News

Dosarul ”10 august”, mutat din nou. Ce a decis Curtea de Apel București

10.08.2020 | 18:37
Dosarul 10 august mutat din nou Ce a decis Curtea de Apel Bucuresti
ADVERTISEMENT

Dosarul ”10 august” este mutat din nou. Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis, luni, că nu are competenţa materială să judece redeschiderea anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul ”10 august”, așa cum i se ceruse de către DIICOT.

Procesul care a fost deja mutat dintr-o parte în alta, ajunge acum la Tribunalul Bucureşti.

Instanţa a admis în acest sens o cerere făcută de foştii şefi ai Jandarmeriei implicaţi în acest caz. Aceștia au solicitat ca procesul să fie mutat la Tribunalul Bucureşti.

ADVERTISEMENT

De ce este mutat din nou dosarul ”10 august”

“Admite excepţia necompetenţei materiale a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală – judecător de cameră preliminară. Declină competenţa de soluţionare a cererii de confirmare a redeschiderii urmăririi penale, dispuse prin ordonanţa nr.111/II-2/2020 din 04.08.2020 a procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în favoarea Tribunalului Bucureşti – judecător de cameră preliminară.

În baza art.29 alin.5 din Legea nr.47/1992 respinge ca inadmisibilă cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.90 din Legea nr.135/2010 (Codul de procedură penală), formulată de intimatul Cucoş Gheorghe Sebastian, prin apărător. Cu recurs în termen de 48 de ore de la pronunţare în privinţa dispoziţiei de respingere a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale. Definitivă în privinţa restului dispoziţiilor”, se arată în decizia luată de judecătoarea Ruxandra Grecu de la Curtea de Apel Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Foştii şefi ai Jandarmeriei au vrut luni să amâne dezbaterile. Ei au solicitat schimbarea magistratului care se ocupă de acest caz, judecătoarea Ruxandra Grecu. Cererea lor a fost respinsă.

Ruxandra Grecu inaintase săptămâna trecută o cerere de abţinere în dosar. Dar și această cerere a fost respinsă.

ADVERTISEMENT

Dosarul fusese clasat parțial pe 15 iulie când procurorii au stabilit că nu a fost tentativă de lovitură de stat, iar foștii șefi ai Jandameriei au fost scoși de sub urmărire penală. Decizia de clasare a atras proteste puternice din partea societății civile.

De altfel, luni dimineaţa, în faţa sediului instanţei a avut loc un protest inedit al comunităţi Declic. Ei au transmis din nou mesajul “#10 AUGUST NU UITĂM” prin intermediul unui imens elefant de culoare roz.

ADVERTISEMENT

Procurorul şef al DIICOT, Giorgiana Hosu a dispus acum o săptămână redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie.

Dacă decizia DIICOT va fi confirmată de un judecător, procurorii vor începe urmărirea penală a următorilor:

  • colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române:
  • maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti;
  • colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române;
  • comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

Aceştia vor fi cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Dosarul se va redeschide sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals.

Giorgiana Hosu susține că nu au fost solicitate mai multe probe de natură tehnică. Asta în condiţiile în care unele din înregistrările video aflate la dosar nu au putut fi accesate.

“Mai mult, deşi la 10.06.2020 s-a procedat la vizionarea imaginilor înregistrate pe mediile de stocare a datelor şi s-a constatat că un hard disk pus la dispoziţie de Poliţia locală Sector 3 nu poate fi accesat, 3 DVD-uri şi 2 CD-uri reprezentând înregistrări înaintate de B1 Tv sunt neînregistrate, un suport optic tip CD înregistrat cu nr. 38/27.08.2018 nu poate fi accesat întrucât este deteriorat, un suport optic tip CD înregistrat cu nr. 147/15.10.2018 nu poate fi accesat întrucât este deteriorat, nu s-au făcut demersuri pentru obţinerea datelor conţinute de aceste suporturi optice de la sursa iniţială. Cu toate că suspecţii nu au dat declaraţii, iar percheziţia terminalelor mobile nu a putut fi efectuată, nu au fost solicitate mijloace de probă de natură tehnică, respectiv obţinerea datelor de trafic şi de localizare, prelucrate de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice pentru a clarifica existenţa comunicărilor între suspecţi”, a declarat Giorgiana Hosu.

ADVERTISEMENT