News

22 de ani de la atacurile Al Qaeda asupra Statelor Unite ale Americii. Ce s-a întâmplat de la 11 septembrie 2001

Au trecut 22 de ani de la atacurile Al Qaeda asupra turnurilor gemene de la World Trade Center din New Work, de la 11 septembrie 2001.
11.09.2023 | 07:49
22 de ani de la atacurile Al Qaeda asupra Statelor Unite ale Americii Ce sa intamplat de la 11 septembrie 2001
22 de ani de la atacurile Al Qaeda asupra Statelor Unite ale Americii. Foto: newyorkcity.fandom.com
ADVERTISEMENT

A fost probabil cel mai important moment din istoria recentă a Statelor Unite ale Americii, o lovitură sub centură care i-a determinat pe americani să pornească la război și să vâneze teroriști. Totul a început la ora 8:46 dimineața, ora locală, când primul avion American Airlines Flight 11 a intrat în Turnul de Nord al World Trade Center.

22 de ani de la atacurile Al Qaeda asupra Statelor Unite ale Americii

16 minute mai târziu, al doilea avion United Airlines Flight 175 a lovit Turnul de Sud. Locuitorii din Manhattan ieșeau atunci din mașini pentru a vedea ce se întâmplă 100 de etaje mai sus. Cele două turnuri se prăbușeau la 9:58 (Turnul de Sud) și 10:28 (Turnul de Nord).

ADVERTISEMENT

Un al treilea avion, Americna Airlines Flight 77 s-a prăbușit pe clădirea Pentagonului în Virginia, la ora 9:37. Puțină lume își aduce aminte că a existat chiar și un al patrula avion deturnat, care a căzut în Shanksville, Pennsylvania, la ora locală 10:03. Pasagerii încercaseră, înainte, să preia fără succes controlul aeronavei din mâinile teroriștilor. Se pare că acest avion se îndrepta spre Casa Albă.

Statistica va ține minte că 2977 de oameni din 93 de țări au murit în acea zi. A fost considerat cel mai sângeros atac de pe teritoriul american după atacul japonez de la Pearl Harbor din 1941. În total 19 turiști au murit în acest atentat, care a fost revendicat de infamul Osama Bin Laden, liderul Al Qaeda.

ADVERTISEMENT

Americanii au trăit șocul momentului, însă s-au ridicat din pumni și au declarat război total terorismului. Mai mult, în locul World Trade Center a fost ridicat One World Trade Center, cea mai înaltă clădire din SUA, înaltă de peste 541 de metri. În locul turnurilor gemene americanii au instalat două ”turnuri luminoase” drept omagiu, la fiecare aniversare a acestui atac.

Pentru cei care și-au pierdut atunci rudele și prietenii 11 septembrie 2001 nu a trecut ușor, astfel că oamenii se adună și acum, an de an, pentru a își aduce aminte de cei dragi. La Pentagon au murit atunci 184 de oameni, iar președintele Joe Biden îi va comemora pe toți cei uciși în cursul unei vizite la baza Elmendorf-Richardson din Anchorage, Alaska, după participarea la summitul G20 din India.

ADVERTISEMENT

Între timp, se pare că ”războiul contra terorii” i-a obosit pe americani, care nu prea mai cred în acest ideal. Dacă în 11 septembrie 2001 77% dintre americani susțineau intervenția militară a SUA pe plan extern, inclusiv prin desfășurare de forțe terestre, iar în 2002 peste 83% din americani susțineau războiul din Afganistan, situația nu mai e similară în prezent.

Concret, în 2006 doar 69% dintre americani mai susțineau războiul, în timp ce în mai 2011, după uciderea lui Bin Laden, aproximativ 56% mai susțineau acest război împotriva terorismului. Președinții Barack Obama, Donald Trump și Joe Biden au luat în considerare acest sentiment și au rechemat multe dintre trupele americane din afară.

ADVERTISEMENT

La World Trade Center continuă identificarea victimelor cu ajutorul testelor ADN de ultimă generație. Așadar, două persoane (un bărbat și o femeie) și-au aflat identitatea, în timp ce încă 1.104 de persoane ucise în atacurile teroriste au rămas necunoscute. “Sperăm că aceste noi identificări vor putea aduce o anumită alinare familiilor acestor victime, iar eforturile autorităților atestă angajamentul de neclintit al municipalității de a reuni toate victimele de la World Trade Center cu cei dragi”, a declarat primarul din New York, Eric Adams.

ADVERTISEMENT