News

Ea este femeia care se află de 52 de ani pe lista FBI. A dispărut misterios acum jumătate de secol și de atunci nimeni nu mai știe nimic de ea

Cine este femeia căutată de 52 de ani de FBI. A dispărut în urmă cu mai bine de o jumătate de secol și de atunci nu se mai știe nimic de ea.
07.01.2024 | 10:06
Ea este femeia care se afla de 52 de ani pe lista FBI A disparut misterios acum jumatate de secol si de atunci nimeni nu mai stie nimic de ea
Catherine Kerkow, femeia aflată de 52 de ani pe lista FBI. Povestea unei dispariții misterioase, acum o jumătate de secol. Sursa foto: fbi.gov / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Catherine Marie Kerkow este femeia din Statele Unite ale Americii aflată de nu mai puțin de 52 de ani pe lista ”most wanted” a FBI. Americanca a dispărut în 1972, iar de atunci nu se mai știe nimic de ea.

Catherine Kerkow, femeia aflată de 52 de ani pe lista FBI. Povestea unei dispariții misterioase, acum o jumătate de secol

Catherine are o poveste de viață pe baza căreia s-ar putea face un film de succes la Hollywood. S-a născut în anul 1951, în oraşul Coos Bay, din statul american Oregon. Era o fată extrem de ascultătoare. Duminică de duminică obişnuia să meargă la biserică. Profesorii o descriau ca fiind o elevă bună, ”tăcută şi discretă”.

ADVERTISEMENT

Așadar, la o primă vedere, tânăra părea să aibă în faţă o viaţă liniştită, dar lucrurile s-au schimbat cu 180 de grade. Imediat după absolvirea școlii, a luat calea Californiei, urmărind o carieră de cântăreață profesionistă, conform OregonLive.

Planurile sale nu i-au ieșit așa cum spera. Astfel, într-o primă fază a fost nevoită să-şi caute de muncă, ajungând la un moment dat să lucreze într-un salon de masaj. Astfel, fata inocentă și dusă la biserică de mică a trebuit să satisfacă toate dorințele clienților.

ADVERTISEMENT

Anul 1972 a fost cel care i-a schimbat radical viața. La apartamentul său închiriat a apărut cineva la uşă. E vorba de Roger Holder, un tânăr carismatic, de culoare, în vârstă de 23 de ani. Acesta o căuta pe colega de apartament a lui Cathy. Între Catherine și individ s-a petrecut un moment romantic la prima vedere.

În scurt timp, cei doi au devenit iubiți. În luna iunie a aceluiași an, Catherine și Roger au stat la originea unui grav incident aerian soldat cu o deturnare și o uriașă recompensă.

ADVERTISEMENT

Catherine Kerkow şi deturnarea avionului Western Airlines Flight 701

Pe 2 iunie 1972, Roger Holder şi Catherine Kerkow s-au îmbarcat la bordul avionului Western Airlines Flight 701. Chiar mama bărbatului a fost cea care a condus cuplul la aeroport. Femeia nu avea habar ce planuri au aceștia. Era convinsă că îndrăgostiţi merg în Coos Bay, pentru ca Roger să-i cunoască pe părinţii lui Cathy.

Destinația nu a fost Oregon. La scurt timp după decolare, Roger i-a înmânat unei stewardese un bileţel. ”Succes prin Moarte. Toată lumea, în afară de Căpitan, să părăsească imediat cabina. Suntem patru şi avem două bombe. Faceţi ce vi se spune şi niciun foc nu va fi tras.”

ADVERTISEMENT

Mai exact, avionul era deturnat. De îndată ce au preluat controlul, cei doi au cerut o recompensă în valoare de 500.000 de dolari, circa 3 milioane de dolari în prezent.

Aeronava a aterizat în San Francisco, California, unde toți cei 97 de pasageri aflaţi la bordul avionului au fost eliberați. De aici, avionul a decolat din nou, cu banii asupra cuplului.

Planul celor doi era să ajungă în Vietnam. Ei s-au răzgândit şi au zburat în Algeria, unde au obţinut azil politic. Cu trecerea anilor, Roger şi Cathy s-au simţit în pericol, în special după ce li s-au confiscat cei 500.000 de dolari.

Peste doi ani, în ianuarie 1975, cei doi au încercat să intre în Franţa folosind paşapoarte false. Au fost arestaţi, însă ulterior au fost puşi în libertate. Li s-a permis să rămână pe teritoriul statului european. La acea vreme, deturnările de avioane erau destul de frecvente, nefiind parte a tratatului de extrădare dintre cele două state.

Viața li s-a schimbat. Nu mai erau văzuți ca doi infractori. Ba dimpotrivă, au devenit cunoscuţi ca luptători pentru drepturile persoanelor de culoare. De-a lungul anilor, personalităţi precum filosoful Jean-Paul Sartre sau actriţa Maria Schneider le-au ţinut partea îndrăgostiţilor.

Separarea cuplului. Roger s-a predat, Catherine a dispărut

În 1977, măcinat de trecut, Roger a intrat în sediul agenţiei Associated Press din Paris şi i-a spus unui reporter că doreşte să meargă în SUA pentru a răspunde în faţa legii pentru faptele sale. Spunea că nu a mai văzut-o pe Catherine Kerkow de peste o lună şi că autorităţile din Franţa pun la cale un plan pentru a-i ucide.

În scurt timp, bărbatul a fost diagnosticat psihiatric cu schizofrenie paranoidă. Cathy a avut grijă de el o perioadă și i-a promit că va merge în Elveţia pentru a face rost de noi documente de identitate false. Din acea zi, cei doi nu s-au mai întâlnit vreodată.

În anul 1986, Roger a revenit în SUA, unde a fost arestat. A fost condamnat la doi ani de închisoare, după care a fost pus în libertate. A încetat din viață în anul 2012.

În ceea ce o privește pe Catherine Kerkow, aceasta nu a mai fost văzută niciodată. Nimeni nu mai știe nimic de ea. Autoritățile nu mai știu unde se află sau dacă mai trăiește sau nu.

Este cert faptul că numele ei se află pe lista persoanelor date în urmărire de FBI. ”Ai văzut-o pe Catherine Marie Kerkow? Este căutată de FBI pentru presupusa ei implicare în deturnarea zborului 701 Western Airlines din 1972”, anunță oamenii legii din SUA.

ADVERTISEMENT