Fotbal intern

Tricolorii, fantome în preliminarii! Ce recorduri negative au bătut

Echipa naţională a României a ratat calificarea la Campionatul Mondial din 2018. Tricolorii au dezamăgit încă din startul campaniei, după ce au terminat la egalitate, scor 1-1, cu selecţionata...
15.10.2017 | 14:22
Tricolorii fantome in preliminarii Ce recorduri negative au batut
ADVERTISEMENT

Echipa naţională a României a ratat calificarea la Campionatul Mondial din 2018. Tricolorii au dezamăgit încă din startul campaniei, după ce au terminat la egalitate, scor 1-1, cu selecţionata Muntenegrului. Christoph Daum a stat pe banca României în opt dintre cele zece meciuri din preliminariile pentru turneul final din Rusia.

Campania de calificare la Campionatul Mondial din 2018 este una dintre cele mai slabe din istoria echipei naţionale a României. Tricolorii au reuşit să bată două recorduri negative în ultimele preliminarii, care au consemnat absenţa la al cincilea turneu final de Campionat Mondial. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi

ADVERTISEMENT

Echipa naţională a României, patru meciuri fără gol

În vara lui 2016, Christoph Daum era adus la cârma echipei naţionale, iar obiectivul antrenorului neamţ era calificarea la Campionatul Mondial din 2018. Startul campaniei a fost dezamăgitor, după ce România şi Muntenegru au terminat la egalitate, la Cluj, scor 1-1. Soarta meciului putea să fie alta, dacă Nicuşor Stanciu marca de la 11 metri în prelungirile partidei. Chiar dacă România a învins-o în următorul meci pe Armenia, următoarele rezultate au fost slabe. Din cele opt meciuri din preliminarii în care Christoph Daum a stat pe bancă, patru s-au terminat fără ca tricolorii să marcheze.

Din 2000 încoace, în nicio campanie de calificare nu s-a mai întâmplat ca echipa naţională a României să aibă patru meciuri fără să marcheze. În preliminariile pentru CM 2006, CE 2012 şi CE 2016, tricolorii au avut doar trei meciuri în care nu au marcat. Ratarea calificării la Mondialul din Rusia face ca România să ajungă la 20 de ani de la ultima prezenţă la cea mai importantă competiţie a fotbalului. Tricolorii sunt însă departe de a bate unul dintre recordurile negative ale naţionalei.

ADVERTISEMENT

Ne-am întors în perioada 1950-1970

România nu a participat la niciun campionat mondial între 1938 şi 1970, însă trebuie menţionat că între 1938 şi 1950 nu s-a organizat niciun turneu final din cauza celui de-Al Doilea Război Mondial. În schimb, tricolorii au ajuns la a cincea campanie de calificare eşuată. Între 1950 şi 1966, jucătorii români au participat la trei dintre cele cinci campanii de calificare pentru a merge la campionatul Mondial. Pentru CM 1950, Federaţia Română de Fotbal a refuzat să intre în calificări, în timp ce pentru ediţia din 1962, oficialii români au luat decizia să se retragă, ca o pedeapsă pentru rezultatele slabe obţinute de tricolori.

Cu toate că rezultatele au fost dezamăgitoare, echipa naţională a României a terminat pe locul 4 în Grupa E, ceea ce le-a permis tricolorilor să nu traiască o nouă umilinţă asemănătoare cu cea din preliminariile Campionatului Mondial din 2010. Atunci, selecţionata antrenată de Răzvan Lucescu a terminat pe locul 5 în Grupa G a calificărilor la turneul final din Africa de Sud. În schimb, la număr de goluri marcate, tricolorii au egalat contraperformanţa din campania pentru Mondialul din 2010. Românii au marcat 12 goluri în zece meciuri, la fel cum s-a întâmplat şi în urmă cu opt ani.

ADVERTISEMENT