizie.

Donald Trump retrage SUA din tratatul ”Cer Deschis” la care a aderat și România. Ședință de urgență la NATO

Statele Unite ale Americii SUA au luat decizia de a părăsi tratatul ”Open Skies” (Cer Deschis), în care este implicată și România. Acesta este al treilea tratat major care se referă la înarmare din care Donald Trump a decis să scoată SUA, scrie Reuters.

ADVERTISEMENT

În ceea ce-l privește, președintele Donald Trump, omul din spatele deciziei, spune că retragerea SUA din tratat va obliga Moscova să se așeze la masa negocierilor.

La o conferință de presă susținută la Casa Albă, Trump a negat că asta va duce la tensiuni cu Rusia. ”Nu, cred că vom avea o relație foarte bună cu Rusia”, a declarat presei președintele american. El a explicat că decizia sa a fost motivată de faptul că Rusia ”nu respecta” tratatul.

ADVERTISEMENT

Rusia va fi informată în cursul zilei de vineri de această măsură a SUA. ”Este o dovadă că se plănuiește retragerea și din ultimul mare tratat al armelor cu Rusia: New START”, scriu jurnaliștii americani de la CNN. SUA s-au retras deja din Acordul de la Viena în dosarul nuclear iranian și din Tratatul forţelor nucleare intermediare.

Retragerea Statelor Unite din tratatul ”Cer deschis” va afecta interesele tuturor statelor participante, care sunt şi membre ale NATO, a declarat joi ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Alexandr Gruşko, transmite Reuters.

ADVERTISEMENT

Reuniune de urgență la NATO

După decizia extremă a Casei Albe, ambasadorii NATO vor avea o întâlnire de urgență. Reuniunea Consiliului va analiza consecințele anunțului făcut de Washington, cu atât mai mult cu cât Moscova a anunțat că aliații vor resimți în primul rând consecințele retragerii americane.

Tratatul ”Cer deschis” – la care au aderat 35 de ţări, printre care şi România – permite survolul reciproc între Rusia și țările semnatare al teritoriilor respective de către aeronave de observaţie neînarmate.

ADVERTISEMENT

În afară de SUA şi Rusia, la tratat iau parte Belarus, Belgia, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Canada, Croaţia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Ucraina şi Ungaria. Kîrgîzstanul a semnat tratatul, dar nu l-a ratificat.

Până în prezent, conform prevederilor tratatului au fost efectuate peste 1.500 de zboruri de recunoaştere, în scopul creşterii încrederii pe plan internaţional prin intensificarea transparenţei asupra activităţilor militare.

ADVERTISEMENT