News

Dramă în lumea sportului. A murit un cunoscut comentator al emisiunii ”Fotbal minut cu minut”

Un nume mare din rândul comentatorilor sportivi de radio ne-a părăsit. Este vorba despre Ion Ghiță, cunoscut de la emisiunea ”Fotbal minut cu minut”.
05.08.2023 | 16:55
Drama in lumea sportului A murit un cunoscut comentator al emisiunii Fotbal minut cu minut
Ion Ghiță, cunoscut comentator radio, s-a stins din viață / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta / Cuget Liber
ADVERTISEMENT

Ion Ghiță, unul dintre componenții ”generației de aur” a crainicilor sportivi, a murit în urmă cu puțin timp. A profesat în perioada în care meciurile din prima divizie nu erau televizate, milioane de români ascultau cu sufletul la gură transmisiunile radiofonice în direct.

Ion Ghiță a comentat meciurile Gloriei Buzău

Ion Ghiță a fost unul dintre oamenii care au ”respirat fotbal” și care relata cu lux de amănunte tot ce se întâmpla în teren. El era un apropiat al echipei Gloria Buzău, ale cărei meciuri le comenta.

ADVERTISEMENT

Perioada de vârf a carierei de crainic sportiv a traversat-o între 1983 și 1987, când Gloria Buzău a evoluat în prima divizie iar meciurile erau transmise duminica, la prânz, în ediția ”principală” a emisiunii ”Fotbal minut cu minut”.

Ion Ghiță avea 88 de ani, era născut în județul Buzău, în localitatea Cortiște și absolvise secția de Filologie a Universității București.

ADVERTISEMENT

Ion Ghiță: ”Oamenii veneau cu aparatele de radio la stadion”

În viața de zi cu zi, a fost profesor la Școala nr 5 din Buzău, acolo unde a predat toată viața. Ion Ghiță a fost coleg cu importanți oameni de radio, care și-au legat numele de cel al emisiunii ”Fotbal minut cu minut”: Sebastian Domozină, Teoharie Coca Cozma, Dumitru Pelican sau Ion Ghițulescu.

”Transmisiile nu erau obositoare, erau vesele și toată lumea aștepta să primească vești de la echipa lor favorită.

ADVERTISEMENT

Oamenii care veneau la stadion, în marea lor majoritate, aveau aparatele de radio la ei și așa puteau afla și rezultatele de pe alte stadioane”, a povestit Ion Ghiță la supersonicradio.ro.

Formatul emisiunii este vechi de 58 de ani

”Fotbal minut cu minut” este cea mai veche emisiune radiofonică din România. Mai exact, prima ediție a fost difuzată pe data de 11 iunie 1933, cu meciul de fotbal România – Iugoslavia. A fost prima transmisiune radiofonică sportivă din România, iar comentator a fost, atunci, Gheorghe Țari.

ADVERTISEMENT

Prima transmisiune din Campionatul Național de Fotbal a avut loc pe data de 22 iunie 1964. La acea vreme, condițiile tehnice nu permiteau transmiterea simultană a mai mult de patru meciuri.

Emisiunea a primit numele ”Fotbal minut cu minut” în 1965, avându-l drept realizator și moderator pe Ion Ghițulescu.

ADVERTISEMENT