News

Duminică, 31 martie 2024, se schimbă ora. Dăm ceasurile înainte: ora 3 devine ora 4

În acest weekend se schimbă ora, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică, pe 31 martie, ceasurile se dau înainte cu o oră.
30.03.2024 | 10:44
Duminica 31 martie 2024 se schimba ora Dam ceasurile inainte ora 3 devine ora 4
Duminică, 31 martie 2024, ora 3 devine ora 4 / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Ziua de 31 martie este cea mai scurtă zi a anului, are doar 23 de ore. Asta pentru că ora 3 devine ora 4 pentru a se alinia la ora de vară, urmând să dormim cu o oră mai puțin.

Duminică, 31 martie 2024, ora 3 devine ora 4

România trece, duminică, 31 martie 2024, la ora de vară. Asta înseamnă că ora 3 devine ora 4. Schimbarea orei va face ca ziua să fie mai lungă, iar nopțile mai scurte. Măsura se aplică în fie care an, în ultimul weekend al lunii martie.

ADVERTISEMENT

Trecerea la ora de iarnă se va face, în acest an, pe 27 octombrie. Adică în ultimul weekend al lunii, imediat după echinocțiul de toamnă. De altfel, echinocțiul de primăvară (care a avut loc acum 10 zile) și cel de toamnă determină schimbarea orei, conform uzanțelor internaționale.

Dacă România trece la ora de vară, la fel ca și statele din Uniunea Europeană, sunt însă țări care au renunțat la schimbarea orei. Printre acestea se numără, de exemplu, Iranul sau Iordania. De altfel, și la nivel UE se discută la renunțarea schimbării orei.

ADVERTISEMENT

Inițial se dorea ca în 2019 să se renunțe la schimbarea orei. Măsura a fost amânată pentru 2021. Acum însă, propunerea nu a mai fost implementată, iar discuția despre trecerea la ora de vară (sau iarnă) a rămas doar la nivel de dezbatere.

Efectele schimbării orei

Schimbarea orei a apărut ca o necesitate în urmă cu mult timp. La acea vreme, se considera că, prelungindu-se perioada de lumină naturală, activitățile umane vor fi favorizate. În plus, așa s-ar fi economisit și energie electrică. Totuși există și efecte negative.

ADVERTISEMENT

Mai mulți specialiști susțin că trecerea de la ora de iarnă la cea de vară (și invers) are efecte negative asupra corpului uman. Trecerea la ora de vară, susțin aceștia, provoacă probleme de adaptare a somnului care pot dura chiar și o săptămână. Motivul este evident, se doarme, practic, cu o oră mai puțin, motiv pentru care se poate instala oboseala.

Conform doc.ro, alte efecte care apar odată cu trecerea la ora de vară sunt cele legate de stres. De asemenea, este remarcată și instabilitatea emoțională a unora, survenită pe fondul oboselii și somnului insuficient. Desigur, nu sunt de uitat și problemele de concentrare, dar și cele digestive. De asemenea, susține sursa citată, poate crește frecvența accidentelor de muncă sau a celor rutiere.

ADVERTISEMENT

Din fericire, există și soluții. În prima săptămână de după trecerea la ora de vară este indicat să ne punem în pat, seara, mai devreme. De asemenea, nu ar strica să renunțăm, măcar pentru câteva zile, la somnul de după-amiază, pentru ca adaptarea să se producă mai ușor.

ADVERTISEMENT