News

Dosarul despăgubirilor datorate de statul român fraților Micula ajunge pe masa CJUE

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că dosarul despăgubirilor cerute și primite de frații Micula va ajunge pe masa judecătorilor Tribunalului General al UE.
25.01.2022 | 17:34
Dosarul despagubirilor datorate de statul roman fratilor Micula ajunge pe masa CJUE
ADVERTISEMENT

Judecătorii Curții de Justiție a Uniunii Europene au decis ca o hotărâre anterioară în cazul despăgubirilor pe care frații Micula le-au cerut și primit din partea statului român să fie anulată.

După această hotărâre a CJUE, dosarul în care statul român le-a plătit patronilor grupului European Food and Drinks au primit din partea statului român 400 de milioane de euro, va fi rejudecat de Tribunalul General al Uniunii Europene, notează Adevărul.

ADVERTISEMENT

În ședința de marți, 25 ianuarie, Marea Cameră a CJUE a decis anularea decizie stabilite de Tribunalul UE. Trebuie precizat și că penultima decizie a fost, la rândul său, o anulare a decizie luate de Comisia Europeană.

Membrii Comisiei au decis să anuleze despăgubirile 178 milioane de euro, la care se adaugă și penalități, un total de 395 milioane de euro, stabilite de Tribunalul de arbitraj de la Washington din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții.

ADVERTISEMENT

Oficialii europeni au ajuns la concluzia că despăgubirile plătite către frații Micula reprezentau, sub prevederile legislației comunitare, o formă de ajutor de stat.

“Domnii Micula, investitorii suedezi de origini române, sunt acţionarii majoritari ai companiei European Food and Drinks Group, beneficiar al acestor stimulente. În conformitate cu prevederile unui tratat bilateral de investiţii încheiat în 2002 între Suedia şi România pentru promovarea şi protecţia reciprocă a investiţiilor (TBI), Ioan şi Viorel Micula, precum şi alţi solicitanţi, au cerut înfiinţarea unui tribunal arbitral în vederea obţinerii de daune interese pentru prejudiciul cauzat de abrogarea stimulentelor prevăzute de ordonanţă”, au scris judecătorii în decizia lor.

ADVERTISEMENT

Povestea despăgubirilor cerute de frații Micula

La baza litigiului dintre frații Micula, patronii grupului European European Food and Drinks, și statul român este reprezentată de un pachet de stimulente economice acordat în anul 1998, celor care făceau investiții în zonele defavorizate.

Aceste stimulente urmau să fie acordate de-a lungul a zece ani, totuși, în timpul procesului de aderare la Uniunea Europeană, statul român a decis întreruperea acestora.

ADVERTISEMENT

Decizia autorităților de a opri acestor stimulente cu trei ani mai devreme, în 2005, i-a determinat pe frații Micula să ceară despăgubiri într-un tribunal de arbitraj economic. Prima decizie în această speță, dată în 2013, a stabilit că România nu a oferit un tratament echitabil investitorilor și a stabilit despăgubiri de 180 de milioane de euro, la care s-au adunat penalități.

În 2015, Comisia Europeană a cerut României să recupereze sumele deja transferate, considerându-le ajutoare de stat. Această decizie a fost anulată de Tribunalul UE în 2019, care a stabilit că ar reprezenta o compensație.

Comisia a făcut recurs și a cerut CJUE anularea ultimei hotărâri. Astfel, marți, 25 ianuarie, a fost decisă reîntoarcerea speței pe masa Tribunalului European. Trebuie precizat că, în 2019, guvernul a plătit sumele decise în 2013, pentru a evita blocarea conturilor unor companii de stat.

ADVERTISEMENT