News

Dreptul la avort ar putea fi garantat în România. Spitalele, obligate să aibă cel puțin un medic care să facă chiuretaje

Legiferarea dreptului la avort, propusă de un grup de parlamentari, și limitarea obiecției de conștiință a medicilor ar putea genera dezbateri aprinse în România.
23.03.2023 | 15:24
Dreptul la avort ar putea fi garantat in Romania Spitalele obligate sa aiba cel putin un medic care sa faca chiuretaje
Dreptul la avort ar putea fi introdus explicit în legislația din România/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Trei deputați REPER, partidul fondat de către Dacian Cioloș, au depus un proiect de lege care va facilita considerabil accesul la avort al femeilor, introducând totodată în mod explicit dreptul la întreruperea sarcinii, la cerere. Proiectul are semnături de susținere din partea altor 17 parlamentari, majoritatea femei, din aproape toate partidele reprezentate în Parlament – PSD, PNL, USR, UDMR – și va intra mai întâi în dezbaterea Senatului.

Avorturile vor putea fi făcute în orice spital județean

Disputele dintre susținătorii dreptului la avort (pro-choice) și cei ai dreptului la viață (pro-life) al fătului s-au intensificat pe plan internațional. Unele țări, precum Polonia, Ungaria sau state americane, au introdus măsuri restrictive privind avortul, în timp ce militanții taberei adverse vor garanții suplimentare pentru dreptul la avort, care să meargă până la eliminarea obiecției de conștiință pentru medicii care nu vor dă facă chiuretaje și posibilitatea efectuării avortului în mod gratuit.

ADVERTISEMENT

Disputa ar putea să se acutizeze și în România în  perioada următoare în urma dezbaterii din Parlament a proiectului inițiat de către deputații REPER, întrucât eventuala adoptare a acestuia ar fi o înfrângere majoră pentru cei care susțin limitarea sau chiar eliminarea completă a acestei practici. În primul rând, proiectul amendează Legea 46/2003 privind drepturile pacientului prin introducerea unui articol care prevede în mod explicit că „dreptul femeii de a întrerupe cursul unei sarcini este garantat”. În momentul de față, legea menționată prevede, la capitolul „Drepturile pacientului în domeniul reproducerii”, doar că „dreptul femeii de a hotărî dacă să aibă sau nu copii este garantat”, cu excepția cazului în care sarcina reprezintă un factor de risc major și imediat pentru viața mamei.

În proiectul de lege nu este vorba de o enunțare generală a dreptului la vot, alineatul 2 prevăzând și modalități concrete de asigurare a acestui drept: „Spitalele județene asigură, în componența corpului medical, cel puțin un medic care efectuează întreruperi de sarcină la cerere.” Aceste spitale vor fi obligate să stabilească protocoale clare privind avorturile la cerere. Prevederea este menită să împiedice situațiile în care chiuretajele la cerere nu pot fi făcute într-un spital întrucât niciun medic ginecolog-obstetrician nu face avorturi la cerere invocând obiecția de conștiință.

ADVERTISEMENT

Gratuitate pentru unele tipuri de avort la cerere

De asemenea, inițiatorii propun modificarea condițiilor în care Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează costurile chiuretajelor. În momentul de față, sunt gratuite avorturile terapeutice, de exemplu atunci când sarcina pune viața femeii în pericol. În cazul adoptării proiectului vor fi trei situații în care vor fi suportate de stat și avorturile la cerere:

  • dacă sarcina a survenit în urma unui raport sexual cu privire la care s-a introdus o plângere penală pentru săvârșirea unei infracțiuni contra libertății și integrității sexuale;
  • dacă persoana solicitantă a procedurii nu a îndeplinit vârsta de 18 ani;
  • dacă persoana solicitantă a procedurii nu realizează venituri sau primește beneficii de asistență socială și/ sau, după caz, servicii sociale.
ADVERTISEMENT

Inițiatorii vor să limiteze și dreptul la obiecția de conștiință în cazul medicilor care refuză să facă avorturi invocând considerente de ordin moral sau religios. Proiectul nu merge chiar atât de departe încât să susțină eliminarea acestui drept, însă își propune să elimine cazurile în care obiecția de conștiință este folosită în mod fraudulos. Este vorba de medicii obstetricieni care refuză să facă avorturile în spitalele din sistemul public de sănătate, dar care nu mai au probleme de conștiință atunci când le fac în sistemul privat.

Astfel, medicii vor fi obligață să facă avorturi și în spitalele de stat dacă le fac deja în clinici private. Inițiatorii invocă o statistică potrivit căreia în județul Neamț nu s-a făcut niciun avort la cerere în spitalele de stat în perioada 2017-2021, în timp ce în clinicile private numărul chiuretajelor a fost de 2.000. Rămâne neclar însă dacă cele 2.000 de avorturi au avut loc pentru că medicii au direcționat abuziv femeile din spitalele de stat către cele private, unde tarifele sunt mai ridicate, sau pentru că refuzul medicilor din spitalele de stat pe motive de conștiință a sporit în mod natural clientela din clinicile private.

ADVERTISEMENT

Dreptul la avort și obiecția de conștiință

Dacă această prevedere nu poate fi interpretată ca o încălcare a dreptului medicilor la obiecția de conștiință, fiind mai degrabă o reglementare ce vizează eliminarea cazurilor de fariseism medical prin invocarea moralității pentru obținerea de câștiguri pecuniare, lucrurile sunt ceva mai complicate în cazul altor două prevederi ale proiectului de lege, ce impun unele obligații medicilor chiar și în cazurile în care obiecția de conștiință este una sinceră. Astfel, un medic care refuză o pacientă care încearcă să facă un avort va fi obligat legal să o îndrume pe femeie către un medic sau o unitate spitalicească în care avortul la cerere este posibil, în același județ.

A doua prevedere care ar genera controverse riscă să afecteze nu doar medicii de specialitate, ci să limiteze dreptul la liberă exprimare al unor categorii mai largi: „Este interzisă diseminarea sau transmiterea unor indicații nefondate din punct de vedere științific cu privirea la caracteristicile sau consecințele medicale ale unui avort, prin orice mijloace, inclusiv online, cu scopul de a induce în eroare și a descuraja întreruperea cursului unei sarcini.” Practic, există riscul ca formularea să impună opozanților dreptului la avort o restrângere a dreptului la liberă exprimare inclusiv în mediul online pe motiv că opiniile lor ar contraveni adevărurilor științifice.

ADVERTISEMENT