News

Dr. Mihai Craiu, despre cazurile de gripă la copii: „Vom trata inutil și cu efecte adverse 75% din cei diagnosticați”

Dr. Mihai Craiu vorbește despre cazurile de gripă la copii. Recomandările medicului privind tratarea, dar și prevenirea bolii.
15.01.2024 | 07:22
Dr Mihai Craiu despre cazurile de gripa la copii Vom trata inutil si cu efecte adverse 75 din cei diagnosticati
Dr. Mihai Craiu, despre cazurile de gripă la copii. colaj Fanatik/ Foto Hepta/cnn.com
ADVERTISEMENT

Cazurile de gripă la copii stârnesc îngrijorarea medicilor, mai ales în contextul actual, în perioada sezonului rece, când numărul de viroze crește semnificativ. Spitalele de copii sunt pline, astfel, dr. Mihai Craiu atrage atenția în ceea ce privește tratamentul aplicat micuților în această perioadă.

Dr. Mihai Craiu, recomandări în cazurile de gripă la copii

Medicul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la modul de abordare atunci când vine vorba despre prevenirea sau chiar tratarea unei probleme de sănătate. El spune că nu este recomandată „abordarea fanatică a unei probleme de sănătate”, precum nici ignorarea ei, pe principiul „lasă că merge și așa”.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește problemele de sănătate ale copiilor, dr. Mihai Craiu spune că fiecare micuț este diferit. Prin urmare, nu trebuie să ne așteptăm ca toți copiii să reacționeze în același fel la un tratament.

Medicul a dat două exemple, al celor care susțin că gripa „se tratează preventiv cu antibiotice, pentru a nu apărea suprainfecții bacteriene”, precum și al celor care sunt în extrema cealaltă. În această categorie se încadrează cei care spun că nu se administrează niciodată medicament în gripă, „deoarece trece singură”.

ADVERTISEMENT

Mai sunt și cei care susțin că antiviralele reprezintă soluția pentru vindecare. Însă, dr. Mihai Craiu spune că toate aceste afirmații sunt greșite în cazul gripei la copii. „Da, ar exista unii copii ce dezvoltă drept complicație a gripei o suprainfecție bacteriană (statistic vorbind cam un sfert din virozele respiratorii la copil ar putea evolua către suprainfecții respiratorii bacteriene, mai ales în scenariul unui copil fragil – prematurii, cei cu maladii cronice cardiace sau pulmonare, cei cu malnutriție, cei cu obezitate extremă îi cei nevaccinați).

Dar asta nu înseamnă că administrăm “preventiv” antibiotice unui copil cu gripă. Vom trata inutil și cu efecte adverse 75% din cei diagnosticați.

ADVERTISEMENT

Gripa este o afecțiune severă și are nevoie de tratament, dacă s-a instaurat deja boala. Nu putem aștepta să treacă singură, în special la grupa de copii cu risc crescut, menționată anterior”, a scris dr. Mihai Craiu pe pagina de Facebook.

„Nici un copil nu va reacționa mereu la fel la boală”

De asemenea, medicul nu recomandă să fie administrate antivirale oricând. El spune că antiviralul autorizat (oseltamivir/Tamiflu) poate fi dat doar la debutul bolii, în primele zile, după ce un copil a luat contact „semnificativ” cu o persoană diagnosticată cu gripă.

ADVERTISEMENT

Dr. Mihai Craiu atrage atenția asupra faptului că gripa este mult mai ușor de prevenit decât de tratat. „Nici un copil nu va reacționa mereu la fel la boală și nu toți copiii vor putea fi tratați cu aceleași medicamente.

În ce privește gripa este mai ușor să o prevenim (cu igienă bună, aerisit frecvent, alimentație corectă pentru vârstă, mișcare multă în aer liber și vaccinare pentru cei eligibili) decât să o tratăm. Și dacă este gripă dovedită, tratamentul cu antivirale nu funcționează oricând, ci numai la începutul bolii”, a conchis medicul.

ADVERTISEMENT
Tags: