News

E oficial! Capitolul important la care România a depășit Ungaria

România a depășit Ungaria la un capitol important, arată datele publicate de biroul de statistică al Uniunii Europene, Eurostat.
28.03.2024 | 21:08
E oficial Capitolul important la care Romania a depasit Ungaria
Capitolul important la care România a depășit Ungaria. colaj Fanatik/ Foto pixabay
ADVERTISEMENT

România a depășit Ungaria la un capitol important, potrivit celor mai recente date transmise de biroul de statistică al Uniunii Europene, Eurostat. Țara noastră este peste Ungaria la PIB pe cap de locuitor, exprimat în paritatea puterii de cumpărare.

România a depășit Ungaria la PIB/locuitor

Mai exact, în 2023, România a avut două procente în plus față de anul precedent. Astfel, a ajuns la 78 la sută din media Uniunii Europene. În schimb, Ungaria a rămas la nivelul de 76 la sută, fiind în urma țării noastre.

ADVERTISEMENT

Conform Eurostat, există diferențe considerabile între statele Uniunii Europene, privind produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor. Anul trecut, cel mai mare nivel a fost înregistrat în Luxemburg, cu 140 la sută peste media UE.

Experții spun că o mare contribuție la PIB-ul din această țară o au și strănii rezidenți care lucrează aici. Cheltuielile de consum ale acestora sunt înregistrate în conturile naționale ale Luxemburgului.

ADVERTISEMENT

Pe locul doi se află Irlanda cu 112 la sută peste media din Uniunea Europeană. La polul opus se află Bulgaria. Aici a fost înregistrat cel mai scăzut PIB pe cap de locuitor, cu 36 la sută sub media UE.

Irlanda este urmată de Țările de Jos, Danemarca și Austria. Cele trei state menționate anterior au înregistrat un PIB pe cap de locuitor cu peste 20 la sută peste media Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

De asemenea, datele relevă că și alte țări din Uniunea Europeană au avut un PIB pe cap de locuitor care depășește media. Este vorba despre Suedia, Belgia, Germania, Finlanda, Malta și Franța.

Unde a fost înregistrat cel mai mic nivel

În schimb, produsul intern brut pe cap de locuitor în Italia, Cipru, Slovenia și Cehia a fost cu mai puțin de 10 la sută sub medie. În Spania, Lituania, Portugalia și Estonia nivelul înregistrat a fost cuprins între 10 și 20 la sută sub media UE.

ADVERTISEMENT
Datele Eurostat.
Datele Eurostat. Foto Curs de Guvernare

PIB-ul Poloniei a fost cu 20 la sută sub medie, în timp de România, Ungaria, Croația și Letonia au atins un nivel cu 30 la sută mai mic. Pe ultimele locuri se află Grecia și Bulgaria, care au fost cu mai puțin de 40 la sută sub medie.

În cazul României, vorbim de un PIB mai mic cu 22 la sută decât media Uniunii Europene, arată datele Eurostat. De altfel, observăm că țara noastră a reușit să urce de la o valoare de 57% din media UE, în 2015, la 78% în 2023, potrivit cursdeguvernare.ro.

 

ADVERTISEMENT