News

Drama familiei Furdui, căreia statul german i-a luat toţi cei şapte copii, s-a încheiat. Instanţa a decis ca şi fiica cea mai mică să se întoarcă acasă

Familia Furdui s-a reîntregit, după aproape doi ani de bătălii în justiţie, cu statul german. Victoria în instanţă a fost salutată şi de ministrul Familiei, Gabriela Firea.
11.02.2023 | 15:25
Drama familiei Furdui careia statul german ia luat toti cei sapte copii sa incheiat Instanta a decis ca si fiica cea mai mica sa se intoarca acasa
Familia Furdui, din nou împreună Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Cazul familiei Furdui, căreia statul german i-a luat toţi cei şapte copii, a stârnit consternare şi revoltă la vremea respectivă, în aprilie 2021, dar acum, la aproape doi ani de la acel moment lucrurile încep uşor să intre pe făgaşul normal. Lia, fiica cea mică a soţilor Furdui, a revenit în România şi s-a alăturat familiei.

Autorităţile s-au sesizat după o poveste a fiului cel mare

Camelia şi Petre Furdui s-au trezit într-un sfârşit de aprilie la uşă cu două persoane de la Serviciul de protecție a copilului (Jugendamt) din Germania, care i-au ridicat pe cei patru copii care erau acasă la acea oră, inclusiv fetița de numai un an, spunându-le părinților că ceilalți trei copii vor fi luați direct de la școală.

ADVERTISEMENT

“Totul s-a desfășurat rapid, abuziv, fără drept de apărare sau protest”, aveau să explice ulterior părinții, într-o scrisoare prin care cereau ajutorul semenilor. Totul ar fi pornit după ce fiul cel mare al familiei Furdui, David, i-ar fi povestit consilierului şcolar că părinții o bat pe sora sa mai mica.

Camelia Furdui a negat acuzațiile, însă autorităţile nu i-au dat crezare. Toţi cei şapte copii au fost luaţi în custodie de statul german, iar pentru soţii Furdui a început o bătălie lungă şi dificilă în justiţie pentru a-şi întregi familia. Acum, după aproape doi ani, coşmarul lor pare să fi luat sfârşit.

ADVERTISEMENT

O instanță a aprobat ca și cea de-a șaptea fetiță a cuplului, Lia, care este şi cea mai mică, să fie dată înapoi familiei. Vestea a fost semnalată cu bucurie şi de Ministrul Familiei, Gabriela Firea, care a a postat sâmbătă, pe Facebook, un mesaj legat de acest subiect.

“Vești extraordinare din Germania! Mă bucură deznodământul fericit al unui caz complicat și dureros, cel al soților Furdui, ai căror copii fuseseră preluați, în primăvara lui 2021, de serviciile sociale din Germania, în urma unor acuzații de abuz.

ADVERTISEMENT

Ultimul dintre cei șapte copii ai familiei, fetița de trei ani, va reveni și ea acasă, în orele următoare, după ce anul trecut am reușit să-i aducem în familie și pe ceilalți frați ai ei, în urma deciziilor instanțelor din Germania”, a scris Gabriela Firea.

“Am urmărit constant acest caz, pentru că m-a impresionat drama acestor copii și a părinților lor. Este o poveste care a provocat o emoție uriașă în rândul opiniei publice, încă de la început. Chiar de când am preluat mandatul de ministru am primit sute de mesaje, din partea cetățenilor români, impresionați de situația acestor copii, mesaje prin care eram rugați să facem ceva să convingem justiția din Germania că locul acelor copii este în familie.

ADVERTISEMENT

Alături de colegii mei de la ANPDCA, am făcut tot ce ne-a stat în puteri și tot ce ne-a permis legea pentru a furniza autorităților germane toate documentele și garanțiile de care a fost nevoie pentru ca acești copii să poată crește în familie”, a mai explicat ministrul Familiei, în postarea sa.

ADVERTISEMENT