Sport

Dopaj la Astra Giurgiu? Trei jucători importanți au fost suspendați. Reprezentanții clinicii spun că vina aparține exclusiv fotbaliștilor. Update

29.09.2020 | 21:20
Dopaj la Astra Giurgiu Trei jucatori importanti au fost suspendati Reprezentantii clinicii spun ca vina apartine exclusiv fotbalistilor Update
ADVERTISEMENT

Suspiciuni de dopaj la Astra Giurgiu, după ce trei dintre jucătorii fostei campioane au fost fotografiați într-o clinică, în timp ce le erau injectate vitamine în venă.

Este al doilea scandal de dopaj care lovește fotbalul românesc în ultima săptămână, după ce rapidistul Hlistei a fost depistat pozitiv cu o substanță interzisă.

ADVERTISEMENT

Dacă în cazul lui Hlistei pare a fi vorba doar despre o eroare, jucătorii Astrei ar fi apelat la o tehnică interzisă clar de regulamente pentru a-și îmbunătăți performanțele sportive.

UPDATE, 29 septembrie, ora 21:20 / Reprezentanții clinicii Cronos Med, unde cei trei fotbaliști de la Astra au efectuat procedurile incriminate, au trimis pentru FANATIK un punct de vedere oficial, în care explică motivele pentru care instituția medicală nu are nicio culpă, aceasta aparținând în totalitate jucătorilor.

ADVERTISEMENT

„COMUNICAT DE PRESĂ CRONOS MED

Urmare a ultimelor declarații și informații apărute în presă legate de situația celor trei sportivi tratați ca pacienți în clinica Cronos Med, facem câteva precizări lămuritoare. În privința tuturor procedurilor minim și non invazive executate în clinică, există protocoale medicale pe care specialiștii clinicii le respectă întocmai. Este și cazul terapiei IV Drip, cu vitamine, cea solicitată de sportivii în cauză. Tot ei s-au programat, ca orice alt pacient, au completat fișele cu toate detaliile medicale și consimțămintele de administrare a tratamentului. Un amănunt important de precizat, în timpul consultației prealabile procedurii, ei nu au adus la cunoștința medicului niciun fel de restricții specificate în regulamentul WADA. Nici referitoare la substanțe, nici la cantitate. Pe de altă parte, managementul clinicii a primit cu deschidere vizita reprezentanților Agenției Naționale Anti-Doping și a răspuns tuturor solicitărilor și întrebărilor legate de situația celor trei sportivi. Discuția a fost una relaxată, conducerea clinicii nu a fost informată cu privire la vreo anchetă în curs și nici nu i-au fost cerute documente medicale completate de sportivi. De asemenea, multe titluri apărute în presă, dar și informații „pe surse” sunt tendențioase și neadevărate. Ne exprimăm dezacordul cu privire la acuzațiile nefondate care vizează medicul în cauză, dar și folosirea prestigiului Cronos Med și al dr. Constantin Stan într-o controversă în care clinica nu are nicio culpă.

Echipa de Comunicare Cronos Med”


UPDATE, 29 septembrie, ora 18:20 / Cristian Balaj, președintele ANAD, a anunțat la Digisport că fotbaliștii Kehinde Fatai, Takayuki Seto și Alex Ioniță au fost suspendați provizoriu până la finalizarea anchetei. În același timp, Balaj i-a apărat pe sportivi.

ADVERTISEMENT

„Pot doar să confirm că Agenția are pe rol un asemenea subiect. Informațiile noastre sunt mult mai multe decât ceea ce a apărut în presă. Jucătorii de la Astra au dat dovadă de o atitudine impecabilă, o inocență, o sportivitate și o educație senzaționale.

Trebuie obligatoriu să venim în sprijinul medicilor. Jucătorii nu și-au băgat acul în venă singuri. Medicii nu au voie să utilizeze medicamente aflate pe lista interzisă. Din păcate, la fel ca în cazul lui Pîrvulescu, atunci când este notificat sportivul, el obligatoriu  este suspendat provizoriu!”, a spus președintele ANAD.

ADVERTISEMENT

Dopaj la Astra? Trei fotbaliști surprinși cu perfuziile în venă

Problemele nu contenesc să apară la Astra Giurgiu, după ce jucătorii au intrat în grevă ca urmare a faptului că nu și-au primit banii de luni bune. De asemenea, clubul patronat de Ioan Niculae ar putea rămâne și fără vedeta Denis Alibec, jucător aflat aproape de un transfer în Arabia Saudită, informație dezvăluită în exclusivitate de către FANATIK.

Acum, Asociația Națională Anti-Doping deschide o anchetă oficială după ce pe internet au apărut fotografii cu trei dintre jucătorii echipei giurgiuvene, surprinși în timp ce s-ar fi dopat. Este vorba despre Kehinde Fatai, Alexandru Ioniță și Takayuki Seto, anunță gsp.

După ce Cătălin Hlistei a fost și el chemat la ANAD să dea declarații, este rândul fotbaliștilor de la Astra Giurgiu să aibă de a face cu forul Anti-Doping. Fatai, Seto și Ioniță ar fi fost la o clinică la care li s-ar fi injectat în venă vitamine și minerale într-o cantitate mai mare de 100 de mililitri, într-un interval mai scurt de 12 ore.

Aceasta este cantitatea maxim admisă de WADA, adică Agenția Mondială Anti-Doping. Tot ce este peste, se consideră dopaj, astfel că ANAD a pornit o anchetă, iar fotbaliștii vor intra în stare de suspendare, imediat ce vor fi notificați.

Conform aceleiași surse, din fotografii nu reieșea clar ce cantitate de substanță le-a fost injectată fotbaliștilor, însă aceștia au discutat cu unii angajați ai ANAD și au recunoscut că le-au fost injectate câte două flacoane. Altfel spus, le-a fost injectată o cantitate de substanță de două ori mai mare decât limita maxim admisă!

Ce se întâmplă în continuare

După ce ANAD s-a sesizat în acest caz, reprezentanții forului au încercat să contacteze clinica pentru a obține imaginile video și audio de la vizita celor trei fotbaliști astrali. Clinica a refuzat să ofere trimișilor ANAD imaginile, care au fost și șterse de pe internet.

Cum clinica nu este obligată să pună la dispoziția ANAD niciun fel de detaliu cu privire la terapia pe care au urmat-o cei trei jucători de la Astra, pe fir ar putea intra DSP și Ministerul Sănătății. În cazul în care una dintre aceste instituții solicită înregistrări și fotografii, clinica este obligată să le prezinte.

Ancheta va avansa și, în cazul în care se va dovedi că tratamentul a fost unul ilegal, jucătorii vor fi suspendați o perioadă lungă de timp, care poate ajunge chiar și la doi ani. De asemenea, medicul care le-a aplicat jucătorilor tratamentul ar putea fi acționat în instanță de către sportivi, în vreme ce clinica nu se expune niciunui risc.

În perioada imediat următoare, ANAD urmează să îi notifice pe fotbaliști, iar cei trei vor fi suspendați până la finalizarea anchetei. Dacă nu se va dovedi că au încălcat regulamentele, jucătorii pot reveni pe teren imediat. Până atunci, nu au dreptul să joace și nici să se antreneze.

Pentru Astra Giurgiu urmează partida din Liga 1 cu FC Voluntari, care se va disputa sâmbătă, 3 septembrie, de la ora 18:00, pe terenul echipei lui Bogdan Andone.

ADVERTISEMENT