News

Ea este prima femeie condamnată la moarte în SUA în ultimii 70 de ani! Când este ziua execuției

02.01.2021 | 20:11
Ea este prima femeie condamnata la moarte in SUA in ultimii 70 de ani Cand este ziua executiei
ADVERTISEMENT

Ea este prima femeie condamnată la moartă în SUA! Un tribunal de apel din SUA a ridicat suspendarea executării acesteia. Lisa Montgomery a strangulat o femeie însărcinată în Missouri înainte de a-l tăia și răpi pe copil în 2004.

Dacă execuția va continua, ea va fi prima femeie deținut federal care va fi ucisă în aproape 70 de ani. Data de execuție a lui Montgomery a fost stabilită inițial pentru luna trecută.

ADVERTISEMENT

Nu a mai fost pusă în aplicare după ce avocații ei au contractat Covid-19. Aceasta a fost apoi reprogramată pentru 12 ianuarie de către Departamentul de Justiție.

Prima femeie condamnată la moarte în SUA!

O instanță s-a alăturat avocaților ei, oprind un ordin al directorului Biroului închisorilor care îi programase deja  moartea. La finalul săptămânii, un juriu a concluzionat că directorul a acționat în conformitate cu legea și a permis executarea

ADVERTISEMENT

Echipa juridică a lui Montgomery a declarat că va depune o petiție pentru ca judecătorii să-și reconsidere hotărârea. Ultima femeie executată de guvernul SUA a fost Bonnie Heady, care a murit într-o cameră de gaz din Missouri în 1953, potrivit Centrului de Informare a Pedepsei cu Moartea.

Execuțiile federale erau oprite de ani buni înainte ca președintele Donald Trump să ordone reluarea la începutul anului trecut. Dacă execuțiile rămase vor continua, Trump va fi președintele care a supravegheat cele mai multe execuții.

ADVERTISEMENT

De altfel, data executării lui Montgomery este cu doar câteva zile înainte ca președintele ales Joe Biden să intre în funcție. Democratul, care timp de decenii a fost un susținător acerb al pedepsei cu moartea ca senator din Delaware, a declarat acum că va încerca să pună capăt execuțiilor federale odată ce va ajunge la Casa Albă.

În decembrie 2004, Montgomery a condus din Kansas până la casa lui Bobbie Jo Stinnett, în Missouri, cu motivul de a cumpăra un cățeluș. „Odată ajunsă în reședință, Montgomery a atacat-o și strangulat-o pe Stinnett – care era însărcinată în opt luni – până când victima și-a pierdut cunoștința”, se arată în documentul oficial.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, Montgomery i-a tăiat corpul lui Stinnett pentru a îndepărta copilul, pe care l-a luat cu ea în încercarea de a spune tuturor că era al ei. În 2007, un juriu a găsit-o pe Montgomery vinovată de răpire federală și a recomandat în unanimitate o sentință de moarte.

Dar avocații lui Montgomery spun că aceasta ar fi suferit leziuni ale creierului cauzate de bătaie în copilărie și nu se simțea bine din punct de vedere psihic, așa că nu ar trebui să se confrunte cu pedeapsa cu moartea.

În cadrul sistemului de justiție al SUA, infracțiunile pot fi judecate fie în instanțele federale, la nivel național, fie în instanțele de stat, la nivel regional.

Anumite infracțiuni, cum ar fi furtul de monedă sau de poștă, sunt judecate automat la nivel federal, la fel ca și cazurile în care SUA este parte sau cele care implică încălcări constituționale.

Pedeapsa cu moartea a fost scoasă în afara legii la nivel de stat și federal printr-o decizie a Curții Supreme din 1972 care a anulat toate statutele existente privind pedeapsa cu moartea.

O decizie a Curții Supreme din 1976 a permis statelor să restabilească pedeapsa cu moartea, iar în 1988 guvernul a adoptat o legislație care a făcut-o disponibilă din nou la nivel federal.

Potrivit datelor colectate de Centrul de Informare a Pedepsei cu Moartea, 78 de persoane au fost condamnate la moarte în cazuri federale între 1988 și 2018, dar doar trei au fost și executate.

 

ADVERTISEMENT
Tags: