News

Dosarul penal al vizitei lui Liviu Dragnea în SUA, returnat la DNA. Audierile FBI, excluse din rechizitoriu

Decizie importantă luată de Tribunalul București. Dosarul penal al vizitei lui Liviu Dragnea în SUA a fost returnat la DNA. Un judecător a exclus audierile FBI din rechizitoriu.
27.10.2022 | 19:28
Dosarul penal al vizitei lui Liviu Dragnea in SUA returnat la DNA Audierile FBI excluse din rechizitoriu
Dosarul penal al vizitei lui Liviu Dragnea în SUA, returnat la DNA. Sursa foto: Facebook / Liviu Dragnea
ADVERTISEMENT

Tribunalul București a decis ca dosarul penal deschis după vizita lui Liviu Dragnea în SUA, în contextul învestirii președintelui Donald Trump, să revină la DNA.

Rechizitoriul DNA în dosarul vizitei lui Liviu Dragnea în SUA, invalidat de Tribunalul București

Lovitură pentru Direcția Națională Anticorupție (DNA). Dosarul penal care vizează deplasarea lui Liviu Dragnea în Statele Unite ale Americii, din ianuarie 2017, să fie returnat la DNA.

ADVERTISEMENT

În această speță, judecătorul de cameră preliminară a cerut procurorilor să refacă anumite vicii de procedură. De notat că decizia nu este finală și poate fi atacată de procurori.

Același judecător a exclus audierile făcute de FBI în dosarul DNA “Dragnea – vizită la Trump.

ADVERTISEMENT

În acest dosar, DNA i-a trimis în judecată, în mai 2021, pe Liviu Dragnea, Gheorghe Dimitrescu – fost consul general al României la Bonn, afaceriștii Dan Valentin Belcea și Cristi Burci, fiul său Carlo Burci.

”Admite în parte cererile şi excepţiile formulate în procedura de cameră preliminară. Constată neregularitatea actului de sesizare, respectiv a rechizitoriului nr. 130/P/2018 din data de 14.05.2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, în ceea ce priveşte descrierea faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor Dragnea Nicolae-Liviu, Burci Cristian-Ionel, Burci Carlo-Robert, Belcea Dan-Valentin şi Dimitrescu Gheorghe”

ADVERTISEMENT

(…) Exclude din materialul probator înscrisurile cuprinzând audierea de către FBI a numiţilor: Burci Cristian din data de 19.12.2018 (…), Burci Carlo din data de 06.02.2019 (…), Erica Hillard din data de 08.11.2018 (…)., se arată în minuta judecătorilor, conform ziare.com.

Liviu Dragnea, trimis în judecată în dosarul vizitei în SUA, în 2021. Acuzațiile aduse fostului lider PSD

În ianuarie 2017, Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu, al doilea premier PSD în funcție la acea vreme, au efectuat o vizită în Statele Unite. Ei au participat la ceremonia de investire a președintelui Donald Trump.

ADVERTISEMENT

Ulterior, procurorii l-au acuzat pe Liviu Dragnea, la data faptelor președinte al Camerei Deputaților și președinte PSD, de trafic de influență și folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Conform DNA, Dragnea ar fi primit foloase necuvenite pentru el și pentru partid în valoare de aproape 400.000 de dolari, care au acoperit vizita pe care a efectuat-o în SUA în ianuarie 2017, alături de premierul de atunci, Sorin Grindeanu.

”În schimbul foloaselor primite de la Dimitrescu Gheorghe, în perioada iunie – iulie 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat în favoarea acestuia, influența reală pe care o avea asupra ministrului afacerilor externe, promițând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe primul în funcția de consul general al României la Bonn, lucru care s-a și întâmplat”, se arată pe site-ul DNA.

ADVERTISEMENT