Life

Duminica a III-a după Paști, a Mironosițelor. Ce sărbătorim, de fapt, pe 16 mai 2021

15.05.2021 | 18:04
Duminica a IIIa dupa Pasti a Mironositelor Ce sarbatorim de fapt pe 16 mai 2021
Duminica a III-a după Paști, a Mironosițelor. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

A treia duminică de după Paști se numește a Mironosițelor, iar această sărbătoare este una specială pentru creștini. Iată ce sărbătorim, de fapt, pe data de 16 mai 2021.

Ce sărbătorim de duminica Mironosițelor, pe 16 mai

Duminica a treia după sărbătoarea Paștelui are o mare însemnătate pentru toți creștinii, deoarece este adus un omagiu femeilor mironosițe care au fost primele vestitoare ale Învierii din morți a lui Iisus Hristos.

ADVERTISEMENT

Sfintele Evanghelii ne arată că în ziua de vineri Iisus Hristos a fost înmormântat. Sâmbătă, legea iudaică nu permitea să se facă nicio lucrare care presupune efort fizic.

Mai mult decât atât, aceștia nu aveau voie să facă mai mult de 2.000 de pași. Pentru că în ziua de vineri ritualul ungerii nu a fost completat, acesta a fost reluat abia treia zi duminică.

ADVERTISEMENT

În acel moment, femeile au mers la mormânt pentru a împlini aceste ritual. Acestea au găsit mormântul gol pentru că Dumnezeu înviase. Astfel, femeile mironosițe devin vestitoarele Învierii lui Hristos.

Cine sunt, de fapt, Mironosițele. Care este numele lor

În Sfintele Evanghelii se arată care sunt și numele celor patru mironosițe. Este vorba despre Maria Magdalena, Maria lui Cleopa, Salomeea şi Ioana.

ADVERTISEMENT

Acestea au sosit la mormântul Domnului și au descoperit cea mai mare minune a omenirii, anume Învierea Domnului din morți.

„Femeile mironosițe au fost primele martore ale Învierii lui Iisus, cele dintâi care l-au recunoscut și cu Care a stat de vorba, cele dintâi care au dus vestea Apostolilor.

ADVERTISEMENT

Cuvintele ‘Hristos a înviat’ au fost rostite pentru prima oară de către una din mironosițe. Au rămas în istoria Bisericii sub acest nume, pentru că ele s-au dus a treia zi după îngropare la mormânt, conform obiceiului, că să ungă Trupul lui Iisus, fiind purtătoare de mir”, a spus părintele Ioan Ghiurco.

În ziua aceasta, bărbații trebuie să le trateze foarte frumos pe mamele, soțiile și fiicele lor. Într-o localitate din Dâmbovița are un loc un obicei unic de duminica Mironosițelor.

Astfel, văduvele se strâng într-un cimitir, în jurul unui foc, unde cântă și se roagă. Acest proces durează până dimineața, când se aude glasul primului cocoș.

„Duminica Mironosiţelor le cheamă pe toate femeile să devină ‘uceniţele Domnului’, prin căutarea şi aflarea lui Iisus Cel răstignit şi prin răspândirea marii bucurii a Învierii Sale.

Femeile şi mai ales mamele creştine de astăzi trebuie să vadă în femeile mironosiţe adevărate modele care le inspiră să ducă o viaţă de sfinţenie şi dăruire de sine în cadrul Familiei, Bisericii şi Societăţii”, transmitea Patriarhul Daniel

ADVERTISEMENT