Decizie neobișnuită anunțată de justiția dintr-un stat membru UE: după un sfert de secol de căsnicie, un bărbat a fost obligat să-i achite fostei soții 88.000 de euro pentru munca în gospodărie.
Este munca pe care o face o femeie în casa conjugală o activitate plătită? Un tribunal din Vigo, un oraș spaniol, a stabilit că așa ar trebui să fie. Un bărbat trebuie să-i plătească 88.000 de euro fostei sale partenere pentru 26 de ani de muncă în locuință.
Acest caz extrem de ciudat are ca punct de plecare anul 1996. Atunci, ”actorii” acestei situații și-au spus ”Da” în fața stării civile. Mariajul lor a durat până în anul 2022, când au divorțat.
În cei 26 de ani cât au stat împreună, femeia și-a dedicat întregul timp treburilor din gospodărie și creșterii copilului. Ulterior, după divorț, bărbatul a rămas în casa în care cei doi au locuit. Imobilul era moștenire de familie.
Aflată în ipostaza de a-și căuta o altă locuință și un loc de muncă, femeia a decis să-și acționeze în judecată fostul partener de viață. Aceasta a reclamat faptul că, în cei 26 de ani de căsnicie, nu a avut timp să-și găsească un job, asta pentru că se ocupa singură de toate treburile din casă.
Pe de altă parte, soțul ei s-a axat pe carieră și nu ar fi dat importanță și obligațiilor pe care le avea acasă. În aceste condiții, femeia a cerut despăgubiri pentru toți anii de muncă pe care i-a depus în casă, în timpul căsniciei.
În acești zeci de ani, iberica (58 de ani) și-a crescut fiica și s-a ocupat de toate treburile casnice. În instanță, aceasta a avut câștig de cauză. Acum, fostul ei soț trebuie să o despăgubească cu o sumă uriașă: aproape 90.000 de euro.
În motivarea sentinței se precizează că după tot acest timp, în care soția nu a avut șansa de a se afirma pe plan profesional, soțul a acumulat suficiente resurse economice pentru a face față plății. Prin urmare, s-a calculat un salariu lunar de circa 282 de euro pentru ultimii 26 de ani.
În primă instanță, o decizie inițială în acest caz stabilise că bărbatul trebuie să o despăgubească pe femeie cu o sumă mult mai mare, de 120.000 de euro. Ulterior, hotărârea a fost atacată de ambele părți.
Fostul soț a fost de acord să-i plătească femeii 60.000 de euro. Femeia nu a acceptat și a plusat la cerere: 183.000 de euro. În final, instanța a decis o cale de mijloc. A fost redusă suma de 120.000 de euro la 88.000 de euro, conform MundoEs.