News

Frații Micula vor să pună sechestru pe bunurile României din SUA. Mai au de primit 100 de milioane de dolari

Pentru că justiția a stabilit că statul trebuie să le achite și ultima tranșă, de 100 de milioane de dolari dintr-un total de 356 de milioane, frații Micula încearcă să pună sechestru pe bunurile României din SUA.
13.11.2021 | 22:17
Fratii Micula vor sa puna sechestru pe bunurile Romaniei din SUA Mai au de primit 100 de milioane de dolari
Frații Micula au de primit o sumă uriașă din partea statului român
ADVERTISEMENT

Conflictul dintre autoritățile de la București și frații Micula a izbucnit acum 16 ani, atunci când cei doi afaceriști au dat în judecată statul român la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID).

În calitate de proprietari ai concernului European Drinks, Viorel și Ioan Micula au susținut că au înregistrat pierderi majore după ce statul român a eliminat facilitățile fiscale acordate companiilor care își desfășurau activitatea în zone defavorizate, notează romania.europalibera.org.

ADVERTISEMENT

Frații Micula, cetățeni suedezi

În dispută, frații Micula s-au folosit de cetățenia suedeză pe care o aveau deja, pretinzând că investițiile lor din România trebuie privite ca investiții străine. Cum din 2003 între România și Suedia exista un acord de garantare a investițiilor reciproce în celălalt stat, cei doi afaceriști au pretins despăgubiri uriașe României pentru pierderile companiei lor.

În 2013, după mai multe înfățișări și amânări, tribunalul ICSID a dat câștig de cauză fraților Micula, cărora le-a acordat despăgubiri de aproape 85 de milioane de dolari, bani pe care aceștia trebuiau să îi primească din partea statului român.

ADVERTISEMENT

Statul român a mers mai departe cu judecata, iar Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis la un moment dat că hotărârea ICSID nu poate fi aplicată. Numai că, în 2019, un tribunal federal din Columbia (Washington) a hotărât că decizia ICSID este legală, iar frații Micula trebuie să fie despăgubiți.

Despăgubiri de 356 milioane dolari pentru cei doi afaceriști

Mai mult, Tribunalul federal din Washington a decis că valoarea despăgubirilor stabilite în 2013 să fie recalculată în 2019 la suma de 356 milioane de dolari, bani care trebuiau să fie achitați fraților Micula de statul român.

ADVERTISEMENT

La sfârșitul anului 2019, după ce frații Micula au pus sechestru pe participația de 58,71% din acțiuni a statului român la Conpet Ploiești, precum și pe o parte din deținerea statului la Nuclearelectrica, reprezentând 22,2% din capitalul operatorului centralei Cernavodă, guvernul de la București a achitat celor doi Micula suma de 912,5 milioane lei.

Statul român a fost amendat cu 1,5 milioane dolari

Până în vara anului trecut, România a mai completat o parte din suma restantă, așa că în prezent frații Micula mai au de primit ”doar” 100 de milioane de dolari. Numai că, încercând să forțeze achitarea cât mai rapidă a banilor, cei doi afaceriști au obținut recent aprobarea judecătorului de caz de a pune sechestru pe bunurile României din SUA, potrivit romania.europalibera.org.

ADVERTISEMENT

”Un judecător federal din Washington a decis luni, 9 noiembrie, să amendeze statul român cu 1,5 de milioane de dolari pentru că Bucureștiul nu a oferit date complete legate de proprietățile și conturile României din SUA”, amintește sursa citată.

Frank Vasquez Jr., consilier fraților Micula, a declarat pentru Law360 că din noiembrie 2020 s-au stabilit amenzi săptămânale în cazul în care România nu răspunde să achite și ultima sută de milioane de dolari din totalul inițial, de 356 de milioane.

 

 

ADVERTISEMENT