News

Adrian Chesnoiu, trimis în judecată de DNA. Acuzațiile aduse fostului ministru al agriculturii

DNA anunță trimiterea în judecată a fostului ministru al agriculturii, Adrian Chesnoiu. Acesta este acuzat de mai multe fapte de corupție.
26.10.2022 | 17:46
Adrian Chesnoiu trimis in judecata de DNA Acuzatiile aduse fostului ministru al agriculturii
Adrian Chesnoiu, inculpat oficial de DNA. Capetele de acuzare ale fostului ministru al agriculturii. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Într-un comunicat oficial emis miercuri, Direcția Națională Anticorupție anunță punerea în mișcare a acțiunii penale față de Adrian Chesnoiu.

Adrian Chesnoiu, inculpat oficial de DNA. Capetele de acuzare ale fostului ministru al agriculturii

Fostul ministru al agriculturii este inculpat oficial, alături de alte persoane din instituția pe care a condus-o.

ADVERTISEMENT

Conform referatului procurorilor, Chesnoiu este cercetat pentru trucarea unui concurs de angajare. Un candidat a promovat examenul fără să obțină punctajul necesar.

Miercuri, 26 octombrie, procurorii DNA Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Adrian Chesnoiu, în prezent deputat, iar la data faptelor ministru al agriculturii și dezvoltării rurale.

ADVERTISEMENT

Oficial, acesta este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de:

  • instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni);
  • abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Alături de Chesnoiu au mai fost trimiși în judecată alte trei persoane care au lucrat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. E vorba de:

ADVERTISEMENT
  • Andrei-Cristian Răducanu, la data faptelor director general adjunct în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Acesta este acuzat de complicitate la infracţiunea de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracţiuni)
  • Aurel Sandu, fost şef serviciu în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
  • Mihai-Cosmin Corobea, fost funcţionar public în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Vizat de urmărirea penală mai este și administratorul unei societăţi comerciale. Acesta a fost candidat la unul dintre concursurile organizate de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

ADVERTISEMENT

Toate aceste persoane sunt cercetate pentru folosire, în orice mod, direct, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite.

DNA prezintă filmul derulării infracțiunilor

Conform Ordonanței procurorilor, faptele de corupție ar fi avut loc în perioada 9 februarie – 11 aprilie 2022.

Atunci, Chesnoiu Adrian Ionuț, aflat în funcția de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze lui Răducan Andrei-Cristian (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise.

Acestea urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.

În final, conform comunicatului DNA, subiectele în cauză ar fi ajuns la candidații ”agreați”. E vorba de Sandu Aurel, Corobea Mihai-Cosmin și persoana fizică amintită.

”După primirea subiectelor și promovarea probei scrise, aceasta din urmă ar fi fost respinsă la proba interviului.

La intervenția directă a ministrului, în cazul lui Sandu Aurel, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător.

Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând, în perioada ocupării funcției, venituri salariale de 33.782 lei”, se mai arată în referatul procurorilor.

ADVERTISEMENT
Tags: