News

După profesori, angajații de la Metrorex se pregătesc și ei de grevă. Negocierile au eșuat

Angajații de la Metrorex amenință cu greva generală. Sindicaliștii se simt neîndreptățiți și sunt nemulțumiți de oferta făcută.
09.06.2023 | 00:18
Dupa profesori angajatii de la Metrorex se pregatesc si ei de greva Negocierile au esuat
Angajații de la Metrorex se pregătesc de grevă. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Angajații de la Metrorex se pregătesc să intre în grevă după ce negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă 2023-2024 au eșuat. Conducerea USLM (Unitatea – Sindicatul Liber Metrou) a informat membrii săi cu privire la oferta de creștere salarială făcută de Metrorex.

Angajații de la Metrorex amenință cu greva generală

Oferta autorităților a constat într-o creștere de 3,3% începând cu 1 august 2023, 4,2% începând cu 1 septembrie 2023 sau 5% începând cu 1 octombrie 2023. Această ofertă nu a fost considerată satisfăcătoare de către sindicat, motiv pentru care se va iniția strângerea de semnături pentru declanșarea unui conflict colectiv de muncă.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, atunci când salariile angajaților de la metrou au fost majorate cu 7,5%, mulți sindicaliști au fost nemulțumiți și au considerat că acea creștere salarială a fost insuficientă. Marian Artimon, actualul lider al USLM care a preluat funcția în urma suspendării președintelui Ion Rădoi, le-a promis atunci sindicaliștilor că în 2023 va obține “o mărire de două cifre”. Cu toate acestea, promisiunea nu s-a concretizat, ceea ce a adus frustrare în rândul angajaților și a alimentat neîncrederea în administrația Metrorex.

În acest context, sindicaliștii au decis să declanșeze un conflict colectiv de muncă prin strângerea de semnături, în speranța de a obține condiții mai bune în ceea ce privește salarizarea și alte aspecte legate de muncă. Greva poate afecta funcționarea metroului și poate genera disconfort în rândul călătorilor, dar reprezintă o modalitate prin care angajații își pot exprima nemulțumirile și își pot cere drepturile. Situația rămâne tensionată, iar rezultatul acestui conflict colectiv de muncă va depinde de evoluția ulterioară a negocierilor dintre sindicat și administrație.

ADVERTISEMENT

Greva poate afecta funcționarea metroului

„Astăzi 08.06.2023, ora 10.00 a avut loc ședința Consiliului de Administrație al Metrorex, care au hotărât completarea mandatului dat Comisiei de negociere a Metrorex, în sensul că aceasta poate înainta și negocia o creștere salarială în cadrul negocierilor.

Este prima dată în istorie când se întâmplă acest fapt ca în ultima zi de negociere Comisia Metrorex să poată negocia o creștere salarială. Imediat după ședința C.A, a avut loc ședința de negociere a unui CCM Metrorex 2023/2024.

ADVERTISEMENT

Echipa Metrorex a venit cu următoarea ofertă de creștere salarială: 3,3% începând cu 1 august 2023 sau 4,2% începând cu 1 septembrie 2023 sau 5% începând cu 1 octombrie 2023.

Comisia de negociere a USLM nu a fost de acord cu această propunere de creștere salarială, întrucât este nesatisfăcătoare și mai ales nu este conformă cu mandatul dat de către Consiliul General al USLM. De aceea, de mâine vom trimite în teritoriu tabele prin care să vă exprimați acordul pentru declararea conflictului colectiv de muncă.

ADVERTISEMENT

Așa cum am susținut întotdeauna lupta este continuă și permanentă. A venit momentul luptei acerbe pentru a ne menține nivelul de trai, iar pentru asta trebuie să fim uniți, pentru că fără UNITATE nu va exista un viitor”, au transmis sindicaliștii, citați de clubul feroviar.

ADVERTISEMENT