News

Două săli polivalente, construite la preț dublu față de cel inițial. Costurile enorme ale întârzierilor

Ministerul Dezvoltării va supune aprobării Guvernului indicatorii tehnico-economici pentru construirea a două săli polivalente, la Iași și Slatina
25.01.2024 | 14:01
Doua sali polivalente construite la pret dublu fata de cel initial Costurile enorme ale intarzierilor
Proiectul sălii polivalente din Iași (sus) și stadiul în care a fost abandonata sala din Slatina/ Foto: Primăria Iași - Realitatea Oltului
ADVERTISEMENT

În programul de guvernare al actualei coaliții este prevăzută construirea a cinci săli polivalente, cu capacitate între 2.000 și 16.000 de locuri, însă întârzierile cu care au fost demarate procedurile a făcut ca fondurile necesare acestor proiecte să crească față de estimările inițiale. Așa stau lucrurile în cazul sălilor din Iași și Slatina, pentru care Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a elaborat indicatorii tehnico-economici ce urmează să fie adoptați de Guvern.

Proiectul ambițios de la Iași

Un cadou de Ziua Unirii Principatelor pentru orașul Iași este hotărârea de guvern ce va permite construirea unei săli polivalente cu nu mai puțin de 9.700 de locuri, ceea ce va face din capitala Moldovei orașul cu cea mai mare sală de acest tip. Însă cadoul a fost făcut cu întârziere întrucât, față de estimarea de acum doi ani,  întrucât costurile s-au dublat.

ADVERTISEMENT

O primă licitație a fost lansată în urmă cu doi ani, în ianuarie 2022, cu un preț de 212 milioane de lei, adică echivalentul a 43 de milioane de euro. Prin noua estimare, costurile finale vor fi de 475.928.000 de lei, adică mai mult decât dublu. Durata de execuție a investiției a fost fixată la doi ani, iar cele două corpuri de clădire – sala polivalentă propriu-zisă și sala de antrenament – vor avea o capacitate de 9.733 de locuri. Creșterea costurilor survine în contextul a doi ani de inflație relativ ridicată, cu creșteri mari de prețuri îndeosebi la materialele de construcție.

În zona Moldovei nu există la ora actuală un complex sportiv care să aibă capacitatea de a găzdui competiții de anvergură națională și internațională (…) Un oraș de talia Iașului are nevoie de un obiectiv strategic, care să polarizeze în jurul lui mișcarea sportivă și să facă din Sala Polivalentă o emblemă a orașului, un spațiu care să confere prestigiu și identitate sportului ieșean, să devină un loc în care orice tânăr aspirant la gloria sportivă să-și dorească să facă performanță”, se spune în nota de fundamentare a proiectului inițiat de către MDLPA.

ADVERTISEMENT

Construirea acestei săli polivalente va fi făcută în zona Moara de Vânt, în apropiere de Aeroportul Internațional Iași, de viitorul Spital Regional de Urgență și de viitorul stadion „Regele Ferdinand”, municipalitatea din Iași propunându-și ca zona să devină primul „cartier smart” al orașului în care să se îmbine cultivarea inteligenței, protejarea sănătății și promovarea mișcării sportive.

Abandonul de peste un deceniu al unei săli polivalente

Epopeea construirii unei săli polivalente la Slatina este însă mult mai complicată. Teoretic, mișcarea sportivă din Slatina ar fi trebuit să se bucure de această infrastructură de acum zece ani, însă lipsa de fonduri a făcut ca edificiul să nu fie terminat și lăsat să se degradeze sub acțiunea intemperiilor. Lucrările au început în 2011, dar au fost sistate în anul următor întrucât Guvernul nu a mai finanțat proiectul.

ADVERTISEMENT

În 2014, sala polivalentă din Slatina a fost inclusă în Programul național de construcții de interes public sau social (PNCIPS), cu o valoare totală a investiției de 71.180.000 lei, însă speranțele s-au năruit rapid întrucât compania executantă a intrat în insolvență și a abandonat practic șantierul, deși contractual era obligată să continue lucrările și pe durata reorganizării judiciare. Abia în anul 2019, Compania Națională de Investiții a constatat abandonarea șantierului și degradarea unor lucrări din lipsa de măsuri de conservare.

Încercările de tragere la răspundere a executantului pentru întârzieri s-au soldat cu un eșec în justiție, consacrat prin respingerea definitivă a demersurilor de către o curte de apel, în septembrie 2023. În acest condiții s-a decis evaluarea stadiului lucrărilor și a necesarului pentru finalizare.

ADVERTISEMENT

Sunt nefinalizate parţial fermele de acoperiş, parţial aticul de peste parter, inclusiv capetele superioare ale stâlpilor pe zonele respective, grinda de susţinere pentru pereţii cortină, placa pentru terenul de sport. Singurele elemente nestructurale finalizate sunt unii pereţi de închidere și compartimentare din BCA. Urmare a inspecției din teren, s-a constatat că, construcția se află în general în stare bună. Au fost identificate uşoare dezaxări pe cele 2 direcții ale unora dintre stâlpi față de poziția inițială din proiect, precum şi mici variații de ale dimensiunilor secțiunilor acestora, dar care nu afectează semnificativ comportarea construcției. Având în vedere că în perioada în care au fost oprite lucrările nu s-au luat masuri speciale de conservare, în unele zone s-au constatat acumulări de apă pluvială, în special în zona terenului. De asemenea, armăturile expuse și unele elemente ale fermelor de acoperiș prezintă urme superficiale de rugină/coroziune”, precizează MDLPA.

Astfel, noul cost al construirii unei săli polivalente la Slatina a crescut de aproape trei ori ajungând la un total de 201.662.000 lei, dintre care 166.269.000 vor costa lucrările care mai sunt de realizat. Sala de Slatina va avea 2.861 de locuri, estimându-se că aceasta va fi funcțională în doi ani.

ADVERTISEMENT
Întrebat „cât de mult e Ianis Hagi în urmă față de colegii lui?”,...
Întrebat „cât de mult e Ianis Hagi în urmă față de colegii lui?”, antrenorul lui Rangers nu s-a putut abține!
Halep, ce nu ni s-a spus până acum: adevărul trist care a ieșit...
Halep, ce nu ni s-a spus până acum: adevărul trist care a ieșit la iveală după revenirea Simonei pe teren
EXCLUSIV Palida fericire după nenorocirea de la Ferma Dacilor. Geamănul lui Luca Ene...
EXCLUSIV Palida fericire după nenorocirea de la Ferma Dacilor. Geamănul lui Luca Ene și-a ținut promisiunea față de fratele și tatăl său dispăruți în teribilul incendiu: "E jucător de bază la Steaua!"
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
BNR a luat decizia despre dobânzi. Ce trebuie să știi dacă ai un...
BNR a luat decizia despre dobânzi. Ce trebuie să știi dacă ai un credit
Am început să plâng, îmi era frică!! Daiana de la Insula Iubirii, acuzații...
Am început să plâng, îmi era frică!! Daiana de la Insula Iubirii, acuzații dure la adresa lui Radu Vâlcan. Ce îi făcea la filmările din Thailanda
AVERTISMENT de RĂZBOI al RUSIEI! CONFRUNTAREA cu OCCIDENTUL, fără PRECEDENT! Se anunță CATASTROFA
AVERTISMENT de RĂZBOI al RUSIEI! CONFRUNTAREA cu OCCIDENTUL, fără PRECEDENT! Se anunță CATASTROFA
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani...
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a fost abandonată de cei cărora le-a dat viață. Nici măcar atunci când s-a îmbolnăvit nu a fost vizitată. Drama prin care a trecut
„A fost o sclavă, vândută și căsătorită forțat”. Răpită de 10 ani, tânăra...
„A fost o sclavă, vândută și căsătorită forțat”. Răpită de 10 ani, tânăra Fawzia a fost eliberată de israelieni
Românii care ar putea plăti rate mai mici dacă BNR scade dobânda cheie....
Românii care ar putea plăti rate mai mici dacă BNR scade dobânda cheie. Reducerea diferă în funcție de credit
Motivul pentru care David Popovici continuă să refuze planul uriaş al lui Ion...
Motivul pentru care David Popovici continuă să refuze planul uriaş al lui Ion Ţiriac: Am o misiune mult mai importantă!
Cele mai bune depozite bancare în octombrie 2024. Care este banca la care...
Cele mai bune depozite bancare în octombrie 2024. Care este banca la care câștigi cei mai mulți bani la depozitele în lei