Life

Când trece România la ora de iarnă. Țările în care schimbarea nu mai are loc

Când face țara noastră trecerea la ora de iarnă. Regiunile din lume unde această modificare nu se mai produce de multă vreme.
27.10.2023 | 11:20
Cand trece Romania la ora de iarna Tarile in care schimbarea nu mai are loc
Când face țara noastră trecerea la ora de iarnă. Regiunile unde această modificare nu se mai produce. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Când trece România la ora de iarnă. Țările în care schimbarea nu mai are loc. Uniunea Europeană le-a cerut statelor membre să rămână la ora de vară sau la cea de iarnă, termenul fiind până la finalul anului 2021.

Când face țara noastră trecerea la ora de iarnă. Regiunile unde această modificare nu se mai produce

Când face țara noastră trecerea la ora de iarnă. Regiunile unde această modificare nu se mai produce de multă vreme. Foarte multe țări au ales să nu mai dea ceasul înainte și înapoi de două ori pe an, toamna și vara.

ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană a dorit să elimine complet schimbarea orei încă de la sfârșitul lui 2021, însă lucrurile au rămas incerte și în momentul de față. România continuă să producă această modificare ca oamenii să beneficieze de mai multă lumină naturală.

Cetățenii românii vor trebui în noaptea de 28 spre 29 octombrie 2023 să dea ceasul cu o oră înapoi. Asta înseamnă că ora 04:00 va deveni ora 03:00. Duminică, 29 octombrie 2023, va fi cea mai lungă zi din acest an.

ADVERTISEMENT

Această zi va avea 25 de ore, spun specialiștii. În România trecerea la ora de iarnă se facă încă din anul 1998 în ultimul weekend din luna octombrie. Pe de altă parte, trecerea la ora de vară se produce mereu în ultima duminică a lunii martie, când ceasul se dă cu o oră înainte.

Ora se schimbă de două ori pe an în țara noastră, însă sunt foarte multe regiuni din întreaga lume care nu mai recurg la această metodă. Printre aceste zone se numără Egipt, Sudan, Irak, Turcia, Armenia, Azerbaidjan, Argentina, Brazilia și Rusia.

ADVERTISEMENT

Siria, Iran, Iordania și Mexic au renunțat, de asemenea, la trecerea la ora de vară. America de Nord și de Sud  – Venezuela, Ecuador, Panama, Guatemala, Nicaragua, Columbia nu schimbă niciodată ora de iarnă și nici pe cea de vară.

Ce spun psihologii despre ora de iarnă

Studiile și psihologii au dezvăluit ce se întâmplă cu oamenii atunci când se trece la ora de iarnă. Efectele acestui proces nu durează foarte mult, consideră specialiștii, care cred că bucuria unui somn prelungit va dispărea după numai câteva zile.

ADVERTISEMENT

„Trecerea la ora de iarnă le poate oferi un scurt răgaz pentru odihnă atât acelora care au probleme cu somnul, cât şi celor care dorm bine de obicei, efectele în cazul primilor fiind temporare.

Odată ce corpul se obişnuieşte cu noul program, calitatea somnului scade semnificativ, iar procesul se accentuează odată cu instalarea iernii”, a declarat profesorul Colin Espie, fondator al Centrului pentru Somn de la Universitatea Glasgow, conform cotidianul.ro.

ADVERTISEMENT
Tags:
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat...
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat chiar și pe Florin Piersic
Salarii imense la fermă. Românii se întorc din străinătate să lucreze acolo
Salarii imense la fermă. Românii se întorc din străinătate să lucreze acolo
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink