News

Dosarul Mineriadei din 1990. ICCJ a decis că Ion Iliescu poate fi anchetat penal de procurori

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, poate fi anchetat penal de procurori în ceea ce privește mineriada din 13-15 iunie 1990. Decizia a fost dată joi, 2 decembrie, de Înalta Curte de Casație și Justiție.
02.12.2021 | 20:24
Dosarul Mineriadei din 1990 ICCJ a decis ca Ion Iliescu poate fi anchetat penal de procurori
ADVERTISEMENT

Ion Iliescu, fostul președinte al României, poate fi anchetat penal de procurori în Dosarul Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990.

Decizia a fost luată joi, 2 decembrie 2021, de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), anunță G4Media.

ADVERTISEMENT

ICCJ a decis că Ion Iliescu poate fi anchetat în Dosarul Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990

Conform deciziei luate joi de magistrați, Ion Iliescu poate fi anchetat penal de procurori pe partea de dosar care privește moartea violentă a 4 persoane și rănirea alteia.

”Admite cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică. În temeiul art.335 alin. (4) şi alin. (41) Cod procedură penală, constată legalitatea şi temeinicia ordonanţei nr.65/II/2/2021 din 11 noiembrie 2021 emisă de procurorul şef al PICCJ – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică prin care s-a dispus infirmarea rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale dispusă la data de 10.10.2008 în dosarul nr. 1122/P/2007 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică şi redeschiderea urmăririi penale în cauză.

ADVERTISEMENT

Confirmă redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr. 1122/P/2007 al PICCJ – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru intimatul Iliescu Ion, în sumă de 313 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 2 decembrie 2021”, se arată în decizia instanţei.

Procurorii au cerut, la ICCJ, infirmarea unei rezoluții date de Laura Codruța Kovesi în 2009, pe vremea când era procuror general, prin care îl scotea pe Ion Iliescu de sub urmărire penală în Dosarul Mineriadei.

ADVERTISEMENT

Anterior, pe 10 octombrie 2008, Parchetul General, condus la acea vreme de aceeași Kovesi, a decis neînceperea urmăririi penale în cazul lui Ion Iliescu, constatând și prescriere unor posibile infracțiuni.

ICCJ a restituit Dosarul Mineriadei la Parchetul Militar

În urmă cu aproape un an, pe 10 decembrie 2020, magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis definitiv restituirea la Parchetul Militar a dosarului Mineriadei din 1990, în care au fost trimişi în judecată fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director SRI Virgil Măgureanu, pentru refacerea de la zero a urmăririi penale, după ce toate probele strânse de procurori au fost anulate.

ADVERTISEMENT

La acea dată, instanţa supremă a respins toate contestaţiile depuse la dosar de Parchetul General şi părţile vătămate, fiind menţinută o decizie din 8 mai 2019 a unui judecător de cameră preliminară, prin care s-a constatat nelegalitatea rechizitoriului întocmit de procurorii militari şi s-a dispus excluderea tuturor probelor administrate în cursul urmăririi penale.

În mai 2019, judecătorul de cameră preliminară a admis cererile şi excepţiile invocate de inculpaţii din acest dosar, printre care şi fostul preşedinte Ion Iliescu, de partea responsabilă civilmente Ministerul Afacerilor Interne, precum şi excepţiile ridicate din oficiu de magistrat, notează Ziare.com.

Dosarul Mineriadei, niciun vinovat, dar o sancțiune la CEDO a României

În 2014, țara noastră a fost condamnată de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului pentru modul în care au fost făcute investigaţiile în dosarul Mineriadei din 1990.

CEDO a motivat că ”toate dovezile din acest caz indică existenţa elementelor constitutive ale unei crime împotriva umanităţii, comise de oficiali ai statului român, inclusiv membri ai Guvernului şi militari cu grade importante”.

Doi ani mai târziu, în 2016, dosarul a fost reluat de la zero. Acuzațiile sunt infracţiuni contra umanităţii. Este vorba despre reprimarea violentă a manifestației din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990, soldată cu decesul a 4 persoane, rănirea prin împuşcare a altor 3, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

ADVERTISEMENT
Tags: