News

Echipa care a câștigat în dosarul Roșia Montană, convocată la Guvern. Anunț de ultimă oră al premierului Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu convoacă la Guvern toată echipa care a câștigat procesul în dosarul Roșia Montană. Ce anunț de ultimă oră a făcut premierul României
12.03.2024 | 08:23
Echipa care a castigat in dosarul Rosia Montana convocata la Guvern Anunt de ultima ora al premierului Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu i-a invitat la Guvern pe juriștii, avocații și specialiștii români care au câștigatîn dosarul Roșia Montană / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu a informat că toată echipa cu ajutorul căreia statul român a obținut câștig de cauză în dosarul Roșia Montană va fi invitată la Guvern pentru a-i fi transmis un „mesaj de recunoștință din partea tuturor românilor”.

Ce înseamnă „Să salvezi România”

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat pe pagina sa Facebook că va invita întreaga echipă (avocați, juriști, specialiști) cu ajutorul căreia România a obținut câștig de cauză la acuzațiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), la Curtea de Arbitraj Internațional.

ADVERTISEMENT

„Voi invita la Guvern întreaga echipă de avocaţi, jurişti şi specialişti români care a câştigat procesul Roşia Montană, ca să le transmit un mesaj de recunoştinţă din partea tuturor românilor! Ei sunt cei care ne-au arătat ce înseamnă cu adevărat ‘Să salvezi România!’”, a scris premierul MarcelCiolacu.

Săptămâna trecută, Guvernul a informat că România a câștigat  acțiunea arbitrală în dosarul Roșia Montană. Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România a primit câștig de cauză la acuzațiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey).

ADVERTISEMENT

„Mai mult, reclamanții sunt obligați să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj. În urmatoarele 20 de zile urmează să fie publicată  motivarea deciziei ICSID. Guvernul României  salută această decizie și  mulțumește tuturor celor implicați în apărarea  intereselor statului român”.

Cei care „au acționat împotriva intereselor României”

„Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru greșelile unor oameni politici care au acționat împotriva  intereselor României.

ADVERTISEMENT

Mulțumesc echipei de avocați care a reprezentat România cu profesionalism, cinste și onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Acțiunea arbitrală internațională a fost inițiată în anul 2015 împotriva României de către doi investitori străini, respectiv Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) și a fost întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995), preciza Guvernul.

ADVERTISEMENT