News

Două medicamente folosite în tratamentul Covid în România au ”efecte adverse”

18.10.2020 | 17:05
Doua medicamente folosite in tratamentul Covid in Romania au efecte adverse
ADVERTISEMENT

Două medicamente folosite în tratamentul Covid în România au ”efecte adverse”. Acesta este avertismentul transmis de mai mulți medici specialiști

Concret, experții de la Cochrane România susțin că atât Lopinavir – Ritonavir, cu denumirea comercială Kaletra, cât și Hidroxiclorochina, cunoscută sub numele de Plaquenil, au un ”număr crescut de efecte adverse”.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, așa zisele beneficii în urma tratamentului lipsesc cu desăvârșire, conform unor studii publicate recent.

Medicamente pentru Covid folosite în România cu ”efecte adverse”

”În cel mai bun caz, Plaquenil ar putea scurta evoluția bolii. La cei care au o formă ușoară și stau acasă, nu împiedică agravarea și spitalizarea.

ADVERTISEMENT

La cei care sunt grav nu împiedică decesul. Nu împiedică la cei care sunt în spital agravarea și ajungerea la terapie intensivă și intubație. Am scris acolo, nu mai știu care, din toate sintezele alea sistematice erau vreo 4 sau 5 care chiar găsiseră că e o mortalitate mai mare.

Au fost trase tot felul de semnale de alarmă, mai ales de către cardiologi, apropo de unele efecte adverse cardiovasculare” , a declarat profesorul Cristian Băicuș, membru al consiliului consultativ Cochrane România și medic la Spitalul Colentina din București, la Pro TV.

ADVERTISEMENT

Experul nu a ezitat și a solicitat acum eliminarea de urgență a acestor două medicamente și modificarea Ordinului nr. 487/23.03.2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-COV-2.

Vă readucem aminte că hidroxiclorochina, cunoscută ca Plaquenil, a fost folosită în protocoalele de tratamente pentru COVID-19 din întreaga lume. Cu toate acestea, de la începutul pandemiei au început să apară studii clinice care demonstrează efectele pe care le are asupra mortalității, dar și asupra gravității bolii.

ADVERTISEMENT

”Concret, în urma a 17 sinteze sistematice și 5 studii clinice randomizate făcute în perioada iulie – octombrie 2020, nu au fost găsite dovezi definitive care să arate că Hidroxiclorochina sau Plaquenil ar fi scăzut mortalitatea în rândul pacienților, ci – din contră – a fost remarcată o creștere a mortalității” , se arată într-un comunicat al Cochrane România.

”Este posibil ca Hidroxiclorochina să reducă durata simptomelor cu câteva zile. La cei neinternați, nu reduce riscul de spitalizare”, spune prof. dr. Cristian Băicuș, conform unui comunicat.

Mai mult de atât, experții din Eomânia spun acum că hidroxiclorochina a dispărut din protocoalele de tratament din multe țări.

Aceeași concluzie este desprinsă și în cazul terapiei bazate pe Lopinavir-Ritonavir sau Kaletra. ”Având în vedere absența beneficiilor dovedite atât pentru Lopinavir-Ritonavir cât și a Hidroxiclorochinei, și a decelării unui risc asociat prezenței în număr crescut al efectelor adverse considerăm necesară modificarea de urgență a ordinului MS și modificarea protocolului terapeutic”, mai spun specialiștii români.

ADVERTISEMENT