News

Drogul care face ravagii, specialiştii trag un semnal de alarmă. “A doua zi nu-ţi mai aminteşti ce s-a întâmplat”

A început sezonul teraselor, iar specialiştii ne avertizează să nu consumăm nicio băutură dacă nu e desfăcută în faţa noastră.
20.04.2024 | 11:07
Drogul care face ravagii specialistii trag un semnal de alarma A doua zi nuti mai amintesti ce sa intamplat
În baruri sau la terase putem cădea fără voia noastră victime ale drogurilor Foto: Pixabay.com
ADVERTISEMENT

Drogurile au pătruns adânc în societate şi afectează un număr îngrijorător de persoane, iar autorităţile fac eforturi disperate de a diminua efectele acestui flagel. În paralel cu legile mai aspre, specialiştii duc campanii de informare care să-i conştientizeze pe consumatori cu privire la pericolele la care se expun.

“Persoanele care consumă drogul violului nu-şi mai amintesc a doua zi ce s-a întâmplat”

Nu doar consumatorii de droguri se expun la riscuri, ci unele persoane pot cădea victimă fără voia lor, atrag atenţia specialiştii. Astfel, unele persoane pot fi ademenite să consume un anumit drog, pentru ca apoi să devină victime.

ADVERTISEMENT

Psihologul Eduard Bondoc, doctor în medicină în cadrul Clinicii de Psihiatrie din Craiova, spune că drogul cel mai periculos este așa-numitul “drog al violului”. Acesta nu are gust, miros sau culoare, astfel că este imposibil să-ţi dai seamă că l-ai ingerat, dacă cineva ţi l-a pus într-un pahar de băutură.

“Se numește rohipnol, este incolor, inodor, insipid, nu se simte în nicio băutură și sfătuiesc toate domnișoarele care se duc la petrecere să nu își lase nesupravegheate paharele, dozele de suc, pentru că e posibil să se strecoare un medicament din ăsta acolo.

ADVERTISEMENT

Și de amnezia momentului, nu mai știu ce s-a întâmplat în noaptea aia și este posibil să asistăm la drame uriașe”, a avertizat Eduard Bondoc, în emisiunea “În faţa naţiunii”, realizată de Radu Tudor la Antena 3 CNN.

O altă problemă adusă în discuţie a fost cea a consumului de marijuana, al cărei consum a fost dezincriminat în ţări precum Olanda sau Germania. Specialiştii atrag însă atenţia că în România consumul nu este recreativ ca în acest ţări, la noi existând riscul ca ea să fie stropită cu pesticide, insecticide sau chiar otravă de şobolani, care pot provoca probleme neuronale grave.

ADVERTISEMENT

Medicul Radu Tincu, specialist în Toxicologie, a atras şi el atenţia cu privire la riscurile consumului de droguri şi, la rândul său, a subliniat cât de periculos poate fi aşa-numitul “drog al violului”.

“Este vorba despre o substanță inhibitorie care acționează la nivelul creierului și care produce trei efecte principale: dezinhibiție corticală, adică suntem mai tentați să cedăm în fața unui act sexual, pentru că avem o stare de euforie și de dezinhibiție la nivelul cortexului.

ADVERTISEMENT

Al doilea element îl reprezintă o stare de slăbiciune musculară, pentru că produce o stare de letargie și avem incapacitatea fizică de a ne opune unui act sexual și cel mai grav este că produce amnezia momentului respectiv. Persoanele respective nu-și mai amintesc a doua zi ce s-a întâmplat în toată această perioadă”, a explicat medicul Radu Ţincu.

Acesta a mai constatat o creștere a numărului de consumatori de droguri, dar şi o scădere a vârstei celor care devin dependenţi. “Este surprinzător să vezi la spital părinți de părinți cu copii de 13-14 ani care vin să ceară ajutorul pentru că nu mai pot să-i stăpânească pe acești adolescenți”, a mai spus Radu Țincu.

ADVERTISEMENT