News

E bine să bei apă de la robinet dacă miroase a clor? Anunțul momentului pentru milioane de români

Este întrebarea la care caută răspuns foarte mulți dintre români. Ce spun reprezentanții ICA (Institutul de Cercetare Alimentară)
24.11.2023 | 10:44
E bine sa bei apa de la robinet daca miroase a clor Anuntul momentului pentru milioane de romani
E bine să bei apă de la robinet dacă miroase a clor? Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

E bine să bei apă de la robinet dacă miroase a clor? Este întrebarea la care caută răspuns foarte mulți dintre români. Recent, reprezentanții ICA (Institutul de Cercetare Alimentară) au făcut un anunț important în acest sens.

E bine să bei apă de la robinet dacă miroase a clor?

Cei mai mulți dintre români consideră că apa de la rețea nu reprezintă cea mai bună variantă pentru consum propriu. Astfel, aceștia preferă să cumpere apă îmbuteliată sau să găsească alte soluții.

ADVERTISEMENT

Însă, cele mai recente teste demonstrează că apa de la robinet nu reprezintă un real pericol dacă este băută de oameni. Acest lucru este valabil pentru mai multe zone ale României, conform experților.

Cu toate acestea, un studiu arată că 70 % dintre români nu consumă apă de la robinet. „ICA (Institutul de Cercetare Alimentară) a testat de mai multe ori apa de reţea din țară.

ADVERTISEMENT

Apa de reţea este perfect potabilă, este foarte bine ţinută sub control de către producătorii de apă. Apa de reţea este sigură” a transmis Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetare Alimentară, pentru Observatornews.ro.

De asemenea, reprezentanții Facultății de Hidrotehnică spun că putem bea apa de la robinet chiar dacă miroase a clor, nefiind un pericol. „Faptul că mai miroase a clor înseamnă că nu am microorganisme. Microorganismele ne omoară, nu clorul din apă”.

ADVERTISEMENT

Specialist în hidratare: „Conductele au contaminanţi şi metale grele”

Pe de altă parte, specialistul în hidratare, Claudia Benea, susține că ar trebui să ne gândim de două ori înainte de a consuma apă de la rețea. Aceasta ar fi de vină pentru expunerea totală la plumb, din cauza conductelor care au contaminanţi şi metale grele.

ADVERTISEMENT

„Conductele au contaminanţi şi metale grele şi vă enumăr câteva: plumb, mangan, cupru, zinc, nichel. Ce nu se ştie, este că prin fierbere doar clorul se evaporă, devenind un gaz. Apa de reţea este responsabilă pentru 20% la expunerea totală la plumb la adulţi +60% la bebeluşi şi copii”, a adăugat aceasta, conform sursei citate.

Specialiștii au recomandări și pentru românii care folosesc metoda de filtrare a apei. Ei atrag atenția să acordăm o importanță deosebită asupra calității filtrelor, deoarece unele dintre ele „pot contamina apa, nu filtra propriu zis”.