News

ANUL 2016. Încă o dramă pentru microbişti! GENIILE, la gunoi!

Obtuzitatea selecţionerilor, care au marginalizat de-a lungul timpului foarte mulţi jucători talentaţi, a dus la rezultate dezastruoase sau mult sub aşteptări în preliminarii şi la turneele...
28.12.2016 | 00:00
ANUL 2016 Inca o drama pentru microbisti GENIILE la gunoi
ADVERTISEMENT

Obtuzitatea selecţionerilor, care au marginalizat de-a lungul timpului foarte mulţi jucători talentaţi, a dus la rezultate dezastruoase sau mult sub aşteptări în preliminarii şi la turneele finale.

Penibil, lamentabil, ruşine naţională, dezastru, eşec istoric. Acestea sînt cele mai blînde cuvinte prin care poate fi descrisă prestaţia echipei naţionale la Euro 2016. Am părăsit competiţia cu coada între picioare, după o înfrîngere cu Albania, care ne-a făcut de rîsul Europei. Cauzele eşecului ar fi multe. Însă selecţionerul este principalul vinovat.

Anghel Iordănescu a ales o tactică falimentară, total lipsită de idei şi canalizată doar pe jocul defensiv-distructiv. Nu a titularizat sau, mai mult, a lăsat acasă jucători cu gleznă fină, care ar fi putut decide partidele. Am prestat, de departe, cel mai urît fotbal dintre toate reprezentativele prezente în Franţa. Drama microbistului român a început, însă, cu mult timp în urmă. FANATIK.RO vă prezintă ce mari jucători români au fost marginalizaţi de selecţioneri de-a lungul anilor. Cu ei în teren nu ar mai fi fost nevoie să otrăvim fîntînile, să pîrjolim iarba şi să săpăm tranşee. Am fi jucat fotbal. Şi, mai mult ca sigur, altele ar fi fost rezultatele.

ADVERTISEMENT

NICOLAE DOBRIN

Turist în Mexic

„Gîscanul” este considerat de mulţi cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor. A fost liderul echipei naţionale între anii 1966 şi 1980. Nu a apucat să joace, însă, nici un minut la Campionatul Mondial din Mexic 1970. „Venise să se distreze şi să se simtă bine. Pleca noaptea din cantonament împreună cu Rică Răducanu şi veneau dimineaţa. Odată i-am aşteptat în paturile lor, eu şi secundul, ca să nu ne mai poată minţi. Şeful delegaţiei a vrut să-i trimitem acasă, dar m-am opus pentru că ne făceam de rîs. Dobrin se uita mereu la englezi. Ăia mai beau cîte o bere, mai stăteau la o terasă, dar erau campioni mondiali. Noi ce eram? Nişte anonimi”, povestea regretatul Angelo Niculescu, selecţionerul „tricolorilor” din 1970. Am terminat competiţia pe poziţia a 11-a. Dar oare unde ne-am fi clasat cu Gicu Dobrin pe teren? Un fotbalist pe care Real Madrid a oferit nu mai puţin de două milioane de dolari şi o… instalaţie de nocturnă în valoare tot de două milioane de dolari! Nimeni nu mai poate oferi acum un răspuns clar.

ILIE BALACI

L-a îmbrîncit pe Lucescu?!

„Minunea blondă” a fost un alt fotbalist de legendă al României, însă în 1983 a suferit o accidentare urîtă. A avut, totuşi, puterea să revină pe gazon. Cu obiectivul clar de a participa la Campionatul European din Franţa. Unde nu a mai ajuns. Motivul? Se vorbeşte despre un conflict dur cu Mircea Lucescu, selecţionerul echipei naţionale de atunci. La Paris, la pauza unei partide amicale cu Botafogo, Lucescu i-ar fi reproşat că vrea să iasă în evidenţă, că driblează prea mult şi că nu pasează. Balaci ar fi reacţionat nervos şi chiar l-ar fi îmbrîncit pe selecţioner. Urmarea? Nu a făcut parte din lotul pentru Euro 1984. „Am avut un singur moment mai delicat cu el, odată, la Paris, dar l-am depăşit repede. Nu l-am convocat pentru că doctorii mi-au spus ferm că nu putea să joace. Dacă era pe teren la meciurile cu Germania, Spania şi Portugalia, am fi realizat multe surprize atunci”, susţine Lucescu. Care este adevărul? Greu de spus. Dar cert este că Balaci merita luat în Franţa chiar dacă ar fi intrat pe teren într-un singur picior.

