News

Dunărea a ajuns un depozit de deșeuri. Cum arată fluviul după ploile torențiale

Dunărea a ajuns un depozit de deșeuri. Cum arată fluviul după ploile torențiale.
23.06.2021 | 21:03
Dunarea a ajuns un depozit de deseuri Cum arata fluviul dupa ploile torentiale
ADVERTISEMENT

Inundațiile din ultima vreme au adus cu ele tone de gunoaie. In cele din urmă, deșeurile au ajuns în Dunăre, iar imaginile nu sunt deloc plăcute vederii.

La Galați, fluviul s-a transformat într-un imens depozit de gunoaie. Cantități impresionante de deșeuri s-au strâns în jurul pontoanelor, potrivit Știrile Pro TV.

ADVERTISEMENT

Dunărea a ajuns un depozit de deșeuri. Cum arată fluviul după ploile torențiale

Dunărea, depozit de gunoaie
Dunărea, depozit de gunoaie
Sursa foto: Monitorul de Galați

Și navigatorii au probleme. Oamenii se străduiesc să se strecoare printre crăci, pet-uri și diverse alte deșeuri fără să producă pagube ambarcațiunilor.

„Acestea pot întra la elică, pot opri motoarele și, bineînțeles, pot cauza defecțiuni,” explicat un comandant bac din Galați.

ADVERTISEMENT

Și Trecere Bac de la Galaţi este invadată de gunoaie. S-a început curățarea zonei, dar munca este una dificilă, pe fluviu continuă să curgă deșeuri, aduse de alte râuri.

Dunărea, depozit de gunoaie
Dunărea, depozit de gunoaie
Sursa foto: Monitorul de Galați

Curățarea apei este responsabilitatea administratorilor pontoanelor și a autorităților locale. Comisarii Gărzii de Mediu i-au amenințat pe aceștia cu amenzi.

ADVERTISEMENT

Acestora li s-a pus în vedere că, dacă nu vor curăța zonele aflate în administrarea lor, vor primi amenzi cuprinse între  50.000 – 100.000 de lei. Serviciul de Gospodărire a apelor a început deja să aplice sancțiuni.

Amenzi pentru cei ce nu fac curățenie

După o serie de verificări, în cadrul cărora au fost descoperite depozite ilegale de gunoaie pe malul apei, șeful Gărzii de Mediu din Galați a precizat că cei care au fost notificați au la dispoziție o săptămână pentru a face curățenie. Vor urma și alte controale.

ADVERTISEMENT

„După circa o săptămână o să mergem să verificăm. Cine nu și-a îndeplinit măsurile o să fie sancționat în cuantum de 50, până la o sută de mii de lei”, a explicat Marian Mocanu, cms. șef Garda de Mediu Galați.

În schimb, Serviciul de Gospodărire a Apelor a început deja să aplice sancțiuni, unele doar verbale : „Au fost aplicate sancțiuni în comuna Bârcea, pentru neasigurarea curățării cursurilor de apă și a malurilor acestora, aplicându-se un avertisment de către reprezentanții SGA Galați”.

„De asemenea, în comuna Drăgușeni a fost dat un avertisment verbal pentru neluarea măsurilor specifice de salubrizare și întreținere a cursurilor de apă,” a explicat Mirel Panaite, SGA Galați.

ADVERTISEMENT