News

“DragonFire”, cum arată arma cu laser anti-drone, testată cu succes de Marea Britanie

Marea Britanie a testat cu succes săptămâna trecută o armă laser de mare putere, numită "DragonFire", împotriva unei ținte aeriene
21.01.2024 | 14:15
DragonFire cum arata arma cu laser antidrone testata cu succes de Marea Britanie
DragonFire, arma cu laser a Marii Britanii. Sursa foto: MoD
ADVERTISEMENT

Arma DragonFire este suficient de precisă pentru a lovi o monedă de la un kilometru distanță, susține Ministerul Apărării britanic. Se speră că acest test va deschide calea pentru o alternativă ieftină pentru doborârea unor ținte precum dronele.

DragonFire, arma cu laser anti-drone a Marii Britanii

Ministerul britanic al Apărării a descris testul, efectuat la Poligonul Hebrides din Scoția, ca fiind un “pas important” în punerea în funcțiune a acestei tehnologii. Secretarul apărării, Grant Shapps, a declarat că tehnologia ar putea reduce “dependența de muniția scumpă, reducând în același timp riscul de daune colaterale”.

ADVERTISEMENT

„Acest tip de armament de ultimă generație are potențialul de a revoluționa spațiul de luptă prin reducerea dependenței de muniția scumpă, reducând în același timp riscul de daune colaterale. Investițiile cu partenerii din industrie în tehnologii avansate precum DragonFire sunt cruciale într-o lume extrem de disputată, ajutându-ne să menținem avantajul tehnologic și să păstrăm națiunea în siguranță”, a declarat Grant Shapps, ministrul britanic al apărării.

Ministerul Apărării spune că atât armata, cât și Marina Regală iau în considerare utilizarea acestei tehnologii ca parte a viitoarelor lor capacități de apărare aeriană. În timp ce armele cu laser pot părea desprinse din science-fiction, marina americană a instalat deja sisteme pe mai multe distrugătoare.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, navele americane au folosit mai degrabă rachete și nu armele cu laser pentru a doborî dronele în timpul conflictului actual cu Houthis în Marea Roșie. Rachetele pot fi mult mai scumpe decât dronele pe care le distrug, unele dintre ele costând milioane de dolari, față de câteva mii, prețul unei drone.

Ministerul Apărării spune că lansarea sistemului DragonFire timp de 10 secunde este echivalentul costului de utilizare a unui încălzitor obișnuit timp de o oră, iar costul de operare a acestuia este în mod obișnuit mai mic de 10 lire sterline pe foc, scrie BBC News.

ADVERTISEMENT
Dragon Fire
Dragon Fire, arma cu laser a Marii Britanii. Sursa foto: MoD

Viitorul războiului și armele anti-drone

Armele cu energie dirijată cu laser (LDEW) utilizează un fascicul de lumină intensă pentru a tăia ținta și pot lovi cu viteza luminii. Raza de acțiune a sistemului DragonFire este ținută secret, dar este o armă cu vizibilitate directă, ceea ce înseamnă că poate ataca orice țintă vizibilă aflată în raza de acțiune.

Acest sistem este dezvoltat de către Laboratorul de Știință și Tehnologie a Apărării (Dstl), alături de unii parteneri din industrie, în numele Ministerului Apărării. Directorul executiv al Dstl, Dr. Paul Hollinshead, a declarat: “Aceste teste ne-au permis să facem un pas uriaș înainte în realizarea oportunităților potențiale și în înțelegerea amenințărilor reprezentate de armele cu energie dirijată”.

ADVERTISEMENT

Shimon Fhima, director de programe strategice în cadrul Ministerului Apărării, a declarat: “Testele DragonFire de la Hebride au demonstrat că tehnologia noastră de vârf la nivel mondial poate urmări și angaja efecte de înaltă ținută la distanță. Într-o lume a amenințărilor în continuă evoluție, știm că trebuie să ne concentrăm pe furnizarea de capabilități luptătorului și vom căuta să accelerăm această următoare fază a activității.”

Sistemul de arme DragonFire este rezultatul unei investiții comune de 100 de milioane de lire sterline între Ministerul Apărării și firmele din industria de apărare.

Dezvoltarea armelor cu laser vine pe fondul utilizării tot mai frecvente a dronelor în războaie, lucru care s-a văzut în timpul războiului dintre Ucraina și Rusia, Rusia fiind considerată că folosește drone “kamikaze” de fabricație iraniană pentru a ataca orașele ucrainene.

Ucraina, care utilizează și ea unele drone “kamikaze”, și-a creat propria “armată de drone”, care a văzut utilizarea dronelor de hobby în scopuri militare.

ADVERTISEMENT