News

Se pregătește România de victoria lui Donald Trump? „Marea Neagră, primul obiectiv strategic”

Politologul Dan Dungaciu susține că, indiferent de victoria lui Donald Trump, Marea Neagră trebuie să devină obiectiv strategic pentru România în parteneriatul cu SUA.
11.03.2024 | 13:46
Se pregateste Romania de victoria lui Donald Trump Marea Neagra primul obiectiv strategic
Indiferent dacă Donald Trump va redeveni președintele SUA, este obligatoriu ca România să transforme Constanța și Marea Neagră în obiective strategice (sursa hepta/montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

Victoria lui Donald Trump în alegerile primare republicane îl reapropie pe fostul președinte al SUA de Casa Albă. La nivel internațional se fac o mulțime de calcule, însă pe noi ne interesează care ar trebui să fie reacția administrației de la București într-o asemenea situație. Politologul Dan Dungaciu evidențiază parteneriatul strategic cu SUA și pune accentul pe faptul că Marea Neagră și orașul Constanța trebuie să urce pe primul loc pe agenda priorităților, indiferent cine va fi „locatarul” de la Casa Albă, Joe Biden sau „challengerul” Donald Trump, care vine puternic din urmă.

Politologul Dan Dungaciu: „Donald Trump sau Joe Biden trebuie să se bazeze pe România. În privința Mării Negre, puțini sună la București!”

Profesorul de științe politice Dan Dungaciu consideră că pentru a-și menține relația apropiată față de SUA, mai ales în domeniul securității zonale, România trebuie să se pregătească pentru a deveni actorul care, din păcate, nu a izbutit să fie timp de 20 de ani. În primul rând, contează Marea Neagră.

ADVERTISEMENT

„Dacă, în acest moment, eu trebuie să rezolv o problemă în Marea Neagră, cui îi telefonez? Din păcate, în privința Mării Negre, puțină lume sună la București. Din acest motiv observăm că, de fapt, retorica noastră în privința Mării Negre a fost mai mare decât consistența noastră în această zonă”, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, Dan Dungaciu.

Comentatorul politic a arătat că, în acest sens, dovezile sunt oferite de felul în care arată flota și de expertiza noastră în privința Mării Negre. Pentru România, Constanța trebuie să devină un obiectiv strategic, în așa fel încât SUA, indiferent dacă este condusă de Joe Biden sau de Donald Trump, să știe că se poate baza pe România în această regiune, pentru că, până la urmă, singura noastră garanție de securitate este parteneriatul strategic cu SUA, înainte de NATO sau de UE.

ADVERTISEMENT
Dan Dungaciu
Profesorul de științe politice Dan Dungaciu (sursa aspeninstitute.ro)

Lecție de geopolitică de la regretatul Mircea Malița

Cu siguranță, există griji, mai mult sau mai puțin întemeiate, referitoare la un nou „descălecat” al lui Donald Trump la Casa Albă. Unele dintre acestea sunt alimentate inclusiv de terțe persoane, cum este cazul premierului ungur Viktor Orban. De curând, acesta a declarat pentru postul M1TV că Donald Trump plănuiește stoparea conflictului din Ucraina, prin faptul că SUA nu va mai susține Kievul în disputa cu forțele lui Vladimir Putin. Dar, din acest punct de vedere, pot exista o sumedenie de supoziții care l-au făcut pe Dan Dungaciu să-și reamintească o discuție cu unul dintre cunoscuții oameni de cultură români:

„În legătură cu speculațiile legate de ce s-ar putea întâmpla cu România sau cu Ucraina, diplomatul și academicianul Mircea Malița îmi spunea că noi, statele mici, trebuie să învățăm geopolitică pentru a înțelege ce ni s-ar putea întâmpla. Statele mari fac geopolitică, pentru că au motive”.

ADVERTISEMENT

Comentatorul politic este de părere că, în privința țării noastre, România nu trebuie să perceapă evenimentele emotiv, pentru că afacerile diplomatice și politica internațională nu includ emoțiile. Practic, Bucureștiul trebuie să-și pregătească acțiunea politică, indiferent cine va fi președintele SUA.

Dar Dan Dungaciu este de părere că eventuala Administrație Trump nu va aduce schimbări substanțiale la nivelul politicii externe, ci va continua să meargă pe liniile conturate de Joe Biden, indiferent dacă va fi vorba despre Ucraina, China sau de Orientul Mijlociu.

ADVERTISEMENT

„În schimb, va fi o Administrație incomparabil mai ideologică, bazată pe alte formule și tipuri de valori, pentru care România trebuie să se pregătească. Dacă, în regiunea noastră, cel mai important aspect este securitatea, este evident că, în ce ne privește, SUA este singura entitate care ne-o poate asigura”, a adăugat partenerul nostru de dialog.

„Donald Trump este un accident istoric sau un brand istoric?”

Așadar, potrivit lui Dan Dungaciu, relația cu SUA va fi decisivă și de aici înainte, indiferent cine va fi președinte la Casa Albă. În această situație nu este vorba despre Donald Trump în sine, ci de instituția președintelui Statelor Unite.

Din acest punct de vedere, Bucureștiul va trebui să învețe să comunice inclusiv cu Administrația Trump și să înțeleagă că avantajul său în cadrul acestui parteneriat strategic este să fie capabilă să se facă utilă: „Valoarea României stă în faptul că utilitatea sa în regiune trebuie să fie atât de mare, încât parteneriatul strategic să funcționeze”.

Referindu-se, însă, la percepția față de realitatea politică americană, politologul a explicat că, până de curând, politica SUA era influențată de cele două Coaste, de Est și de Vest, unde electoratul este format din populația sofisticată, elitele bogate, globale. Acum, Donald Trump a adus în prim planul politicii SUA centrul Americii, care este mai naționalist.

Donald Trump este și reprezentantul acestui tip de public, astfel că asistăm la o schimbare majoră, și nu doar la un element excentric, în acest peisaj. Este necesar să evidențiem că marea miză a alegerilor din SUA a devenit următoarea: „Donald Trump este un accident istoric sau un personaj care ilustrează un brand istoric?”.

„După perioada 2016 – 2020, anul în care a pierdut alegerile, lumea a afirmat că Donald Trump este un accident istoric și că va trebui să dispară precum o infecție politică, iar lumea va merge mai departe, cu Joe Biden. Însă întoarcerea lui Trump cu atâta forță demonstrează nu atât faptul că fostul lider de la Casa Albă este un accident istoric, cât faptul că brandul și viziunile sale pot deveni inclusiv un brand istoric. Aici se află, de fapt, marea miză a alegerilor din SUA”, a argumentat Dan Dungaciu.

Curtea Supremă SUA
Judecătorii Curții Supreme din SUA l-au repus în drepturile electorale pe fostul președinte american, în ciuda protestelor (sursa hepta.ro)

Triumful Curții Supreme a SUA, un semn al democrației

Evident că, în situația în care Donald Trump va câștiga alegerile, influențele vor fi mari, la nivel global și european. Potrivit predicțiilor, va fi transmis inclusiv un anumit tip de mesaj partidelor protestatare de la nivelul Uniunii Europene, iar ruptura dintre Washington și Bruxelles va fi semnificativă.

Așadar, actualul candidat republican trebuie privit ca expresia unui curent amplu care, indiferent dacă ne place sau nu, reprezintă o realitate pe care trebuie să începem să o descifrăm. Mai trebuie adăugat și faptul că, dincolo de primul succes al lui Trump și retragerea lui Nikki Haley, foarte importantă a fost decizia Curții Supreme de Justiție din SUA, care a judecat un caz generat de decizia Curții Supreme din statul Colorado, care decisese ca Donald Trump să nu fie pus pe listele electorale la alegerile primare republicane.

În unanimitate, toți cei nouă judecători ai Curții Supreme a SUA, dintre care șase republicani și trei democrați, au spus că statele nu beneficiază de dreptul de interzicere a candidaților federali, așadar niciun stat nu are dreptul de a-l scoate din cursă pe Donald Trump:

„Practic, au fost transmise două mesaje. În primul rând, din punct de vedere tehnic, fostul președinte nu poate fi blocat să participe la alegeri, iar în al doilea rând, cine consideră că alegerile din SUA se vor tranșa la tribunal și nu în fața urnelor, se înșală. Acesta este, de fapt, mesajul emis de Curtea Supremă a SUA”.

Respectivul for a luat această decizie inclusiv din punct de vedere politic, pentru ca în societate să nu se producă o tensiune mai mare, deoarece scoaterea din cursă a lui Donald Trump, care este cel mai bine plasat în sondaje, în acest moment, ar fi creat o tensiune fără precedent. Așadar, vestea bună este că SUA a evitat o criză care ar fi putut deveni majoră.

Nikki Haley
Nikky Haley nu a avut, practic, nicio șansă în confruntarea cu Donald Trump (sursa hepta.ro)

„Șoricelul” Nikki Haley a pierdut în ciuda voturilor democraților

Profesorul universitar a apreciat că succesul fostului președinte la deja celebrele alegeri din „Super Tuesday” nu a reprezentat nicio surpriză. Însă a fost o surpriză lectura presei de mainstream din Statele Unite, care a încercat să se autoiluzioneze, vorbind despre speranțele pe care Nikky Haley ar fi putut să le mai aibă la aceste alegeri.

Altfel spus, majoritatea articolelor începeau cu fotografia lui Nikki Haley, ca și când ar fi fost vorba despre o competiție între egali: „În realitate, nu a fost vorba niciodată despre așa ceva, ci de o competiție între un elefant și un șoricel. Nu fac judecăți de valoare, ci de constatare, dar aceasta a fost capacitatea lui Nikki Haley, din punct de vedere electoral. Cantitatea diferenței de voturi între cei doi era enormă”.

A doua observație, Nikki Haley beneficia, așa cum au stat lucrurile și la Washington DC și în statul Vermont, de anumite prerogative legislative. În aceste state puteau vota și democrații, în situația în care s-ar fi înscris ca republicani. De altfel, așa au stat lucrurile, și democrații respectivi au votat cu Nikki Haley, nu cu Donald Trump, pentru a transmite că acesta din urmă nu este imbatabil.

„Este vorba despre acei democrați care nu-l iubesc deloc pe Donald Trump, dar care, puși în fața unei confruntări finale Nikki Haley – Joe Biden, evident că l-ar fi votat pe actualul președinte în funcție. Cu siguranță, Haley se bucură de simpatia grupului republican „Never Trump” (n.r niciodată Trump), care însă nu are o consistență electorală deosebită, astfel că ea a obținut respectivul scor mai mult grație votului democraților”, a încheiat Dan Dungaciu.

 

 

 

 

ADVERTISEMENT
Întrebat „cât de mult e Ianis Hagi în urmă față de colegii lui?”,...
Întrebat „cât de mult e Ianis Hagi în urmă față de colegii lui?”, antrenorul lui Rangers nu s-a putut abține!
Alimentul secret al unui cardiolog. Ce consumă între mese pentru a-și proteja inima,...
Alimentul secret al unui cardiolog. Ce consumă între mese pentru a-și proteja inima, dar românii ignoră
EXCLUSIV Palida fericire după nenorocirea de la Ferma Dacilor. Geamănul lui Luca Ene...
EXCLUSIV Palida fericire după nenorocirea de la Ferma Dacilor. Geamănul lui Luca Ene și-a ținut promisiunea față de fratele și tatăl său dispăruți în teribilul incendiu: "E jucător de bază la Steaua!"
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Soarta Ucrainei, pecetluită. Biden, ajutor nesperat pentru Putin. Rolul României
Soarta Ucrainei, pecetluită. Biden, ajutor nesperat pentru Putin. Rolul României
Am început să plâng, îmi era frică!! Daiana de la Insula Iubirii, acuzații...
Am început să plâng, îmi era frică!! Daiana de la Insula Iubirii, acuzații dure la adresa lui Radu Vâlcan. Ce îi făcea la filmările din Thailanda
AVERTISMENT de RĂZBOI al RUSIEI! CONFRUNTAREA cu OCCIDENTUL, fără PRECEDENT! Se anunță CATASTROFA
AVERTISMENT de RĂZBOI al RUSIEI! CONFRUNTAREA cu OCCIDENTUL, fără PRECEDENT! Se anunță CATASTROFA
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani...
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a fost abandonată de cei cărora le-a dat viață. Nici măcar atunci când s-a îmbolnăvit nu a fost vizitată. Drama prin care a trecut
Un clujean i-a rugat pe judecători să nu-l bage la închisoare, de frica...
Un clujean i-a rugat pe judecători să nu-l bage la închisoare, de frica soției: „Dezamăgirea ar trece mai uşor”
Traseul de autobuz care durează şi 6 ore. Are 43 de staţii, 22...
Traseul de autobuz care durează şi 6 ore. Are 43 de staţii, 22 de km, iar uneori e şi gol
Pescobar, parteneriat de senzaţie cu un celebru milionar român! Cât de frumoasă e...
Pescobar, parteneriat de senzaţie cu un celebru milionar român! Cât de frumoasă e tânăra care îi promovează pe cei doi
Povestea de film a lui Toma Gheorghe, cel mai bâtrân criminal în serie...
Povestea de film a lui Toma Gheorghe, cel mai bâtrân criminal în serie din România. A omorât 5 oameni, iar soția și fiica au fost printre victime: „Am ales ce-a fost mai rău”