Sport

Drama unei campioane olimpice. Este internată la Centrul de Nevroze Predeal! Fosta gimnastă suferă de o formă gravă de depresie

Psihologia sportivă este un domeniu SF în România, iar acest lucru face ca tot mai mulți foști performeri, sau chiar sportivi încă în activitate, să sufere de depresii în forme agravante.
20.08.2021 | 10:46
Drama unei campioane olimpice Este internata la Centrul de Nevroze Predeal Fosta gimnasta sufera de o forma grava de depresie
Drama unei campioane olimpice. Este internată la Centrul de Nevroze Predeal! Fosta gimnastă suferă de o formă gravă de depresie. FOTO: Fanatik
ADVERTISEMENT

Foarte mulți sportivi, și nu doar români, nu știu să-și gestioneze gândurile și emoțiile, așa că le reprimă și le pun departe, undeva într-un colț din sufletul lor.

În continuare, de data aceasta ne referim la România, sunt puține cluburi sportive care colaborează cu psihologi, iar absenteismul acestora din pregătirea performerilor duce inevitabil spre depresii greu de controlat de către sportivi.

ADVERTISEMENT

Mesaj manifest al campioanei olimpice Dana Sofronie

Între sportivii care duc o luptă inegală și nedreaptă cu propriul mental se numără și fosta campioană olimpică Dana Sofronie. Fosta gimnasta a făcut parte timp de doi ani din lotul olimpic de senioare.

În 2003 a devenit vicecampioană mondială cu echipa la Anaheim, în SUA, iar în 2004, la Europenele de la Amsterdam (Olanda), a obținut medalia de aur cu echipa și argintul la individual compus.

ADVERTISEMENT

Apogeul carierei, însă, l-a atins în august 2004, la Jocurile Olimpice de la Atena (Grecia), când a cucerit aurul cu echipa și argintul la sol. După retragere, Dana Sofronie a devenit antrenoare și  a lucrat la CSS Constanța.

Acum, fosta sportivă se confruntă cu grave probleme medicale. Este internată în Centrul de Nevroze Predeal, de unde a postat un mesaj manifest pentru cei care se confruntă cu aceleași probleme ca și ea.

ADVERTISEMENT

”Da, sufăr de depresie de ani buni. Este o boală greu de suportat dacă nu este tratată. La vârsta de 8 ani au început insomniile care au continuat până în ziua de astăzi. Până acum câțiva ani am reușit să țin insomniile sub control, dar, în timp, devenind foarte agresive, a trebuit să apelez la ajutorul specialiștilor.

Simptome? Anxietate, dureri de picioare, izolare, nedorința de socializare, aproape o neputință de a merge, de a face pași etc. Acum doi ani am ajuns aproape în comă la spital și am reușit să îmi revin numai datorită ajutorului a celor din jur, a doamnei dr. Cotan Raluca și a specialiștilor Centrului de Nevroze Predeal.

ADVERTISEMENT

Mi-am luat inima în dinți și mi-am făcut curaj abia acum să scriu despre toate aceste lucruri în speranța că ajută pe cineva care simte la fel și care nu are curajul să ceară ajutor. Fie din teama de a nu fi judecat, fie din alte motive”, a scris Dana Sofronie pe contul personal de Facebook.

Jucătoarea de tenis Ana Bogdan a recunoscut că și ea a suferit de depresie

Exemple de sportivi care au clacat din cauza depresiei sunt multe, poate prea multe la nivel mondial. Un caz care a zguduit lumea s-a petrecut la sfârșitul anului 2009, când fostul portar al echipei naționale a Germaniei, Robert Enke s-a sinucis din cauza depresiei.

Și în România au existat cazuri de sportivi doborâți de această afecțiune, cel mai cunoscut fiind cel al fostului stelist Lucian Bălan, câștigător al Cupei Campionilor Europeni, care s-a sinucis în 2015.

În țara noastră cele mai multe cazuri rămân nedescoperite și netratate, deoarece cluburile sportive nu colaborează cu specialiști pentru evaluarea și pregătirea psihologică a sportivilor.

Cel mai recent caz de depresie, le lângă cel al Danei Sofronie, a fost dezvăluit în urmă cu două luni de jucătoarea de tenis Ana Bogdan. Mărturisirea tenismenei a fost făcută după ce Naomi Osaka s-a retras de la Roland Garros, recunoscând că se confruntă cu o stare agresivă de depresie.

Ana Bogdan și jucătoarea cu origini japoneze urmau să se dueleze în turul al doilea, dar Osaka a abandonat turneul. Românca s-a solidarizat cu jucătoarea americană și a mărturisit că la rândul ei a trecut prin stări de depresie și anxietate.

”Pe de o parte, sigur că m-am bucurat să fiu în turul al treilea. Pe de altă parte, nu am fost bucuroasă când am văzut ce se întâmplă cu ea și ce a scris (Naomi Osaka – n.r.). Asta, pentru că și eu am trecut prin depresie și anxietate în acest an, la începutul lui”, a mărturisit Ana Bogdan.

ADVERTISEMENT