News

E legal să primești amendă în parcările supermarketurilor? Ce scrie în lege, toţi şoferii trebuie să ştie

Legea prevede un set de amenzi şi pentru cei care parchează neregulamentar în spaţiile amenajate ale supermarketurilor, deşi terenul este proprietate privată.
09.03.2024 | 10:05
E legal sa primesti amenda in parcarile supermarketurilor Ce scrie in lege toti soferii trebuie sa stie
Care sunt cazurile în care poliţia îi poate amenda pe şoferi în parcările supermarketurilor Foto: Focus Press
ADVERTISEMENT

Lipsa locurilor de parcare sau preţul prea scump care trebuie plătit pentru cele disponibile îi face pe unii şoferi să-şi lase maşinile cu orele sau unii chiar cu zilele în parcările supermarketurilor, fiind convinşi că nimic nu li se poate întâmpla, iar maşina este în siguranţă aici, păzită pe gratis. În realitate lucrurile nu stau chiar aşa.

În ce condiţii legea de pe drumurile publice se aplică în parcarea supermarketului

Parcările supermarketurilor şi drumurile de acces dintre locurile de parcare sunt proprietate privată ale supermarketurilor şi acesta este motivul pentru care mulţi şoferi se consideră la adăpost de rigorile legii, crezând că nu pot fi sancţionaţi.

ADVERTISEMENT

Şi aici se aplică însă aceeaşi lege de pe drumurile publice, în sensul că poţi primi amendă dacă încalci regulile privind viteza de deplasare, sensurile de mers sau cele legate de parcarea autovehiculului.

Potrivit promotor.ro, cele mai multe amenzile sunt date pentru parcări neregulamentare, atunci când mașina parcată blochează drumul sau este parcată pe locurile rezervate persoanelor cu dizabilităţi.

ADVERTISEMENT

De altfel, din 2020, pentru această ultimă infracţiune amenzile au fost înăsprite. Aceast tip de amendă poate fi aplicat atât de către polițiștii de la Brigada Rutieră, cât și de poliţiştii locali.

“Parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu dizabilități se sancționează cu amendă de la 2.000 de lei la 10.000 de lei și ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv”, avertizează Poliția Română.

ADVERTISEMENT

În paralel cu aceste sancţiuni prevăzute de lege, cele mai multe dintre supermarketuri au ales să-şi protejeze zona parcării de cei care întind prea mult coarda şi au impus un timp de staționare de cel mult două ore.

Riscul în cazul în care acest timp de staţionare este depășit este acela că șoferii se pot trezi cu roțile blocate, fiind obligați apoi să plătească o amendă de câteva sute de lei pentru deblocare.

ADVERTISEMENT

Totuşi, avocaţii avertizează că dacă vi se întâmplă acest lucru nu plătiţi niciodată firmei de pază sau proprietarului parcării, ci aşteptaţi sosirea poliţiei. “Dacă sunt persoane care au fost sancționate direct de acele firme de pază sau de proprietarul parcării, fără a se fi solicita Poliția, se poat adresa instanțelor de judecată și pot depune plângere împotriva societății care a încasat banii pe amendă, care trebuie să figureze pe procesul-verbal sau pe chitanță”, este sfatului avocatului Emil Tatu, care a făcut această declaraţie pentru Focus Press.

ADVERTISEMENT