News

Două focare de pestă porcină lângă București. Ce măsuri au luat autoritățile

Autoritățile au identificat două focare de pestă porcină, în apropiere de București. În județul Giurgiu a fost declanșată alerta sanitar-veterinară, de teamă că boala se va extinde.
08.08.2022 | 10:28
Doua focare de pesta porcina langa Bucuresti Ce masuri au luat autoritatile
Două noi focare de pestă porcină africană în Giurgiu. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Medicii veterinari au depistat, doar în câteva zile, două focare de pestă porcină africană. Cazurile au fost înregistrate în localitățile Clejani și Băneasa. Pe lângă acestea au fost identificate 100 de îmbolnăviri active la porci mistreți.

Două focare de pestă porcină lângă București

Drept prime măsuri au fost instituite zone de protecție în jurul focarelor, de minimum 3 kilometri, precum și zone de supraveghere de 10 kilometri. Autoritățile au interzis și comercializarea porcilor vii, a cărnii de porc provenită din zonele de restricție.

ADVERTISEMENT

Deși nu îmbolnăvește omul, pesta porcină decimează populațiile de porci și provoacă mari daune materiale tuturor. Virusul, transmis de la porci mistreți, se extinde foarte ușor și poate fi reactivat după mai multe luni dacă nu se optează pentru ”neutralizarea” animalului bolnav, conform Stiripesurse.ro.

În 2018, doar în Brăila și Tulcea au fost sacrificați 350.000 de porci din cauza pestei. Sute de oameni și-au pierdut atunci locurile de muncă. În 2021, autoritățile au identificat la nivel național peste 600 de focare de pestă porcină, fiind nevoie sacrificarea a peste 500.000 de porci. În aceste condiții, oamenii au găsit de Crăciun pe rafturi majoritar carne de porc din export, mai scumpă și uneori mai slabă calitativ.

ADVERTISEMENT

La finele anului 2021, românii ironizau această problemă, considerând că este incredibil ca în acest deceniu România să se mai confrunte cu astfel de probleme precum pesta porcină.

”Mamă, îi lăsați pe oameni fără porci așa aproape de Crăciun. Serios, ar trebui să există legislație locală pentru creșterea animalelor domestice în zone urbane. Nu-mi pasă dacă stai la curte, nu crește porci și găini în 2021 în București”, scria un internaut, făcând referire la oamenii care cresc porci în Capitala României, pentru că legea e extrem de vagă în această privință.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, Europa Liberă scria că România e singura țară din Uniunea Europeană care se mai confruntă cu pesta porcină africană în ferme.

Doar Ucraina și Serbia se mai confruntau cu astfel de situații, semn că țara noastră are mult de recuperat față de țările performante din blocul comunitar. Cu toate acestea, Polonia s-a confruntat cu pestă porcină în rândul porcilor mistreți, însă nu în rândul porcilor domestici.

ADVERTISEMENT

Ce ar putea face, totuși, țara noastră pentru a preveni această epidemie? Agenția Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor crede că singura soluție, deși radicală, e vânarea masivă a porcilor mistreți din zonele afectate.

”Lipsa de interes pentru vânătoarea de mistreț și modul de organizare a micilor ferme care primesc mâncare de pe câmpuri, terenuri care sunt frecventate și de porci mistreți. De altfel, pesta porcină africană este răspândită de porcii mistreți spre animalele din ferme. De obicei, purtătorul virusului este omul sau mâncarea dată suinelor, mâncare culeasă din sălbăticie, de pe suprafețe deja infestate de porcii mistreți”, a transmis agenția.

ADVERTISEMENT