News

Donald Trump vrea să scape de problemele cu justiția. Ce mai poate face până pleacă de la Casa Albă

25.11.2020 | 19:48
Donald Trump vrea sa scape de problemele cu justitia Ce mai poate face pana pleaca de la Casa Alba
ADVERTISEMENT

În mod tradițional, pe final de mandat președinții american acordă o serie de grațieri. Donald Trump nu va face excepție, însă cea mai importantă grațiere pe care și-ar dori să o acorde ar fi cea pentru sine însuși.

Potrivit relatărilor presei americane, Trump și-a întrebat în repetate rânduri ajutoarele de la Casa Albă despre grațieri pentru el și membrii familiei sale și dacă ar putea să le emită preventiv.

ADVERTISEMENT

O altă variantă despre care vorbesc analiștii politici americani ar fi aceea ca Trump să demisioneze pentru ca președinția să fie asumată interimar de vicepreședintele Mike Pence, care ar urma să-l grațieze pe Donald Trump.

Motivele pentru care Donald Trump și-ar putea dori grațierea

Președintele american nu pare să se confrunte în prezent cu investigații penale federale. Procurorul general Bill Barr a spus foarte clar că va urma instrucțiunile existente ale Departamentului de Justiție care împiedică un președinte în funcție să fie acuzat de o infracțiune.

ADVERTISEMENT

Totuși, fostul avocat al lui Trump, Michael Cohen, a petrecut timp în închisoare pentru încălcarea legii federale privind finanțarea campaniei pentru face plăți secrete în 2016 către femeile care au declarat că au avut aventuri cu viitorul președinte. Există o înregistrare în care Trump care discută despre plăți.

Michael Cohen a spus pentru NBC că nu a mai vorbit cu președintele din 2018 și, dacă ar putea purta o conversație cu el chiar acum, i-ar spune să „demisioneze acum”. „Lasă-l pe Mike Pence să-ți te grațieze pentru orice infracțiune potențială care va apărea împotriva ta. Și asta ar fi recomandarea mea.”

ADVERTISEMENT

Cohen a vorbit despre relația sa cu Trump și detalii în memoriile sale Cartea lui Cohen – Neloial: Povestea adevărată a fostului avocat personal al președintelui Donald J Trump. Casa Albă a calificat volumul drept ficțiune.

Aceste plăți sunt, de asemenea, în centrul unei anchete asupra lui Trump de către procurorul din districtul Manhattan. O grațiere federală însă, nu-l va ajuta în cazul dosarelor instrumentate de instanțele statelor.

ADVERTISEMENT

Donald Trump ar putea încerca, de asemenea, să folosească auto-grațierea pentru a face față unei viitoare judecăți fiscale viitoare împotriva sa. IRS, de exemplu, susține că a solicitat în mod incorect o scutire de impozite de 72,9 milioane de dolari, potrivit raportului New York Times cu privire la declarațiile sale fiscale.

Care sunt celelalte opțiuni ale lui Trump?

Trump are la dispoziție și alte variante. El ar putea, la fel ca Nixon, să demisioneze și să predea puterea în ultimele sale zile vicepreședintelui Mike Pence, care l-ar putea grația.

El i-ar putea chiar transfera temporar puterea lui Pence în temeiul celui de-al 25-lea amendament și să-l lase pe Pence, în calitate de președinte în funcție, să-l grațieze.

O asemenea manevră l-ar putea face pe Mike Pence vulnerabil la acuzații de luare de mită dacă el și Trump ar fi încheiat un acord de grațiere. Pence ar primi ceva de valoare – președinția, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp – în schimbul unui act oficial.

Este auto-grațierea constituțională?

Constituția americană nu o interzice în mod expres în scris, deși interzice grațierile în caz de punere sub acuzare.

Nu există un precedent pentru un astfel de act, astfel încât validitatea sa juridică ar fi în cele din urmă lăsată la latitudinea unei instanțe care să decidă, presupunând că încercarea lui Trump de a face acest lucru ar genera un proces.

Donald Trump nu ar trebui să aștepte până când vor fi aduse în mod oficial acuzații împotriva lui pentru a se grația. Puterile de grațiere ale președintelui se extind la acțiuni care nu au fost dezvăluite sau acuzate.

Unii experți juridici au susținut că un președinte care se iertă ar fi neconstituțional, deoarece încalcă ideea că nimeni nu ar trebui să acționeze ca judecător în propriul caz.

Regulile datează de pe vremea lui Richard Nixon

A existat o notă legală scrisă de Biroul de consiliere juridică al Departamentului de Justiție cu doar câteva zile înainte de demisia lui Nixon, în 1974, în care se susținea că un președinte nu se poate auto-grația.

Poziția Departamentului de Justiție a fost destul de simplă: „Conform regulii fundamentale conform cărora nimeni nu poate fi judecător în propriul caz, s-ar părea că la întrebare ar trebui răspuns negativ.”

Aceasta este o opinie legală, nu o lege, dar la fel ca părerea că un președinte în funcție nu poate fi acuzat de o infracțiune, aceste lucruri capătă valoare de precedent. În schimb, succesorul și fostul vicepreședinte al lui Nixon, Gerald Ford, i-a acordat vechiului său șef o grațiere necondiționată o lună mai târziu. Ford a făcut o declarație extinsă, oferindu-i „o grațiere completă, gratuită și absolută lui Richard Nixon pentru toate infracțiunile împotriva Statelor Unite pe care el, Richard Nixon, le-a comis sau ar fi putut săvârșite sau să fi luat parte la perioada de la 20 ianuarie 1969 până la 9 august 1974.”

Este greu de spus ce s-ar întâmpla dacă Trump încearcă să se grațieze. La fel ca în cazul multor alte probleme fără precedent din timpul administrației Trump – de la dacă președintele poate sau nu să invadeze un oraș cu trupe federale sau dacă președintele poate refuza sau nu să părăsească funcția – răspunsul la întrebare nu este atât de mare dacă el poate, ci mai degrabă cine îl va opri?

ADVERTISEMENT
Tags: