News

Două instituții ale statului vor plăti 60 milioane de euro pe servicii de pază. Câți bani se dau pentru aeroporturi și pentru Fisc

Instituțiile statului direcționează sume uriașe către serviciile de pază, contractele de acest tip fiind, de obicei, între 2 și 4 ani.
23.01.2023 | 12:03
Doua institutii ale statului vor plati 60 milioane de euro pe servicii de paza Cati bani se dau pentru aeroporturi si pentru Fisc
Compania Națională Aeroporturi București a semnat contractul pentru paza aeroporturilor Henri Coandă și Băneasa Colaj FANATIK Sursa foto: Hepta, Facebook SGPI
ADVERTISEMENT

Direcţia Generală pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar (DGAPI)  Sector 2 este un serviciu de interes public local care asigură îndeplinirea sarcinilor administrative ce revin Consiliului Local Sector 2 cu privire la unităţile de învăţământ preuniversitar de stat de pe raza Sectorului 2. DGAPI  administrează imobilele (terenuri şi clădiri) în care acestea îşi desfăşoară activitatea, precum și imobilele cu destinaţia de locuinţe, dar şi alte imobile date în administrare prin hotărâri ale Consiliului Local.

DGAPI va cheltui 153 milioane de lei pentru servicii de pază

Pe 4 noiembrie 2022, DGAPI a postat pe platforma achizițiilor publice, e-licitatie.ro, consultată de FANATIK, un anunț de participare la o licitație publică pentru semnarea unui contract numit „Acord-cadru Servicii de pază și intervenție la unitățile de învățământ și imobilele administrate de către Direcția Generală pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar – Sectorul 2”, valoarea acestuia fiind de 153.054.360 lei (aproximativ 31 milioane euro). Durata contractului este de 48 de luni, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost stabilit pentru 9 decembrie 2022, însă, deocamdată, nu a fost parafat vreun act.

ADVERTISEMENT

„Direcţia Generală pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar Sector 2 necesită încheierea unui Acord cadru pentru o perioada de 4 ani, cu trei operatori economici autorizati, în condițiile legii, pentru servicii de pază și intervenție pentru unitățile de învățământ și imobilele administrate. Serviciul prestat este de asigurare a pazei obiectivelor împotriva accesului neautorizat, a vandalismelor, a perturbării activității de învătământ, a accesului în incinte cu substanțe periculoase, a traficului cu substanțe interzise, a furturilor, a distrugerilor, incendiilor precum și a altor acțiuni producătoare de pagube materiale”, se scrie în caietul de sarcini.

În document se mai menționează că valoarea estimată a celui mai mare contract subsecvent va fi de 20.812.320,00 lei fără TVA și că frecvența contractelor ce urmează sa fie atribuite va fi de 12 contracte subsecvente /4 ani. De asemenea, contractele subsecvente se vor încheia în funcție de fondurile alocate. Autoritatea contractantă a mai anunțat că își rezervă dreptul de a încheia mai multe sau mai puține contracte subsecvente.

ADVERTISEMENT

O altă instituție de stat pregătită să direcționeze sume uriașe spre serviciile de pază este Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), care este concesionarul lucrărilor de îmbunătățiri funciare din domeniul public al statului român. ANIF se ocupă cu administrarea, întreținerea, repararea și exploatarea lucrărilor de irigații, desecări-drenaje, combaterea eroziunii solului, îndiguiri, baraje, inclusiv apărarea împotriva inundațiilor și ghețurilor, fenomenelor meteorologice periculoase și accidentelor la construcțiile hidrotehnice din amenajările proprii.

ANIF va direcționa peste 127 milioane de lei pentru paza obiectivelor

Pe 9 iulie 2022, ANIF a postat un anunț de participare la o licitație deschisă pentru adjudecarea unui contract numit „Servicii de pază a obiectivelor din cadrul Agenției Nationale de Îmbunătățiri Funciare, Filialele Teritoriale de Îmbunătățiri Funciare și Sediul Centralei ANIF anii 2023 – 2024, acord cadru pe 2 ani”, valoarea acestuia fiind de 127.112.285,52 lei (aproximativ 25,5 milioane euro).

ADVERTISEMENT

Pe 16 noiembrie 2022, ANIF a anunțat că, având în vedere volumul mare de lucru, respectiv 43 de ofertanți care au prezentat 277 de oferte depuse la această procedură, se prelungește termenul de evaluare a ofertelor, care fusese stabilit inițial pentru 9 decembrie 2022. Și acest contract urmează să fie semnat cât de curând, astfel că, adunând valoarea serviciilor de pază pentru DGAPI și ANIF reiese că aceste două instituții ale statului vor plăti aproximativ 56,5 milioane de euro. Cum contractele sunt fără TVA, reiese că achiziția va depăși 60 milioane de euro.

Un alt contract important a fost semnat de Societatea de Transport București (STB) SA, pe 6 ianuarie 2023, achiziția având denumirea de “Serviciul de pază și protectie a obiectivelor, bunurilor și valorilor din cadrul unităților S.T.B. S.A”. Valoarea acestuia este de 59.427.760 lei (aproximativ 12 milioane de euro), iar durata este de 5 ani. Metrorex și-a asigurat serviciile de pază pe 28 mai 2019, când a parafat un contract în valoare de 175.241.068,8 lei (aproximativ 36 milioane euro), valabil pentru 4 ani.

ADVERTISEMENT

Pentru paza aeroporturilor de lângă București se plătesc aproape 11 milioane de euro

Pe 7 octombrie 2022, conform datelor de pe platforma achizițiilor publice, consultată de FANATIK, Compania Națională Aeroporturi București SA a parafat un contract, cu o durată de 4 ani, pentru “Prestarea serviciilor de pază a obiectivelor, bunurilor şi valorilor deţinute de Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, la punctele de lucru Aeroportul Internațional Henri Coandă București (AIHCB) și Aeroportul Internațional București Băneasa Aurel-Vlaicu (AIBB-AV)”, valoarea acestuia fiind de 53.333.579,52 lei (aproximativ 10,7 milioane euro).

Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat București a semnat, pe 31 august 2022, un contract în valoare de 15.542.200,8 lei (aproximativ 3,1 milioane euro), cu o durată de doi ani, pentru „servicii de pază la imobilele administrate de SAIFI, începând cu data de 01.06.2023.” SAIFI este cea mai importantă sucursală din RAAPPS, fiind cea care se ocupă cu tot ceea ce înseamnă imobiliarele statului, vilele pentru demnitari, ambasade, spații comerciale. SAIFI se ocupă de închirierea imobilelor și spațiilor, dar și cu întreținerea acestora.

Pe 6 octombrie 2022, Poșta Română a parafat un contract în valoare de 6.556.032 lei (aproximativ 1,3 milioane euro) pentru „Servicii de pază și protecție, acord-cadru pentru 22 luni”, acestea urmând să fie prestate „la nivelul obiectivelor aflate la nivel național, aparținând sucursalelor CN Poșta Română SA”. În fine, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București a semnat, pe 1 februarie 2022, un contract pe doi ani, pentru „Servicii de pază pentru sediile Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice București”, valoarea acestuia fiind de 4.504.308,16 lei (aproximativ 900.000 euro).

ADVERTISEMENT