Sport

Două jucătoare străine din Liga Florilor, naturalizate după retragerile lui Neagu şi Pintea din naţională! Când vor fi eligibile pentru România

Maria Kanaval şi Yaroslava Burlacenko vor deveni eligibile pentru a evolua în naţionala României. Cele două handbaliste ar putea fi în lotul de Euro de la finalul anului.
27.04.2024 | 18:05
Doua jucatoare straine din Liga Florilor naturalizate dupa retragerile lui Neagu si Pintea din nationala Cand vor fi eligibile pentru Romania
Două jucătoare străine din Liga Florilor, naturalizate după retragerile Cristinei Neagu şi Crinei Pintea din naţionala României! Când vor fi eligibile. Sursa: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cristina Neagu şi Crina Pintea s-au retras la finalul anului trecut din naţionala României. Cele două handbaliste au pus punct carierei internaţionale în momentul în care “tricolorele” au pierdut orice şansă de a se califica la Jocurile Olimpice de la Paris.

Două jucătoare străine din Liga Florilor, naturalizate după retragerile Cristinei Neagu şi Crinei Pintea din naţionala României!

Iar noul ciclu olimpic poate fi abordat şi cu o strategie schimbată de către FRH. Două jucătoare străine din Liga Florilor vor deveni în scurt timp, eligibile pentru naţionala României. Este vorba de Yaroslava Burlacenko din Ucraina şi Maria Kanaval din Belarus.

ADVERTISEMENT

Din informaţiile FANATIK, Yaroslava Burlacenko a obţinut deja cetăţenia română, în timp ce Kanaval aşteaptă certificatul, dar este o chestiune de timp până când handbalista de la Dunărea Brăila va deveni şi ea cetăţean român.

Yaroslava Burlacenko, prima poză ca cetăţean român.
Yaroslava Burlacenko, prima poză ca cetăţean român.

Nu vor fi primele jucătoare născute într-o altă ţară care evoluează pentru România. Yulia Dumanska este şi ea născută în Ucraina, dar a făcut junioratul la Baia Mare şi a evoluat doar pentru naţionala României, fiind una dintre cele mai importante jucătoare în ultimii ani.

ADVERTISEMENT

Care sunt paşii pentru naturalizare! Ar putea fi eligibile pentru Euro 2024

Maria Kanaval şi Yaroslaval Burlacenko au evoluat pentru ţările în care s-au născut, dar regulile în handbal sunt diferite faţă de fotbal. Însă şi aici sunt nişte paşi de urmat astfel încât cele două handbaliste să fie eligibile pentru România.

Durează cam două luni ca Burlacenko şi Kanaval să obţină actele româneşti, carte de identitate şi paşaport, apoi oficialii FRH vor trimite solicitări la Federaţia Europeană şi Internaţională care trebuie să îşi dea acordul pentru “transfer”.

ADVERTISEMENT

Mai mult, ca cele două să poată juca în naţionala României trebuie să obţină şi acordul Federaţiei din Ucraina şi Belarus. După ce toate aceste proceduri vor fi trecute, Kanaval şi Burlacenko vor putea debuta pentru România şi, cel mai probabil, vor putea evolua la Euro 2024.

Se întâmplă situaţii în care celelalte federaţii nu sunt de acord cu transferul, cum a fost cazul lui  Gnosiane Niombla. Campioană mondială şi europeană cu Franţa, Niombla a vrut ulterior să reprezinte Senegalul, dar s-a lovit de refuzul federaţiei franceze şi nu a putut juca pentru ţara africană.

ADVERTISEMENT
Maria Kanaval, în tricoul Dunării Brăila. Sursa: sportpictures.eu
Maria Kanaval, în tricoul Dunării Brăila. Sursa: sportpictures.eu

Soluţii pentru golurile lăsate de Neagu şi Pintea

Dacă totul va fi în regulă, Florentin Pera va avea două soluţii în plus pentru defensivă şi ofensivă, în condiţiile în care cele două sportive fac ambele faze. Maria Kanaval joacă pe postul de inter stânga şi este în România din 2020, când a semnat cu Dunărea Brăila.

Yaroslava Burlacenko joacă pe postul de pivot şi a evoluat pentru prima dată în România în sezonul 2012-2013 la Danubius Galaţi. Apoi, din 2016 a jucat cu regularitate în Liga Florilor la SCM Craiova, HCM Slobozia, Minaur Baia Mare şi, acum, Gloria Buzău.

Practic, cele două jucătoare vor acoperi golurile lăsate de retragerile Cristinei Neagu şi Crinei Pintea din prima reprezentativă tricoloră. Cele două staruri au pus capăt carierei internaţionale după Campionatul Mondial din 2023.

  • 31 de ani are Yaroslava Burlacenko
  • 2016 este anul în care Maria Kanaval a debutat în naţionala Belarusului
ADVERTISEMENT