News

Dosarul morții lui Adrian Kreiner: seria gafelor continuă. Cum a ajuns unul dintre suspecți la un pas de libertate din cauza unor erori procedurale

După ce au arestat un om nevinovat, autoritățile române continuă seria bâlbelor în dosarul morții omului de afaceri sibian Adrian Kreiner.
12.01.2024 | 10:33
Dosarul mortii lui Adrian Kreiner seria gafelor continua Cum a ajuns unul dintre suspecti la un pas de libertate din cauza unor erori procedurale
Laurențiu Ghiță, unul dintre preupușii ucigași ai afaceristului Adrian Kreiner, a fost adus în țară pe 30 decembrie 2023 / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos / Facebook Adrian Kreiner
ADVERTISEMENT

Probleme mari pentru judecători, în timpul ședinței în care s-a luat în discuție contestația măsurii arestului preventiv al unuia dintre suspecții crimei de la Sibiu a cărei victimă a fost milionarul Adrian Kreiner. Suspectul Laurențiu Ghiță, capturat în Scoția și adus în țară pe data de 30 decembrie 2023, a fost la un pas să scape de arest, invocând două erori de procedură.

Laurențiu Ghiță, suspect în cazul morții lui Adrian Kreiner, capturat în Scoția

Laurențiu Ghiță (35 de ani) este unul dintre cei trei bărbați despre care procurorii susțin că au luat parte la jaful de la Sibiu, de la începutul lui noiembrie 2023. În data de 19 noiembrie 2023, Tribunalul Sibiu a emis pe numele său și al presupușilor complici, Costinel Cosmin Zulean și Marian Cristian Minae, un mandat de arestare în lipsă. În aceeași zi, IGPR a transmis că Ghiță și Zuleam ”au fost localizați” pe teritoriul Scoției, respectiv al Irlandei de Nord, pe baza cooperării polițienești internaționale dintre autoritățile române și cele britanice.

ADVERTISEMENT

Ulterior, în ziua în care a fost adus în țară, Laurențiu Ghiță a fost prezentat instanței cu cerere pentru confirmarea arestării preventive, etapă în care suspectul urma să fie audiat. Presupusul criminal s-a prevalat de dreptul la tăcere.

Două propuneri de arestare preventivă, pe numele presupușilor criminali

Marea surpriză a venit la începutul anului 2024, când Laurențiu Ghiță a contestat măsura arestului preventiv, avocatul angajat de el invocând două argumente procedurale.

ADVERTISEMENT

Primul dintre acesta invocă un episod ciudat care s-a petrecut în timpul urmăririi penale. Astfel, pe data de 17 noiembrie 2023, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu au solicitat luarea măsurii arestării preventive pentru toți cei trei inculpați, înregistrată cu numărul 2710/95/2023. Cererea a intrat pe rolul Tribunalului Sibiu o zi mai târziu, când a fost amânată din lipsă de procedură. Aceasta a fost soluționată pe 22 noiembrie prin respingere, după ce s-a constatat că o cerere asemănătoare, depusă în același dosar, fusese admisă de Tribunalul Sibiu încă din data de 19 noiembrie (numărul 2711/85/2023).

Problema a fost semnalată de avocatul lui Laurențiu Ghiță, care a invocat o eroare de procedură, care duce nulitatea absolută a încheierii penale și la desființarea încheierii contestate, precum și la revocarea măsurii arestului preventiv dispusă față de inculpat.

ADVERTISEMENT

Prima gafă procedurală: judecători diferiți la același dosar

Mai exact, avocatul a arătat că cele două decizii luate de instanță, în același dosar penal, au fost soluționate de completuri diferite de judecată. Acest lucru contravine reglementărilor în vigoare și regulamentului de ordine interioară, care specifică faptul că ”doar completul iniţial investit cu un act de procedură sau un act procesual al parchetului rămâne investit şi numai în situaţia în care preşedintele instanţei emite o decizie se schimbă compunerea completului de judecată”, după cum se arată în dosar.

”S-a formulat o primă propunere de arestare preventivă la care s-a dat termen în data de 17.11.2023, s-a amânat soluţionarea propunerii pentru a se emite mandate de aducere a inculpaţilor, iar între timp s-a formulat de către Parchet o nouă propunere de arestare care a fost înţeleasă greşit de către judecătorul de drepturi şi libertăţi pentru că Parchetul a solicitat doar preschimbarea termenului de judecată”, a mai arătat avocatul.

ADVERTISEMENT

Argumentul avocatului l-a luat prin surprindere pe reprezentantul Ministerului Public, acesta invocând, în primă fază, doar ”împrejurările comiterii faptei, natura și gravitatea infracțiunilor reținute în sarcina inculpatului”.

Ulterior, procurorul de ședință a arătat că mandatul de arestare a fost emis corect de completul constituit legal, pentru că judecătorii de serviciu îi pot înlocui ”în condiții speciale” pe magistrații titulari care nu pot să participe la judecarea cauzei.

