News

E anunțul momentului pentru milioane de pensionari. Credeau că nu se mai întâmplă, dar veștile sunt foarte bune

Anunțul momentului pentru milioane de pensionari din România. Ce se va întâmpla cu veniturile acestora de la 1 ianuarie 2024.
09.09.2023 | 15:35
E anuntul momentului pentru milioane de pensionari Credeau ca nu se mai intampla dar vestile sunt foarte bune
Anunțul momentului pentru milioane de pensionari. Veștile sunt foarte bune în perspectiva anului 2024
ADVERTISEMENT

Într-o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere economic, anunțul momentului pentru milioane de pensionari din România vine din partea Guvernului. Veștile sunt excelente.

Anunțul momentului pentru milioane de pensionari. Veștile sunt foarte bune în perspectiva anului 2024

La începutul acestei luni, autoritățile au promis noi creșteri de venituri pentru seniorii țării. Aflat la Bruxelles, Marcel Ciolacu a fost întrebat dacă pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2024. Răspunsul pentru milioane de români a fost unul dătător de speranțe. Premierul a spus că pensiile mici ”vor fi majorate cu siguranță”.

ADVERTISEMENT

Între timp, s-au aflat și variantele pe care le iau în calcul guvernanții pentru a majora pensiile. Astfel, sunt două opțiuni pe masa Executivului. Fie pensiile vor fi indexate cu rata inflației, fie vor fi calculate diferit, în conformitate cu noua lege a pensiilor.

Nu s-a decis ce metodă va alege Guvernul PSD-PNL. În cazul în care se va opta pentru prima variantă, cea a indexării cu rata inflației, pensia minimă va creste cu aproximativ 150 de lei.

ADVERTISEMENT

Un exemplu în acest sens este cel al unei pensii de 1.125 lei. Venitul de față va crește cu 14%. Beneficiarul va ajunge să încaseze 1.282 lei după această indexare, arată un calcul Antena 3.

Și mai bune sunt veștile pentru românii care au deja pensii mari. Astfel, dacă vorbim despre o pensie de 2.854 de lei, aceasta va ajunge, după majorare, la peste 3.000 de lei, mai exact 3.253 de lei.

ADVERTISEMENT

În România, ultima creștere a pensiilor a avut loc în urmă cu mai bine de 9 luni. Pe 1 ianuarie, coaliția PNL-PSD-UDMR a decis creșterea punctului de pensie cu 12,5% şi acordarea unui sprijin pentru pensionarii cu pensii până la 3.000 de lei în două tranșe.

De la 1 octombrie 2023 crește și salariul minim brut

Peste mai puțin de o lună, de la 1 octombrie 2023, salariul minim brut va crește de la 3.000 la 3.300 de lei. Vestea este doar aparent bună. Asta pentru că, din această sumă de 300 de lei, angajații din România vor rămâne la salariul net cu doar 93 de lei. Restul de 207 lei vor merge la stat sub formă de taxe.

ADVERTISEMENT

Mult mai bune sunt veștile în perspectiva lui 2024. Guvernul a promis că salariul brut va ajunge la 3.750 lei, iar netul, ceea ce ia efectiv angajatul în mână, va ajunge la 2.231 lei. Vorbim de un plus de 333 de lei pentru salariat și 417 lei pentru stat.

ADVERTISEMENT