News

Klaus Iohannis a dat undă verde pentru urmărirea penală a lui Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu. Ei vor fi judecați în Dosarul Mineriadei

Fostul premier Petre Roman poate fi urmărit penal. Klaus Iohannis a aprobat cererea Ministerului Justiției de anchetare a sa, în Dosarul Mineriadei.
16.04.2024 | 14:18
Klaus Iohannis a dat unda verde pentru urmarirea penala a lui Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu Ei vor fi judecati in Dosarul Mineriadei
Petre Roman va fi urmărit penal în Dosarul Mineriadei Foto: Hepta / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis i-a transmis marți ministrului Justiției, Alina Gorghiu, cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României în perioada 26 decembrie 1989 – 26 septembrie 1991, și Gelu-Voican Voiculescu, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României în perioada 28 decembrie 1989 – 28 iunie 1990.

Numele lui Ion Iliescu lipsește din comunicatul Administrației Prezidențiale

Petre Roman şi Gelu-Voican Voiculescu vor fi urmăriţi penal sub aspectul săvârșirii de infracţiuni contra umanităţii, pentru rolul lor jucat în mineriada din 13-15 iunie 1990.

ADVERTISEMENT

Magistraţii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) au început, în februarie 2018,  judecarea dosarului Mineriadei din iunie 1990, în care au fost trimise în judecată 14 persoane, între care Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, fostul şef al SRI Virgil Măgureanu şi fostul lider al minerilor Miron Cozma.

Dosarul Mineriadei îl vizează şi pe Ion Iliescu, însă în comunicatul Administrației Prezidențiale remis marți nu se face nicio specificație în legătură cu fostul președinte.

ADVERTISEMENT

Într-o primă fază, în iunie 2017, Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de Petre Roman şi Virgil Măgureanu, dar ÎCCJ a decis în decembrie 2020 restituirea dosarului la Parchetul Militar pentru refacerea anchetei de la zero. Magistrații au anulat atunci toate probele strânse de procurori.

În rechizitoriul de trimitere în judecată, procurorii militari susţineau că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au decis declanșarea unui atac violent împotriva manifestanţilor strânși în Piaţa Universităţii, care îşi exprimau paşnic opiniile politice, diferite de cele ale majorităţii care alcătuia la acel moment puterea politică.

ADVERTISEMENT

În această acțiune au fost implicate forţe ale Ministerului de Interne, MApN și SRI, acestea fiind concentrate ilegal pentru a reprima manifestațiile, după cum afirmă procurorii. De asemenea, au fost aduși în București 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

Acțiunea în forță a avut loc în dimineața zilei de 13 iunie 1990 și, conform procurorilor Parchetului Militar, bilanțul victimelor a fost următorul: patru persoane au murit prin împuşcare, 1.388 au fost vătămate fizic sau psihic, iar 1.250 de persoane au fost private de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic.

ADVERTISEMENT

Peste 200 de persoane au fost ridicate în dimineața zilei de 13 iunie din Piaţa Universităţii şi transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne de la Măgurele, unde au fost reţinute până în după-amiaza aceleiaşi zile.

ADVERTISEMENT