News

Dronă de salvare a turiștilor, în premieră națională. Victimele vor primi alimente și truse de prim ajutor

Dronă de salvare a turiștilor. În premieră națională, echipamentul va ajunge la Sinaia. Cu ajutorul acesteia, victimele vor primi alimente.
19.06.2023 | 15:01
Drona de salvare a turistilor in premiera nationala Victimele vor primi alimente si truse de prim ajutor
Dronă de salvare a turiștilor, în premieră națională. Sursa foto: Facebook Parcul National Piatra Craiului
ADVERTISEMENT

Dronă de salvare a turiștilor, în premieră națională. Aceasta va ajunge la Sinaia, potrivit unui anunț al președintelui Salvamont România, Sabin Cornoiu. Turiștii care se rătăcesc pe munte vor putea fi găsiți mult mai ușor de acum.

Dronă de salvare a turiștilor. Va aduce alimente și truse de prim ajutor

Mai mult, această dronă va putea să duce alimente și truse de prim ajutor victimelor care se accidentează în munți. Salvatorii vor putea să comunice cu turiștii prin intermediul acestui echipament.

ADVERTISEMENT

Achiziționarea dronei reprezintă un ajutor mult așteptat de către salvamontiștii care participă la misiuni dificile. Ele vor fi utilizate într-un program de căutare-salvare cu inteligență artificială, care este implementat în premieră în țara noastră.

„Sunt drone strict necesare pentru activitatea noastră, pe lângă celelalte elemente, transport de echipamente, iluminare, difuzor cu care se vorbește cu turiștii. Poate principala caracteristică a acestor drone este faptul că pot fi folosite într-un program de căutare-salvare cu inteligență artificială, program implementat în premieră mondială în România, la nivel național, de către Salvamont.

ADVERTISEMENT

Deci, prin înființarea centrului național de analiza datelor colectate de drone, România, prin Salvamont, este unul dintre liderii mondiali în dezvoltare în acest domeniu”, a transmis președintele Salvamont România, la Digi 24.

Totodată, Sabin Cornoiu a precizat că de la jumătatea lunii iulie, vor funcționa centre locale în 11 județe din țară, pentru analiza imaginilor surprinse de noile echipamente ale salvamontiștilor.

ADVERTISEMENT

Drona va fi folosită și în cazul avalanșelor

Președintele Salvamont spune că au fost făcute teste și în cazul unor avalanșe. Dronele vor putea fi utilizate pe zăpadă, dar și pe apă. În luna iulie se va face o demonstrație pentru a dezvălui cum sunt folosite.

„Merg pe teren, pe apă, pe zăpadă, practic, oriunde camera dronei poate să vadă. Nu vor merge printr-o pădure foarte deasă, în care nu există vizibilitate, dar și acest lucru îl putem rezolva cu ajutorul camerelor cu termoviziune, care ne permit să identificăm diferențe de temperatură și noaptea ne ajută foarte mult în căutările pe care le facem”, a precizat Sabin Cornoiu pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

Amintim că și Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a primit noi dotări, în luna iunie. În România au ajuns roboți-pompieri care vor ajuta salvatorii în intervențiile dificile, potrivit IGSU.

Aceștia au ventilatoare puternice, senzori chimici, echipament de salvare și camere cu termoviziune și foto-video. Roboții vor fi ghidați de către pompieri și vor putea intra în locuri greu accesibile.

ADVERTISEMENT