Scuza instanței: era duminică, iar judecătorul titular nu a putut fi contactat

În urma verificărilor, judecătorii de la Tribunalul Sibiu au admis că în dosarul morții lui Adrian Kreiner au fost emise două propuneri de arestare preventivă a inculpaților: una trimisă instanței pe 17 noiembrie, a doua pe 18 noiembrie. Acestea au fost analizate de completuri diferite, arată instanța, motivul fiind acela că judecătorul titular nu a putut fi contactat, dosarul fiind soluționat într-o zi de duminică.

”Astfel cum rezultă din procesele verbale aflate la dosarul nr. 2711/85/2023 al Tribunalului Sibiu, raportat la ora înregistrării dosarului și la obiectul cauzei, acesta a fost repartizat manual, la completul de drepturi și libertăți aflat pe lista de planificare zilnică din data de 19.11.2023, complet care a fost compus cu unul dintre judecătorii aflați pe planificare de permanență a instanței, motivat de faptul că judecătorul titular nu a putut fi contactat”, se arată în motivarea instanței.

Motivare: ”Nu putem analiza dacă al doilea referat făcea obiectul unui dosar separat”

Judecătorii susțin, însă, că procedura a fost una legală, dar că aceasta nu poate fi analizată în acest moment.

”Pentru a ajunge la această concluzie, contrar susținerilor inculpatului contestator, avem în vedere că în această procedură nu putem lua în discuție legalitatea și temeinicia învestirii judecătorului de drepturi și libertăți cu două referate cu propunere de luare a măsurii arestării preventive pentru aceiași inculpați, în același dosar penal, într-un interval de timp de o zi.

Prin urmare, nu putem analiza dacă cel de-al doilea referat trebuia să facă obiectul unui dosar penal separat, sau dacă trebuie să fie depus la dosarul care are ca obiect prima propunere de luare a măsurii arestării preventive”, se mai arată în motivarea Tribunalului Sibiu.

A doua gafă: nimeni nu știe când a fost arestat Ghiță, în Scoția

Un alt motiv de nulitate invocat de avocatul lui Laurențiu Ghiță este acela că mandatul de arestare emis pe data de 19 noiembrie 2023 a fost acordat de Tribunalul Sibiu fără audierea inculpatului, procedură obligatorie într-o astfel de situație.

Singura excepție admisă de lege este acela în care făptuitorul este dat dispărut, iar atunci se emite un mandat de arestare în lipsă. Avocatul spune, însă, că Ghiță a fost arestat pe 18 noiembrie, deci cu o zi înainte iar ”judecătorul trebuia să cunoască dispozițiile legale și să citeze inculpatul care era în stare de arest și trebuia dispusă audierea acestuia prin intermediul videoconferinței”.

Avocatul a depus în instanță și un proces verbal din data de 18 noiembrie 2023 al Centrului de Cooperare Polițienească. Judecătorii au admis că ”într-adevăr, a fost o comunicare a autorităților din Regatul Unit”, însă că acesta se referea doar la faptul că ”a fost identificat”, și că nu există în document formularea ”a fost reținut”. Mai exact, la data încheierii procesului verbal, din data de 18 noiembrie, autoritățile britanice știau că acesta s-a îmbarcat cu direcția Scoția, unde urma să ajungă înainte de ora 22:00.

Judecătorii spun că ”nu sunt probe” că scoțienii l-au reținut pe 18 noiembrie

”Astfel din procesul verbal încheiat la 18.11.2023 de către organele de poliție din cadrul CCPI rezultă că la aceeași dată, inculpatul Ghiță Laurențiu a plecat din portul … la volanul autovehiculului VW Touran cu numărul de înmatriculare …, urmând să ajungă în portul Cairnryam – Scoția, în jurul orelor 21:40 – 21:50, iar la momentul încheierii procesului verbal, inculpatul se afla pe ferry boat, în direcția Scoția”, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

Prin urmare, au mai arătat judecătorii, din probele de la dosar nu rezultă că la data soluționării propunerii de arestare preventivă emisă de Tribunalul Sibiu, Laurențiu Ghiță ar fi fost reținut sau arestat. Acesta este motivul pentru care contestația inculpatului a fost respinsă, decizia fiind definitivă.

Adrian Kreiner, bătut și torturat până la moarte, în propria casă

Adrian Kreiner a fost bătut și jefuit în vila sa din Sibiu pe 6 noiembrie 2023, atunci când trei indivizi mascați au intrat în imobil pentru a da o spargere. Afaceristul a fost legat de mâini și de picioare și înfășurat într-un covor, iar fiica lui a fost amenințată cu o armă, pentru a spune unde sunt banii din casă.

În cele din urmă, spărgătorii au plecat cu ceasuri în valoare de 200.000 de euro. Câteva zile mai târziu, Adrian Kreiner a murit la spital, cauza decesului fiind de asfixiere mecanică.

ADVERTISEMENT
Tags: