News

Două avertizări cod galben, emise de meteorologi. Vântul va bate cu putere în mai multe regiuni ale țării

Meteorologii au emis două avertizări de cod galben de vânt, intensificări considerabile ale acestuia urmând să fie înregistrate de sâmbătă seara.
10.02.2024 | 12:02
Doua avertizari cod galben emise de meteorologi Vantul va bate cu putere in mai multe regiuni ale tarii
Vremea se va răci săptămâna viitoare/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie a emis două avertizări de cod galben de vânt, care sunt valabile pe intervale succesive, însă a doua vizează un teritoriu considerabil mai extins decât prima. Avertizările intră în vigoare din cursul serii de sâmbătă.

Primul cod galben va fi valabil în intervalul 10 februarie, ora 18 – 11 februarie, ora 08. „Vântul se va intensifica treptat în Banat, Crișana, sudul Transilvaniei, precum și în Carpații Occidentali, Meridionali și de Curbură. Vor fi viteze în general de 55…65 km/h, iar la altitudini mari în zonele montane, rafalele vor depăși 90…100 km/h”, a anunțat ANM.

ADVERTISEMENT

Județele vizate sunt Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov și sud-vestului județului Cluj. De asemenea, codul galben vizează și regiunile muntoase ale județelor Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Covasna și Vrancea.

La scurtă vreme după prima avertizare, meteorologii au emis un alt cod galben, în continuarea primului, dar cu noi zone vizate. Astfel, intervalul de valabilitate este 11 februarie, ora 08 – 11 februarie, ora 22 și se referă tot la intensificări ale vântului.

ADVERTISEMENT

Vântul va avea intensificări în Banat, Crișana, sudul Transilvaniei, Dobrogea, estul Munteniei și sud-estul Moldovei, precum și în Carpații Occidentali, Meridionali și de Curbură. Vor fi viteze în general de 55…65 km/h, iar la altitudini mari în zonele montane, rafalele vor depăși 90…100 km/h”, se spune în avertizare.

Astfel, pe lângă județele menționate anterior, sub cod galben vor intra începând de duminică dimineață și județele Brăila, Galați, Tulcea, Constanța în integralitatea lor, precum și zona de est a județelor Ialomița și Călărași.

ADVERTISEMENT

Intensificări temporare ale vântului, cu viteze în general de 45…55 km/h, vor fi și în restul țării. În noaptea de duminică spre luni (11/12 februarie), vântul va continua să prezinte intensificări îndeosebi în sud-estul teritoriului”, estimează experții ANM.

În prognoza anterioră, meteorologii anunțaseră că temperaturile vor intra pe o tendință descendentă și nu vor mai trece de 14 grade, la nivelul întregii țări, însă vor continua să se mențină peste cele specifice perioadei.

ADVERTISEMENT

În zonele de munte aflate la o altitudine de peste 1700 de metri vor reveni precipitațiile, în general sub formă de lapoviță și ninsoare. Către sfârșitul săptămânii viitoare, temperaturile maxime de la munte vor scădea spre valori medii de 4 grade Celsius, iar minimele vor coborî cel mai mult până la -10 grade Celsius.

ADVERTISEMENT