ADVERTISEMENT

ADRIAN MUTU

Exclus pentru că a petrecut

Adi Mutu este golgeterul all-time al echipei naţionale, cu 35 de reuşite, fiind la egalitate cu Gică Hagi. Pe durata preliminariilor pentru CM din 2010, a fost exclus din lot pe termen nelimitat de Răzvan Lucescu, selecţionerul din momentul respectiv. Asta deşi Mutu rupea plasele prin Serie A, în tricoul Fiorentinei. „Briliantul” a petrecut atît înainte, cît şi după înfrîngerea cu Serbia, scor 0-5, lucru care l-a scos din minţi pe Lucescu Jr.. „Pentru mine, disciplina este pe primul loc. Înaintea meciului cu Serbia a fost văzut consumînd alcool într-un club de noapte. Ce fel de exemplu a oferit el coechipierilor din echipa naţională? Îmi pare rău, dar nu încurajez astfel de lucruri. De aceea, i-am arătat lui Mutu uşa. Atît timp cît voi mai fi selecţioner, Mutu nu va mai apărea în echipa naţională”, spunea Lucescu. Din nou, un conflict care se putea stinge rapid şi nu ne-ar mai fi privat de contribuţia unuia dintre cei mai talentaţi jucători. Ulterior, Mutu a revenit printre „tricolori” şi a marcat goluri importante.

LUCIAN SĂNMĂRTEAN

„Bă, ăsta mă face antrenor!”

Victor Piţurcă este, de departe, cel mai dificil selecţioner pe care l-a avut echipa naţională. „Satana” a vrut să-l lase în afara lotului pentru Euro 2000 pînă şi pe Hagi! A plecat, din fericire, singurul antrenor din lume care a făcut puşcărie pentru barbut. Dar să revenim. Preliminariile pentru turneul final Franţa 2016. La Steaua, un fotbalist trecut bine de 30 de ani, face spectacol. Oferă pase, înscrie goluri. Lucian Sănmărtean este numele lui. Toată lumea îl vede. Cu excepţia lui Piţurcă. „Satana” nu este deloc impresionat. Şi nu îl selecţionează nici pentru partidele amicale. Presa şi toţi oamenii din fotbalul românesc pun presiune: „Să vină Sănmărtean!”. Piţurcă se ţine tare. Însă, într-un final, cedează. „Băi, ăsta mă poate face antrenor!”, şi-a spus, probabil, selecţionerul de atunci al „tricolorilor”. Lucian a fost, în cele din urmă, convocat şi a strălucit în preliminarii. Motiv pentru care Piţurcă l-a adus la Al Ittihad.

ADVERTISEMENT

O întrebare, însă, persistă: am fi ajuns, oare, la CM 2014 dacă Sănmărtean ar fi fost selecţionat pentru barajul cu Grecia?

CONSTANTIN BUDESCU

Lipsă de recunoştinţă

Anghel Iordănescu ar fi trebuit să-l pupe, înaintea iconiţelor, pe Constantin Budescu. Da, pe cel poreclit „Sărmăluţă”. Pentru că el l-a calificat la turneul final din Franţa cu „dubla” reuşită în Feroe. Fotbalistul a ales, ulterior, să plece în China. Iar „Tata Puiu” atît a aşteptat şi l-a anunţat că are şanse minime să fie convocat la Euro 2016. „Nu-l pot urmări”, a spus selecţionerul. De parcă nu există internet sau DVD-uri…

ADVERTISEMENT

Budescu a rămas, în cele din urmă, acasă. Din fericire, în Franţa, a fost luat Sănmărtean. Cu toţii l-am cerut titular. Din păcate, „Tata Puiu” a băut după „Satana” Piţurcă şi i-a acordat „Magicianului” doar 45 de minute. În repriza a doua cu Albania. Asta pentru că România nu s-a dus la turneul final pentru a juca fotbal. Iordănescu ne-a băgat cu fundu-n poartă. Cu toate că dispunem de jucători tehnici, care pot face diferenţa. „Generale”, nu-ţi vom simţi lipsa!

Fricos şi în SUA

La CM 1994, România a înregistrat cea mai mare performanţă de pînă acum, sferturile de finală. Am fi putut obţine, cu siguranţă, mai mult. Dacă Iordănescu nu ar fi adoptat o tactică ultra-defensivă şi ar fi pus în valoare jucătorii de clasă mondială pe care îi aveam în lot. Am preferat să ne apărăm şi să jucăm pe contraatac. Ne-a ieşit pînă la un anumit punct. „În SUA, nea Puiu a pregătit meciurile în aşa fel încît să distrugem jocul adversarului. Aş fi vrut să jucăm ofensiv, să atacăm continuu şi sînt convins că am fi ajuns într-o semifinală, poate chiar o finală, la ce jucători eram acolo”, suspină şi acum Ilie Dumitrescu, eroul de la Pasadena. La fel ca şi toţi microbiştii. Care, din cauza unor selecţioneri fricoşi, au suferit crunte dezamăgiri. Ultima anul acesta, la Euro 2016!

„Iordănescu este total depăşit, o fantomă! Nu-l mai recunosc” (Gică Popescu)

1 punct a obţinut echipa naţională la EURO 2016

ADVERTISEMENT