News

Eclipsă de soare, vizibilă și în România. Când se va produce 

În următoarea perioadă va avea loc o eclipsă de Soare, care va fi vizibilă și din România. Avertismentul specialiștilor legat de fenomen.
11.10.2022 | 23:40
Eclipsa de soare vizibila si in Romania Cand se va produce
Ce recomandă specialiștii față de eclipsa solară. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Urmează o nouă eclipsă de Soare. Fenomenul va fi unul parțial și va fi vizibil și din țara noastră. Anunțul a fost făcut de Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.

Eclipsă solară parțială, vizibilă și din România. Se va produce pe 25 octombrie

Eclipsa solară va avea loc pe data de 25 octombrie. Va începe la ora 12:26 și se va termina la 14: 49. Soarele va fi acoperit într-un procent de 38%.

ADVERTISEMENT

”Pe 25 octombrie se va produce o eclipsă de Soare, vizibilă și din țara noastră. Nu va fi totală, ci parțială, dar acoperirea Soarelui va fi destul de mare, 38%”, a transmis pe rețelele de socializare Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.

Experții vin cu o recomandare pentru cei care vor să urmărească momentul. Să nu se uite la Soare decât cu filtre speciale.

ADVERTISEMENT

”Noi vă spunem, dar ar trebui să știți: nu vă uitați la Soare fără filtre speciale (ochelari de eclipsă, mylar sau cele mai dense filtre pentru aparate de sudură).

Noi ne pregătim pentru observarea ei cu publicul interesat. La București eclipsa începe la ora 12:26 și se termină la 14:49”, a mai comunicat sursa menționată.

ADVERTISEMENT

Unde va mai fi vizibilă eclipsa de Soare parțială

Evenimentul astronomic va putea fi urmărit în cea mai mare parte a Europei, a Orientului Mijlociu, dar și în zone din vestul Asiei, nordul Africii și Groenlanda.

În schimb, locuitorii din America de Nord și din cea de Sud nu vor putea vizualiza eclipsa, din cauză că va avea loc pe timp de noapte. Totuși, vor mai avea ocazia să o urmărească pe data de 14 octombrie 2023, atunci manifestându-se o eclipsă inelară sau inelul de foc.

ADVERTISEMENT

În România se așteaptă o eclipsă totală de Soare în următorii ani. Când va avea loc, mai exact

În 2081, specialiștii au constatat că în România se va produce o eclipsă de Soare totală, mai exact, într-o zi de 3 septembrie. Totul se va desfășura după un eveniment similar, din 11 august 1999.

La acea vreme, eclipsa de Soare a început în Oceanul Atlantic, după care a fost vizibilă pe coasta de vest a Angliei, Viena, Ungaria, România, Turcia, Iran, Pakistan, India și Golful Bengal.

ADVERTISEMENT
Tags: