Sporturi

E oficial! Mariana Bitang şi Octavian Bellu, cel mai de succes cuplu de antrenori din lume

28.10.2020 | 16:37
E oficial Mariana Bitang si Octavian Bellu cel mai de succes cuplu de antrenori din lume
Octavian Bellu - Mariana Bitang, celebrul cuplu de alchimiști din laboratorul gimnasticii feminine românești, parteneri și de viață din 2008
ADVERTISEMENT

World Records Academy (n.r. – Academia Recordurilor Mondiale) i-a desemnat pe Mariana Bitang şi Octavian Bellu, cei care s-au ocupat de pregătirea lotului naţional de gimnastică artistică feminină, drept cel mai de succes cuplu de antrenori din istoria mondială.

Bellu şi Bitang au condus lotul de gimnastică în două perioade: 1993-2005 şi 2010-2015. Sub supravegherea lor, România a cunoscut cea mai prolifică perioadă în materie de medalii.

ADVERTISEMENT

Mai exact, gimnastele antrenate de Mariana Bitang şi Octavian Bellu au cucerit un total de 305 medalii la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale şi Campionatele Europene, pe echipe şi individual.

Bellu-Bitang, cel mai bună pereche de antrenori

Lotul României, sub comanda duoului Bellu-Bitang, a dominat gimnastica mondială. La proba pe echipe, cinci titluri mondiale consecutive (1994-2001) şi două titluri olimpice (2000 şi 2004) au făcut din ţara noastră etalonul în acest sport. Pe lângă succesul colectiv, numeroase alte medalii au fost câştigate şi în probele individuale.

ADVERTISEMENT

Una dintre imaginile antologice din istoria gimnasticii feminine rămâne podiumul probei de individual-compus de la Olimpiada de la Sydney din 2000. Atunci, pe primele trei locuri s-au clasat Andreea Răducan, Simona Amânar şi Maria Olaru. Din păcate, Andreea Răducan a fost descalificată, iar statisticile oficiale nu înregistrează podiumul integral românesc.

La Jocurile Olimpice de la Atena 2004, România a cucerit 4 dintre cele 6 medalii de aur disponibile în probele de gimnastică: proba pe echipe, bârnă ( Cătălina Ponor – aur şi Alexandra Eremia – bronz), sol (Cătălina Ponor – aur şi Nicoleta Şofronie – argint) şi sărituri (Monica Roşu – aur). În probele de individual compus şi paralele, nicio compatrioată nu a prins podiumul.

ADVERTISEMENT

Bellu deţine recordul şi la „individual“

În 2007, aceeaşi Academie a Recordurilor Mondiale îl desemna pe Octavian Bellu „cel mai de succes antrenor“, datorită celor 16 medalii olimpice de aur, dintr-un total de 279 de medalii (n.r. – la momentul respectiv) mondiale, europene şi olimpice obţinute de elevele sale.

În 2014, în semn de recunoaştere, au fost emise timbre cu imaginea celor doi antrenori „Mesageri ai sportului românesc“. „Nu avem o baghetă magică. Este doar foarte multă muncă. Nu poţi câştiga aurul fără să faci sacrificii. Îmi doresc să fi petrecut mai mult timp cu fiul meu şi nu am avut cu adevărat vacanţă“, explica Mariana Bitang succesul său şi al partenerului Octavian Bellu.

ADVERTISEMENT

Academia Recordurilor Mondiale (World Record Academy) este cea mai mare organizaţie care certifică recorduri mondiale şi, totodată, deţinătoarea celei mai mari baze de date cu recorduri mondiale.

ADVERTISEMENT
Tags: