News

Gabriel Resources, falimentată de procesul pentru Roșia Montană. Canadienii nu au de unde să plătească României 10 milioane de dolari

Compania canadiană Gabriel Resources anunță oficial că nu are de unde să plătească 10 milioane de dolari cheltuieli de judecată statului român, în procesul Roșia Montană.
11.03.2024 | 21:24
Gabriel Resources falimentata de procesul pentru Rosia Montana Canadienii nu au de unde sa plateasca Romaniei 10 milioane de dolari
Gabriel Resources, falimentată de procesul pentru Roșia Montană. Canadienii nu au de unde să plătească României 10 milioane de dolari
ADVERTISEMENT

Canadienii au pierdut definitiv procesul cu România în speța Roșia Montană, iar acum transmit că nu au de unde să plătească 10 milioane de euro cheltuieli de judecată, potrivit deciziei Tribunalului de la Washington. Mai mult, acțiunile companiei s-au prăbușit pe bursa de la Toronto și compania e tot mai aproape de faliment.

Gabriel Resources, falimentată de procesul pentru Roșia Montană

Gabriel Resources ar avea posibilitatea să depună o contestație în următoarele luni, în condițiile în care multă lume se aștepta ca România să piardă acest proces. Conform Știrile PRO TV, acțiunile Gabriel Resources se tranzacționează acum la 0,05 dolari canadieni. Înainte de decizia Curții de arbitraj de la Washington, o acțiune valora 0,87 dolari canadieni.

ADVERTISEMENT

Compania mai ar avea în conturi 2 milioane de dolari, care ar ajunge doar până în luna mai, astfel că este imposibil ca Gabriel Resources să plătească României 10 milioane de dolari. Ar exista varianta unui împrumut foarte complicat pentru Gabriela Resources, împrumut ce pare imposibil de obținut în prezent.

”Decizia a fost luată 2 la 1 cu majoritate, ceea ce înseamnă că avem cel puțin un arbitru care a gândit diferit, nu știu dacă adversarii vor formula o acțiune în anulare sau nu, este o decizie care le aparține în exclusivitate, vom vedea. Dar motivele de acțiune în anulare sunt limitative, ele sunt prevăzute doar pentru anumite situații. Noi ne vom apăra, asta cu siguranță”, a explicat avocatul Crenguța Leaua.

ADVERTISEMENT

Procesul Roșia Montană a durat aproape 10 ani, iar apărarea României a fost constituită pe fapte și documente adunate din ultimii 30 de ani. Țara noastră ar fi prezentat judecătorilor inclusiv protestele masive din țara noastră, când zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a opri exploatarea aurului de la Roșia Montană.

”Un investitor nu e suficient să aibă doar licența legală, obținută printr-un contract de la o autoritate publică, ci și sprijinul populației. Sprijin al populației care se numește juridic licență socială.

ADVERTISEMENT

Acest lucru a determinat nevoia ca să explicăm tribunalului arbitral un context social întreg în care se află România și atunci organizații neguvernamentale, organizații politice, de diverse tipuri, populația însăși cu manifestările sale spontane”, a explicat Crenguța Leaua, reprezentanta firmei de avocatură care a câștigat acest proces pentru România.

Hotărârea Curții de Arbitraj nu poate fi publicată integral

Conform sursei citate, ar fi existat o listă cu șase argumente solide care ar fi fost decisive în decizia finală pentru acest proces. Cu toate că hotărârea Curții de Arbitraj nu poate fi publicată integral, Știrile PRO TV anunță că România i-a convins pe judecători că nu a încercat să capete control asupra investiției.

ADVERTISEMENT

Mai mult, firma canadiană nu a obținut niciodată acordurile și autoritățiile necesare pentru acordul de mediu și nici nu a acționat în judecată Ministerul Mediului pentru a-l obține. Mai mult, respingerea de către Parlament a legii Roșia Montană nu a avut un impact semnificativ asupra proiectului, iar înscrierea în Unesco nu este incompatibilă cu acest proiect minier. Mai mult, nu ar exista nicio legătură între acțiunile statului și despăgubirea solicitată de Gabriel Resources.

ADVERTISEMENT
Tags: